11.05.2009

Savonlinnan Oopperajuhlien kauden 2010 ohjelma julkaistu

Savonlinnan Oopperajuhlien valtuusto on vahvistanut Oopperajuhlien ohjelmiston kaudelle 2010. Uutuustuotantona Puccinin Tosca, Oopperajuhlat järjestää ensimmäisen kansainvälisen oopperalaulukilpailun, vierailijatalona Tukholman Kuninkaallinen ooppera.

Savonlinnan Oopperajuhlat 2.–31.7.2010

Savonlinnan Oopperajuhlien kauden 2010 uutuusteos on Giacomo Puccinin Tosca. Oopperan nimiroolin laulaa Oopperajuhlien Vuoden taiteilija sopraano Kristin Lewis, jota on aiemmin kuultu Oopperajuhlilla kesällä 2008 Aidan nimiroolissa. Muina omina oopperatuotantoina kuullaan Puccinin Madama Butterfly, Bizet’in Carmen ja Donizettin Lucia di Lammermoor.

Savonlinnan Oopperajuhlilla käydään kesällä 2010 ensimmäisen kansainvälinen oopperalaulukilpailu. Kilpailussa on yksi sarja ja se on avoin kaikkia kansallisuuksia edustaville naisille, jotka ovat syntyneet vuonna 1983 tai sen jälkeen ja miehille, jotka ovat syntyneet vuonna 1980 tai sen jälkeen. Kilpailuun valitaan korkeintaan 20 laulajaa. Savonlinnasalissa pidettävistä pianosäestyksellisistä alkukilpailueristä valitaan kuusi laulajaa Olavinlinnassa käytävään loppukilpailuun, jossa finalistit esiintyvät Savonlinnan Oopperajuhlaorkesterin säestyksellä. Kilpailun voittaja saa palkinnoksi 20 000 euroa, toiseksi sijoittunut 10 000 ja kolmas 5000 euroa. Muut kolme finalistia saavat kukin 1000 euron tunnustuspalkinnon. Tuomariston puheenjohtaja on Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Jari Hämäläinen. Tuomariston jäsenistö koostuu ulkomaalaisista oopperatalojen johtajista ja taiteellisista johtajista.

Juhlakauden 2010 vierailijatalo on Tukholman Kuninkaallinen ooppera, joka esittää Mozartin oopperan Figaron häät ja Straussin Elektran. Oopperajuhlien konserttitarjonnassa on sopraano Lucia Alibertin konsertti Savonlinnasalissa sekä mezzosopraano Elina Garančan konsertti Olavinlinnassa.

Savonlinnan Oopperajuhlien valtuusto on kevätkokouksessaan vahvistanut myös Oopperajuhlien vuoden 2008 toimintakertomuksen ja tilinpäätökseen. Savonlinnan Oopperajuhlat teki positiivisen tuloksen vuonna 2008, tilikauden ylijäämän ollessa 156 379 euroa. Juhlakauden maksullisten tilaisuuksien kävijämäärä oli 60 750 henkilöä ja kokonaiskävijämäärää maksuttomat oheistapahtumat mukaan lukien noin 71 500.

Olavinlinnan esityksissä käyttöaste ylitti 91 % ja kaikkien maksullisten tilaisuuksien käyttöasteeksi muodostui yhteensä n. 83 %. ”Vuoden 2008 Oopperajuhlille asetettiin tavoitteeksi korkea taiteellinen taso ja ylijäämäinen taloudellinen tulos, jotta edellisen vuoden alijäämä saadaan katettua”, sanoo oopperanjohtaja Jan Hultin. ”Saavutettu myönteinen tulos mahdollistaa alijäämän kattamisen lisäksi myös investointivarojen siirtämisen seuraaville kausille.”

Savonlinnan Oopperajuhlat lyhyesti
Savonlinnan Oopperajuhlat on kansainvälisesti tunnetuin suomalainen kulttuuritapahtuma ja yksi merkittävimpiä matkailukohteitamme. Savonlinnan Oopperajuhlat on vuosien saatossa kasvanut kuukauden mittaiseksi kansainväliseksi festivaaliksi. Juhlien kävijämäärä on yli 60 000 vierasta vuodessa, siitä runsaat 10 prosenttia on ulkomaalaisia.

Savonlinnan Oopperajuhlat järjestetään tänä vuonna 3.7.-1.8.2009.

Etusivu