12.05.2021

Savonlinnan Oopperajuhlien oopperaesitykset siirtyvät vuodella – kesällä toteutuu konsertteja ja laulukilpailu

Koska heinäkuun pandemianäkymät ovat yhä niin epävarmat, tämän kesän oopperaesitykset ja Karita Mattilan gaalakonsertit perutaan. Muut konsertit sekä Timo Mustakallio -laulukilpailu sen sijaan toteutuvat. Konserttikesää täydentävät lisäksi Karita Mattilan uudet konsertit Kerimäen kirkossa, joissa hän esiintyy pianistin kanssa koko orkesterin sijaan. Kaikkiin lipun varanneisiin ollaan yhteydessä, ja kesän 2022 uusi ohjelmisto julkistetaan 31. toukokuuta.

”Olemme tehneet kovasti töitä yhdessä viranomaisten kanssa rakentaaksemme kesän juhlat ja ennakoidaksemme koronan vaikutuksia niihin. Tautitilanteeseen ja kesän yleisötapahtumiin liittyvien epävarmuuksien vuoksi meidän on valitettavasti silti luovuttava oopperaesityksistä”, sanoo Savonlinnan Oopperajuhlien festivaalijohtaja Jan Strandholm 

Oopperajuhlilla päätös tehtiin huolellisen harkinnan jälkeen festivaalin tulevaisuuden turvaamiseksi. Yleisömäärän merkittävä rajoittaminen alle jo tehtyjen rajausten ei olisi taloudellisesti mahdollista lipputuloista riippuvaiselle festivaalille. Olavinlinnassa oli myynnissä vain puolet normaalista paikkamäärästä turvavälien varmistamiseksi. 

”Elävän esityksen nälkä on sekä yleisöllämme että meillä tekijöillä suuri ja siksi juhlien peruminen on meille pettymys. Käännämme nyt kuitenkin katseet ensi vuoteen. Kesälle 2022 on luvassa vetovoimainen ohjelmisto ja uutuuksia, joita kannattaa odottaa”, Strandholm sanoo.  

 

Lipun ostaneet pääsevät varaamaan kesän 2022 paikat ensimmäisinä  

Konsertit siirretään Olavinlinnasta Kerimäen kirkkoon ja Timo Mustakallio -laulukilpailu Savonlinnasaliin. Lisäksi YL:n vierailupäivä vaihtuu. Norjalaisen Wardruna-yhtyeen konsertti siirtyi jo aiemmin ensi vuoteen. Kaikissa konserteissa varmistetaan ajankohdan rajoitusten mukainen yleisömäärä ja turvavälit.   

Nämä konsertit kuullaan tänä kesänä:  

Kaikki lippuvaraukset pysyvät voimassa. Tälle kesälle ostetut ja varatut liput voi siirtää haluamaansa esitykseen kesällä 2022 jo ennen kuin uusi kausi avataan yleiseen myyntiin. Oopperajuhlilta ollaan yhteydessä lipun varanneisiin, niin toteutuvien konserttien kuin peruttavien esitysten osalta.  

”Asiakkaamme ovat olleet tavattoman kärsivällisiä ja ymmärtäneet haastavan tilanteen, se lämmittää kovasti. Nytkin haluamme palvella jokaisen lipun varanneen henkilökohtaisesti ja varmistaa, että he pääsevät valitsemaan paikat kesän 2022 odotettuun ohjelmistoon ensimmäisinä. Luvassa on upeita esityksiä. Toivon myös, että mahdollisimman moni siirtäisi lippuvarauksensa ensi vuoteen. Oopperajuhlien tulevaisuuden kannalta sillä on iso taloudellinen merkitys”, Jan Strandholm kertoo.  

Oopperajuhlat päivittää lippuohjeita sivulla oopperajuhlat.fi.   

 

Huoli taiteilijoiden toimeentulosta ja alan tilanteesta suuri  

Korona vaikuttaa jo toista vuotta peräkkäin taiteilijoihin ja festivaalin muihin työntekijöihin, yhteistyökumppaneihin sekä Savonlinnan seudun yrittäjiin.   

”Kannamme suurta huolta oman henkilökuntamme ja alan ammattilaisten hyvinvoinnista, toimeentulosta ja koko elinkeinosta. Tapahtuma-alalle pandemian vaikutukset ovat halvaannuttavia. Toivottavasti alamme ihmiset saavat taas pian tehdä työtänsä ja jakaa yhteisiä kokemuksia yleisön kanssa”, festivaalijohtaja sanoo. 

 

Savonlinnan Oopperajuhlat on kansainvälisesti tunnetuin suomalainen kulttuuritapahtuma ja yksi merkittävimpiä matkailukohteitamme. Kuukauden mittaisella festivaalilla käy vuosittain jopa 70 000 oopperavierasta. Ooppera Savonlinnassa on kokonaisvaltainen kokemus. Kansainvälisesti korkeatasoiset esitykset ja konsertit, Olavinlinnan tunnelma ja kesäilta Saimaan äärellä kuuluvat erottamattomasti yhteen.