24.07.2012

Savonlinnan Oopperajuhlien juhlakausi huipentuu Norjan kansallisoopperan vierailuun

Savonlinnan Oopperajuhlien juhlavuoden viimeinen viikko juhlitaan yhdessä norjalaisten kanssa. Oopperajuhlat tunnetaan omien produktioiden ohella siitä, että se tarjoaa yleisölleen nähtäväksi laadukkaita vierailevien oopperatalojen produktioita. Kauden ulkomaalainen vierailija on Norjan kansallisooppera (Den Norske Opera & Ballett), jonka seurueeseen kuuluu Savonlinnassa 220 henkeä.

Upea solistikunta koostuu lähes kokonaan norjalaisista laulajista. Savonlinnassa kuullaan muun muassa kansainvälisillä huippuareenoilla esiintynyttä Solveig Kringelbornia. Oopperan suosio Norjassa on kasvanut viime vuosina ja lähes kaikki näytökset ovat olleet loppuunmyytyjä.

Norjan ooppera tuo Olavinlinnaan kaksi teosta täynnä tunnetta ja draamaa: Benjamin Brittenin tunnetuin teos Peter Grimes ja Gisle Kverndokkin Den Fjerde Nattevakt (Neljäs yövartio) ovat kumpikin tutkimusmatka ihmismieleen.

Peter Grimes on murhamysteeri pienestä englantilaiskylästä, jossa huhut ja juorut muodostuvat sekoittuvat totuuteen. Peter Grimesissa kuoron esittämä kyläläisten joukko nousee tärkeään osaan.

”Teos on todellinen näytön paikka kuorolle – ja he myös pystyvät tuottamaan voimakkaan, vaikuttavan ja lähes musertavan lavasäteilyn”, teoksen alkuperäinen ohjaaja Paul Curran sanoo.

Den fjerde nattevakt on Norjan kansallisoopperan tilausteos, joka kantaesitettiin 2005. Huikean menestyksen Norjassa saavuttanut ooppera pohjautuu Johan Falkbergetin samannimiseen klassikkoromaaniin. Teoksessa on kaikki intohimoisen oopperan ainekset: traaginen rakkaustarina, juoruja ja mustasukkaisuutta, mutta myös anteeksiantoa ja huumoria. Säveltäjä Gisle Kverndokkin musiikissa moderni sävelkieli yhdistyy norjalaiseen pelimannimusiikkiin. Kverndokk tutustui teoksen maailmaan pienessä Rørosin kaivoskaupungissa, johon oopperan tarina sijoittuu.

”Äänitin kaikkea, mikä mielessäni liittyi Rørosiin: lumen ja jään ääniä sekä kirkonkelloja. Sitten analysoin aineiston studiossani ja loin muutamia hyvin mielenkiintoisia äänimaisemia, etenkin kirkonkellojen yläsävelharmonian. Ne kuuluvat heti alkusoiton ensimmäisessä tahdissa; jouset soittavat sointua, josta kaikki alkaa kehittyä”, Kverndokk sanoo. ”Halusin kääntää musiikin kielelle sen, mitä koin lukiessani Falkbergetiä: valon, kylmyyden ja luonnon kauneuden. Musiikki tuo oman, alitajuisen tasonsa tekstiin. Kuulija voi kokea, että taustalla on meneillään asioita, joita ei voi suoraan selittää.”

Norjan kansallisoopperan vierailuteokset Olavinlinnassa 31.7.–4.8.2012. Peter Grimesin näytökset 31.7., 2.8. ja 4.8. Neljännen yövahdin näytökset 1.8. ja 3.8.

http://www.operafestival.fi