08.03.2011

Savonlinnan Oopperajuhlien nettiyhteisö äänesti: helvetti ja taivas toteutuvat kampanjatoimistossa

Opera By You -nettiyhteisön sadat jäsenet miettivät parhaillaan, mille kesällä 2012 esitettävä ooppera tulee näyttämään. Visualisointi käynnistyi vuoden alussa tehtävällä siitä, missä miljöössä Free Will -oopperan tapahtumapaikat taivas ja helvetti toteutuvat. Molempien ympäristöksi valikoitui ajankohtainen poliittinen kampanjatoimisto. Savonlinnan Oopperajuhlien Opera By You -projekti on miltei puolivälissä.

Yhteisö lähetti Wreckamovie-alustalle omia ehdotuksiaan taivaan ja helvetin visuaalisista ilmeistä ja lopulta äänesti lähetettyjen kuvien ja ideoiden joukosta molempien ympäristöiksi poliittisen kampanjatoimiston. Siinä missä taivaan värikkäässä vaalitoimistossa edistetään ja mainostetaan taivaallisia hyveitä, niin helvetin valkoisessa ja ankeassa toimistossa ovat esillä mainos- ja markkinointimailman raadollisimmat puolet ja tavoitteena on tuoda paheiden sanomaa julki. Tarkoituksena on siis antaa kohtauksille oma selkeä väripaletti, tunnelma ja sanoma, mutta silti pitää mielessä helvetin ja taivaan ikuinen kamppailu sieluista. Seuraavaksi työstetään kolmatta kohtausta, jonka ympäristö on maa.

– Saimme yhteisön jäseniltä luovia ideoita oopperan visuaaliseen ilmeeseen. Vaalitoimisto ei ole yleinen oopperan tapahtumaympäristö. On hauska nähdä, minne sijoitamme ja miten toteutamme maanpäälliset kohtaukset., kertoo visualisoinnista vastaava Samuli Laine.

Nettiyhteisön valitseman, alunperin italialaisen Graziano Gallon luoman, Free Will -synopsiksen pohjalta työstettävästä oopperasta on kirjoitettu noin puolet ja sävelletty yksi kolmasosa. Yhteisöä ohjaava asiantuntijaryhmä, heimoneuvosto, kannustaa jäseniä osallistumaan aktiivisesti oopperan tekemiseen kaikissa eri osa-alueissa.

– Hienoa, että jo sadat ihmiset ovat kantaneet kortensa kekoon Opera By You -projektissa. Tekemistä riittää vielä kaikissa osa-alueissa ennen kesää 2012, ja toivotamme mielellämme tervetulleiksi lisää uusia, innokkaita oopperan ystäviä. Nyt ei tarvitse olla musiikin ammattilainen osallistuakseen kansainvälisen kulttuuriteon toteuttamiseen, summaa projektipäällikkö Päivi Salmi.
Wreckamovien Opera By You -yhteisössä on tällä hetkellä yli 350 jäsentä ja Facebook-ryhmässä yli 500 oopperan ystävää eri puolilta maailmaa.

Lyhennelmä juonesta

Jumala on saanut tarpeekseen kaikesta kurjuudesta, josta ihmiset kärsivät ja kutsuu koolle enkelit. He päättävät lähettää takaisin maan päälle edesmenneitä neroja parantamaan asioiden nykyistä tilaa. Heidän on tarkoitus mullistaa tiede, taide sekä luoda maailmanrauha. Onnistuvatko nerot tehtävissään?

Lisätietoja

Kaikki halukkaat pääsevät mukaan luomaan oopperaa osoitteessa www.wreckamovie.com/operabyyou
Lehdistömateriaalia löytyy osoitteesta www.operabyyou.com
Kuuntele Act 1, scene 1 + tail: http://www.wreckamovie.com/system/shot_medias/0000/8203/Oby_scene_1_tail.mp3
Liitteet:
– tämänhetkinen Free Will -synopsis (maaliskuu 2011)
– PDF: Act 1, scene 1 + tail

Tiedustelut:
Päivi Salmi, projektipäällikkö, Savonlinnan Oopperajuhlat, +358 40 774 0919, paivi.salmi@operafestival.fi

Savonlinnan Oopperajuhlat lyhyesti

Savonlinnan Oopperajuhlat on kansainvälisesti tunnetuin suomalainen kulttuuritapahtuma ja yksi merkittävimpiä matkailukohteitamme. Kuukauden mittaisilla festivaaleilla käy 60 000 vierasta, joista runsaat 10 prosenttia on ulkomaalaisia. Savonlinnan Oopperajuhlat on oopperamaailman moderni edelläkävijä, joka klassisten oopperaesitysten ohella panostaa uudenlaisiin oopperatuotantoihin. Ooppera Savonlinnassa on kokonaisvaltainen elämys, joka muodostuu korkeatasoisista oopperaesityksistä ja konserteista, keskiaikaisen Olavinlinnan ainutlaatuisesta tunnelmasta ja kesäisestä Savonlinnasta luonnonkauniine ympäristöineen. Oopperajuhlien rahoituksesta noin 70 prosenttia tulee pääsylipputuloista ja loput Opetusministeriön ja Savonlinnan kaupungin toiminta-avustuksista sekä yritysyhteistyösopimuksista.

Savonlinnan Oopperajuhlat järjestetään 1.-27.7.2011.

http://www.operafestval.fi