04.08.2014

Savonlinnan Oopperajuhlien kesä 2014 houkutteli yleisöä

Savonlinnan Oopperajuhlien kauden 2014 aloitti Aulis Sallisen Kullervo-ooppera. Tämä avajaisooppera ja ohjelmiston kotimainen teos lunasti odotukset ja löysi yleisönsä. Lippuja myytiin enemmän kuin viime vuonna.

Kullervo huomioitiin laajasti niin kotimaisissa kuin ulkomaisissa medioissa, mm. Financial Timesissa. Oopperan viimeinen näytös 21.7. taltioitiin ja lähetettiin suorana Yle Teema -kanavalla. Yle taltioi myös loppuunmyydyn Mozartin Requiemin Kerimäen kirkosta ja se esitettiin Teema-kanavalla 24.7. Requiem näytettiin myös suorana netissä saksalais-ranskalaisella Arte-kanavalla.

Henry Akinan Madama Butterfly -ohjaus sai uusintaensi-iltansta 5.7., ja Helena Juntusen debyytti nimiroolin esittäjänä vakuutti kuulijansa. Oopperajuhlat on vuokrannut Madama Butterflyn tuotannon Hawaii Opera Theatrelle. Esitykset Honolulussa ovat lokakuussa 2014.

Oopperajuhlien muut repsiisit olivat Carmen sekä Taikahuilu. Taikahuilun ensimmäistä kertaa toteutettu iltapäivänäytös 26.7. innosti mukaan niin nuoria kuin varttuneita. Myös juhlakaudella 2015 viimeisen oman tuotannon esitys alkaa klo 14.

Juhlakausi päättyy Welsh National Operan vierailuoopperoihin, Verdin Nabuccoon ja Puccinin Manon Lescaut’hon, jotka monipuolistivat kesän ohjelmistoa. Juhlakauden ohjelmistoa täydensivät myös suomalaisen mytologian hevilähettiläs Amorphiksen konsertti 13.7. ja kansainvälinen Dance Open Balettigaala 20.7. Olavinlinnassa.

”Kesän 2014 taiteellinen tuotanto toteutui suunnitellusti. On tietenkin aina parantamisen varaa mutta monet omista odotuksistani ylittyivät”, summaa taiteellinen johtaja Jorma Silvasti.

Kesällä 2014 kokonaiskävijämäärä oli noin 72 000. Lippuja myytiin lähes 3 800 kappaletta enemmän kuin viime vuonna. Myös ensi kauden 2015 lipunmyynti on käynnistynyt hyvin.

”Olemme hyvin tyytyväisiä kesän tulokseen. Juhlien onnistuminen ja hyvä lipunmyynti ovat elinvoimaisuuden ja jatkon kehittämisen kannalta meille tärkeää. Omarahoitusasteemme yli 8 miljoonan kokonaisbudjetista on 80 prosenttia”, tarkentaa festivaalijohtaja Jan Strandholm.

”Olemme kiitollisia uudesta Inspired in Finland –yhteistyöstä. Yhdeksän eturivin yrityksen nelivuotisen hankkeen alkaminen on merkittävä askel kulttuurin ja liike-elämän yhteistyössä”, kertoo johtaja Strandholm.

 

Kauden 2015 ohjelmisto on komea kokonaisuus

Kesän uutuusensi-ilta on Oopperajuhlien oma tuotanto Musorgskin suurteos Boris Godunov. Oopperan ohjaa saksalainen Nicola Raab ja Savonlinnan Oopperajuhlakuoroa ja -orkesteria johtaa maestro Leif Segerstam.

Tsaari Godunovin roolissa kuullaan basso Matti Salmista vastavoimanaan Venäjän kansa, jonka tuntoja tulkitsee Oopperajuhlakuoro. Boris Godunov -ooppera toteutetaan yhteistyössä ranskalaisen Chorégies d’Orange -festivaalin kanssa.

