08.12.2020

Savonlinnan Oopperajuhlat varautuu kesään – Olavinlinnaan varmistetaan turvavälit, Kuningas Roger perutaan

Savonlinnan Oopperajuhlat pyrkii varmistamaan ensi kesän festivaalille mahdollisimman turvalliset olot. Turvavälit saadaan supistamalla yleisön määrää Olavinlinnassa lähes puoleen normaalista. Puolikas katsojamäärä tarkoittaa kuitenkin jopa 2 miljoonan euron lovea budjettiin. Muuten kesän ohjelmisto esitetään suunnitellusti, mutta Kuningas Rogerin kolme esitystä perutaan.

”Vaikka heinäkuuhun on vielä aikaa ja koronatilanne ehtii elää, kuukauden mittaisen kansainvälisen festivaalin järjestelyt vaativat päätöksiä nyt. Tärkeintä on yleisön, henkilökuntamme, yhteistyökumppaneidemme ja seutukunnan asukkaiden terveys”, sanoo festivaalijohtaja Jan Strandholm.

Olavinlinnan katsomoon mahtuu turvavälein n. 1200 henkeä normaalin reilun 2200 katsojan sijasta. ”Ensi kesä on myynyt hyvin, ja sen vuoksi keskeytämme ainakin toistaiseksi lipunmyynnin niihin esityksiin, joiden yleisömäärä on nykyiset rajoitukset huomioiden jo täynnä. Myyntiin jää edelleen 14 esitystä, joihin kuhunkin myydään maksimissaan 1200 paikkaa. Oopperatalot ja teatterit ovat tehneet hienoa työtä tänä syksynä ja osoittaneet, että näyttämötaiteesta voi nauttia rauhallisin mielin”, Strandholm jatkaa.

Konsertit varaudutaan järjestämään kahdesti – päätös keväällä

Lähes loppuunmyytyjen Karita Mattilan ja Wardruna-yhtyeen konserttien osalta Oopperajuhlat on varautunut järjestämään jokaista konserttipäivää kohden kaksi konserttia, jotta esityksistä voi nauttia väljästi. Yleisö jaetaan siis yhden tilaisuuden sijasta kahteen samansisältöiseen konserttiin. Päätös lisäkonserteista tehdään keväällä pandemiatilanteen mukaan.

Mikäli lisäkonsertit järjestetään, niiden kellonajoista ja yleisön jakautumisesta kahden konsertin välillä tiedotetaan lipun ostaneita kevään aikana.

”Harmittaa yleisön, tekijöiden ja koko oopperaväen puolesta”

Yleisön lisäksi Oopperajuhlat varmistaa esiintyjien ja muun henkilökunnan terveysturvallisuuden. Turvavälejä lisätään mm. supistamalla kuoron ja orkesterin kokoa niissä oopperoissa, joissa se on esityksen laatu säilyttäen mahdollista. Kesän uutuustuotannon, Kuningas Rogerin osalta supistusta ei tehdä ja esitykset perutaan:

Kuningas Rogerista tekee upean juuri sen uhkea sointi. Se vaatii yhtä aikaa näyttämölle ja orkesterimonttuun yli kaksisataa esiintyjää. Kuningas Rogerin tapauksessa esiintyjäjoukon supistaminen olisi liian raskas taiteellinen kompromissi”, perustelee taiteellinen johtaja Ville Matvejeff.

Perumiseen johtivat lisäksi taloudelliset syyt. Uutuustuotantoon luodaan uusi ohjaus, lavastus ja puvut ja siihen harjoitetaan orkesteri ja kuoro. Tämä on suuri taloudellinen panostus, joka mitoitetaan normaalivuosien lipputulojen mukaisesti. Kun katsomoon nyt järjestetään turvavälit ja yleisömäärä puolittuu, budjettiin syntyy jopa 2 miljoonan euron vaje. Tämä tekee Kuningas Rogerin kaltaisen suuren oopperateoksen toteuttamisesta taloudellisesti mahdotonta. Oopperalle oli suunniteltu kolme esitystä.

”Harmittaa yleisön, tekijöiden ja koko kansainvälisen oopperaväen puolesta. Kuningas Roger olisi ansainnut päästä ensimmäistä kertaa näyttämölle Suomessa. Niin hankala kuin tämä päätös olikin, haluamme taata ensi-illalle parhaat mahdolliset edellytykset ja tutkimme nyt mahdollisuutta toteuttaa tuotanto myöhemmin. Onni on, että meillä on tarjota Rogerin lipun ostaneille vaihtoehdoiksi esimerkiksi WertherJulius Caesar ja La traviata”, Ville Matvejeff sanoo.

Oopperajuhlat yhteydessä Kuningas Rogerin lipun ostaneisiin

Oopperajuhlien asiakaspalvelusta ollaan yhteydessä kaikkiin Kuningas Rogerin lipun ostaneisiin ja varanneisiin. Liput voi siirtää toisen oopperateoksen esitykseen, vaihtaa lahjakortiksi, ja halutessaan pääsylipun hinnan saa myös takaisin.

Kesän 2021 ohjelmistossa ovat myös Carmen ja Sevillan parturi. Koko ohjelmisto ja lisätietoja Kuningas Rogerin lipun ostaneille löytyy osoitteesta oopperajuhlat.fi.

Oopperajuhlat tarkentaa kesän ohjeistuksia koronatilanteen ja viranomaisohjeiden mukaisesti.

Savonlinnan Oopperajuhlat on kansainvälisesti tunnetuin suomalainen kulttuuritapahtuma ja merkittävimpiä matkailukohteitamme. Festivaali on tukijoidensa ylläpitämä: Taustalla toimii voittoa tavoittelematon kannatusyhdistys, joka on avoin kaikille. Jopa 70 000 vuosittaisen kävijän festivaali toteutetaan poikkeuksellisen suuren omarahoituksen turvin: 86 % toiminnasta katetaan lipputuloin, yrityskumppanuuksin ja lahjoituksin. Noin 8 miljoonan euron budjetista valtaosa, kolme neljännestä, on taiteellisia ja teknisiä tuotantokustannuksia, eli työtä, joka vaaditaan kuukauden pituisen festivaalin toteuttamiseen keskiaikaisessa Olavinlinnassa. Juhlakaudella ainutlaatuisten oopperakokemusten eteen työskentelee jopa 1200 ihmistä. Oopperajuhlia vietetään 2.–31.7.2021. oopperajuhlat.fi