05.12.2012

Savonlinnan Oopperajuhlien Norppaooppera-projektissa koulut mukana alusta alkaen

Savonlinnan Oopperajuhlien ensi kesänä Olavinlinnassa kantaesityksensä saava uusi lastenooppera on ollut poikkeuksellinen projekti alusta lähtien. Tavoitteena oli saada suomalaiset alakoulut mukaan oopperaprojektin aktiiviseen suunnitteluun ja ideointiin sekä toteuttaa tuotanto yhteistyössä paikkakunnan eri oppilaitosten kanssa. Kilpailuihin on osallistunut tähän mennessä lähes 100 koululuokkaa ja vajaat 2000 oppilasta eri puolilta Suomea.

Koululaiset ovat voineet vaikuttaa oopperan tarinaan ja sen visuaaliseen ilmeeseen; puvustukseen, lavastukseen ja oopperajulisteen suunnitteluun mainittujen teemojen ympärille rakennettujen kaikille avoimien kilpailujen kautta. Kyseiset kilpailut pidettiin lukuvuoden 2011-12 aikana. Kilpailuvoittajat palkittiin Savonlinnassa viime toukokuussa pidetyllä leirikoulupaketilla.

Kilpailuja on ollut Savonlinnan Oopperajuhlien kanssa yhteistyössä ideoimassa ja toteuttamassa Itä-Suomen yliopiston Savonlinnan kampus. Samojen tekijöiden yhteistyönä on valmistettu myös oopperaprojektin omat kotisivut (www.norppaooppera.fi), jotka sisältävät runsaasti kilpailukäyttöön tarkoitettua oppimateriaalia, jota opettajat voivat hyödyntää opetuksessaan kilpailujen ulkopuolellakin.

Käsikirjoituskilpailun voittajaksi äänestettiin Internetin välityksellä Helsingin eurooppalaisen koulun 3-4–luokkalaisten tarina ”Lumi ja ilmastonmuutos”. Lavastesuunnittelukilpailun kärkisija jaettiin joensuulaisen Pataluodon koulun 6 a–luokan ja Savonlinnan normaalikoulun 5 a–luokan kesken. Hahmokilpailun voitto meni myös Savonlinnan normaalikouluun, sen 6 a–luokalle. Henkilökohtaisen oopperajulistekilpailun paras työ oli sodankyläläisen Aleksanteri Kenan koulun 5 a–luokkalaisen Kerttu Variksen tekemä.

Musiikin ja kuvan luova liitto, Norppalaulun musiikkivideokilpailu

Nyt käynnistyvän koulukilpailun kautta haetaan oopperan avausnumerona kuultavan Norppalaulun pohjalle toteutettua parasta musiikkivideota. Säveltäjä Timo-Juhani Kyllönen on muokannut oopperan alkukuorosta yksiäänisen koululaulusovituksen, jota voidaan käyttää oppimateriaalina musiikkitunneilla.

Videon mahdollisia toteutustapoja on useita, joista jokainen kilpailuun osallistuva luokka tai ryhmä voi opettajansa kanssa valita itselleen sopivimman.

Kilpailutöiden palautuskanavana käytetään YouTube-verkkopalvelua, jonne työt tallennetaan ja videon linkki lähetetään Norppaoopperan internet-sivustolta löytyvän kilpailulomakkeen kautta kilpailun raadille. Kilpailu alkaa 4.12.2012 ja päättyy 28.2.2013. Neljä parasta videota valitaan äänestykseen, joka käydään verkkosivuilla maalis-huhtikuussa 2013.

Norppaooppera Olavinlinnan näyttämölle

Avoimen säveltäjähaun perusteella Norppaoopperan säveltäjäksi seuloutui Timo-Juhani Kyllönen, jonka tähänastinen tuotanto (www.timo-juhanikyllonen.com) pitää sisällään jo useita erityylisiä oopperateoksia.
Viime vuonna kantaesitetty Tango Solo –monologiooppera, reilu kuukausi sitten Perun pääkaupungissa Limassa ensiesitetty koko perheen ooppera, koulukiusaamisaiheinen ”Miksi juuri minä” ja kohta valmistuva Norppaooppera kertovat siitä, että nimenomaan näyttämömusiikin säveltäminen on ollut Kyllösen eräs keskeisiä työsarkoja säveltäjäuran tässä vaiheessa.

Säveltäjän monipuolista työvuotta on täydentänyt mm. uuden trumpettikonserton kantaesitys marraskuussa Espanjan Cadizissa, jonka Gran Teatro Fallan nimikkosäveltäjäksi hänet on nimitetty.

Lasten kirjoituskilpailuvoittajatekstin, ”Lumi ja ilmastonmuutos”, on oopperalibretoksi jalostanut Iida Hämeen-Anttila, joka oli osaltaan vaikuttamassa myös edellisen yhteisötuotannon, Free Willin libreton syntyyn. Ohjaaja Minna Vainikaisen johtama tuotantoryhmä, jonka täydentävät puvustaja Riitta Röpelinen ja lavastaja Tarja Väätänen on työstänyt Savonlinnan Oopperajuhlille lastenoopperaa aiemminkin (Kuusisto: Koirien Kalevala, Linkola: Hui kauhistus!).

Norppaoopperan lavastus, puvustus ja tarpeisto valmistetaan Savonlinnan kampuksen ja Savonlinnan aikuis- ja ammattiopiston opiskelijoiden yhteistyönä osana heidän tämän lukuvuoden opintojaan. Oopperaesityksissä orkesterina soittaa Kuopion kaupunginorkesteri, kapellimestarina on Atso Almila.

Kuorona oopperassa laulaa Savonlinnan Oopperajuhlien tämänvuotinen Vuoden taiteilija, Leena Astikaisen valmentama Savonlinnan Oopperajuhlien lapsi- ja nuorisokuoro.

Norppaooppera toteutetaan yhteistyössä Fortumin, OP-Pohjolan ja Sitran kanssa. Sen esitykset ensi kesänä ovat Olavinlinnassa lauantaina 20.7. klo 12 ja sunnuntaina 21.7. klo 15.

Etusivu