Kesällä 2015 maailmankuulut oopperatalot Semperoper Dresden ja Volksoper Wien vierailevat Savonlinnan Oopperajuhlilla ensimmäistä kertaa.

Volksoper Wien avaa Oopperajuhlat 3.7. Franz Lehárin Iloisella leskellä. Tämä klassinen wieniläisteos on ensimmäinen operetti Olavinlinnan näyttämöllä ja sen johtaa kapellimestari Alfred Eschwé. Teoksen alkuperäisohjauksesta vastaa Marco Arturo Marelli.

Upeasta soinnista tunnettu Sächsische Staatskapelle Dresden –orkesteri saapuu Savonlinnaan Semperoper Dresdenin mukana. Olavinlinnaan nousee Johannes Erathin ohjaus Mozartin Figaron häistä. Ooppera saa ensi-iltansa Dresdenissä kesäkuussa 2015 ja jatkaa esityksiä Savonlinnan Oopperajuhlilla.

Italialaisen oopperan klassikot, Puccinin Tosca ja Verdin La traviata palaavat ohjelmistoon. Toscan johtaa Philippe Auguin ja ohjaa Keith Warner. La traviatan ohjaa Mariusz Treliński ja kapellimestarina debytoi Lawrence Foster.

Kerimäen kirkko jatkaa esityspaikkana. Joseph Haydnin mestariteoksen, suuroratorio Luomisen johtaa kapellimestari Dalia Stasevska solisteinaan mm. Tommi Hakala ja Topi Lehtipuu.

Kansallissäveltäjä Sibeliuksen syntymän 150-vuotisjuhlaa vietetään Sinfonia Lahden ja kapellimestari Okko Kamun johdolla Olavinlinnassa 2.8. kauden lopuksi. Solistina kuullaan Sibelius-viulukilpailun 2012 voittajaa Nikita Boriso-Glebskya.

Kaudella 2015 järjestetään myös arvostettu Timo Mustakallio –laulukilpailu alkuperäisessä muodossaan yksipäiväisenä 19.7. Savonlinnasalissa.

”Oopperajuhlien kesä 2015 tuo mukanaan ensimmäistä kertaa kaksi vierailevaa oopperataloa. Näin pystymme tarjoamaan yleisölle monipuolisempaa ja nopeammin uudistuvaa ohjelmistoa”, linjaavat taiteellinen johtaja Jorma Silvasti ja festivaalijohtaja Jan Strandholm.
Savonlinnan Oopperajuhlat järjestetään 3.7.-2.8.2015.

Vuoden 2015 festivaaliohjelma:

www.operafestival.fi/fi/Ohjelmisto/Ohjelmisto-2015

 

Liput:

1) Savonlinnan Oopperajuhlien lipputoimisto, p. 015 476 750, sales@operafestival.fi

2) Lippupiste, 0600 900 900 (1,98 € /min+pvm/mpm, avoinna joka päivä klo 7–22), www.lippu.fi

 

Savonlinnan Oopperajuhlat

Savonlinnan Oopperajuhlat on kansainvälisesti tunnetuin suomalainen kulttuuritapahtuma ja yksi merkittävimpiä matkailukohteita. Oopperajuhlat on vuosien saatossa kasvanut kuukauden mittaiseksi kansainväliseksi festivaaliksi. Sen kävijämäärä on noin 60 000 vierasta vuodessa, siitä runsaat 10 prosenttia on ulkomaalaisia. Ooppera Savonlinnassa on kokonaisvaltainen elämys, joka muodostuu korkeatasoisista oopperaesityksistä ja konserteista, keskiaikaisen Olavinlinnan ainutlaatuisesta tunnelmasta ja kesäisestä Savonlinnasta luonnonkauniine ympäristöineen. Savonlinnasta on tullut käsite oopperanystävien keskuudessa kautta maailman.

Oopperajuhlien vuoden 2014 budjetti on 8,3 M€, noin 80% on omarahoitusta ja 20% avustuksia (Opetusministeriö ja Savonlinnan kaupunki).