17.05.2023

Savonlinnan Oopperajuhlat: Uusi Pride-tapahtuma Olavinlinnassa heinäkuussa – Olavinlinna Goes Pride

Savonlinna Pride järjestää yhteistyössä Savonlinnan Oopperajuhlien, Olavinlinnan Ravintoloiden ja Suomen kansallismuseon kanssa uudenlaisen sateenkaaritapahtuman Olavinlinna Goes Pride Olavinlinnassa sunnuntaina 16.7.

Tapahtuma koostuu drag-esityksistä, lavarunoudesta ja livemusiikista. Olavinlinnan Kuninkaansalissa ja Kongressisalissa kuullaan muun muassa rap-artisti ja transaktivisti Arion Raudesia ja palkittua lavarunoilija Nihkeää Akkaa. Lisäksi päivän aikana nautitaan drag-artisti Miss Vinyl Envyn ja savonlinnalaisen House of Carcosan värikkäistä esityksistä. Ohjelmisto täydentyy vielä myöhemmin. Tapahtuman esityksistä pääsee nauttimaan Olavinlinnan museolipun hinnalla.

“Olemme etsineet sopivia yhteistyökumppaneita Savonlinnasta tämän tyyppiselle tapahtumalle, joten on mahtavaa, että löysimme tällaisen kokoonpanon kumppaneita tukemaan asiaamme. Meillä on jo nyt mahtava kotimainen esiintyjäkattaus kasassa”, tapahtuman tuottaja Oliver Eagle-Wilsher Savonlinna Pride -työryhmästä iloitsee.

Tapahtuman tavoitteena on tuoda esille tasa-arvoon ja ihmisoikeuksiin liittyviä kysymyksiä taiteen keinoin, ja osoittaa tukea seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten oikeuksien, osallisuuden ja hyvinvoinnin puolesta. Esitykset tapahtuvat tasatunnein Kongressisalissa ja Kuninkaansalissa, jolloin yleisö pääsee itselleen sopivana aikana nauttimaan taiteilijoista kello 14–17 välillä.

”Kumppanuus Savonlinna Priden kanssa on luontevaa jatkumoa yhdenvertaisuuden ja ihmisoikeuksien puolesta tekemällemme työlle. Suomen kansallismuseoon kuuluva Olavinlinna on tapahtumapaikkana rouhea ja maaginen, ja toivomme uusien kävijöiden rakastuvan linnaan”, yleisösuhdepäällikkö Hanna Forssell Suomen kansallismuseosta sanoo.

Tapahtuman tarjoiluista vastaa Olavinlinnan ravintoloiden toiminnasta vastaava Osuuskauppa Suur-Savo.

“Tapahtuman osallistujat pääsevät nauttimaan Ravintola Linnantuvan idyllisestä tunnelmasta nauttien kupposen kahvia tai lasillisen poreilevaa. Myös upealla Saimaa-näkymällä varustettu yläterassin Samppanjabaari palvelee, jos sää antaa myöten”, ravintolajohtaja Ulla Myllymäki Osuuskauppa Suur-Savosta kertoo.

Olavinlinna Goes Pride -tapahtuman ajankohta on juuri keskellä kiihkeintä oopperakesää, sillä Savonlinnan Oopperajuhlat ovat vallanneet Olavinlinnan koko heinäkuun ajaksi. Kansainvälisen tason oopperasta nautitaan Olavinlinnassa 1.–30.7. lähes joka ilta.

“Vastuullisuus on tällä hetkellä aivan toimintamme keskiössä. Meille on tärkeää edistää ihmisten välistä tasa-arvoa ja paikallisesti siihen paras kumppani on Savonlinna Pride -yhdistys. Meille ajankohta on loistava, sillä sunnuntaisin oopperakoneistomme viettää suurilta osin vapaapäivää. Näin myös meidän sadat työntekijämme pääsevät osallistumaan tapahtumaan. Sunnuntaina ei ole oopperaesitystä, mutta Pride-päivän voi kruunata Katie Meluan konsertilla kello 19”, Oopperajuhlien kaupallinen johtaja Mika Nevalainen kertoo.

Savonlinna Pride -tapahtuma järjestetään elokuussa jo viidettä kertaa

Jo perinteeksi muodostunut vuosittainen Savonlinna Pride -tapahtuma järjestetään 26.8.2023. Tarkka aikataulu ja ohjelma julkistetaan myöhemmin.

“Vietämme tänä vuonna Savonlinna Pride -tapahtumaa jo viidettä kertaa ja sadat ihmiset tulevat jälleen mukaamme juhlimaan ihmisoikeuksia. Kaupungin näkyvä osallistuminen Prideen esimerkiksi liputtamalla, olisi tärkeä ja selkeä viesti Savonlinnassa eläville ja täällä vieraileville ihmisille tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden puolesta”, kertovat Savonlinna Pride -työryhmän puheenjohtajistoon kuuluvat Sanna Niemelä, Vattu Korhonen ja Oliver Eagle-Wilsher.

Ensimmäinen sateenkaaritapahtuma järjestettiin Savonlinnassa kesällä 2019. Tällöin ohjelmassa oli Pride-henkinen piknik. Saman vuoden syksyllä perustettiin ensimmäinen Savonlinna Pride -työryhmä, joka jatkaa edelleen työtä tasa-arvon edistämiseksi Savonlinnassa.

Savonlinnan Oopperajuhlat on kansainvälisesti tunnetuin suomalainen kulttuuritapahtuma ja yksi merkittävimpiä matkailukohteitamme. Kuukauden mittaisella festivaalilla käy vuosittain jopa 70 000 oopperavierasta. Ooppera Savonlinnassa on kokonaisvaltainen kokemus. Kansainvälisesti korkeatasoiset esitykset ja konsertit, Olavinlinnan tunnelma ja kesäilta Saimaan äärellä kuuluvat erottamattomasti yhteen. Oopperajuhlia vietetään 1.–30.7.2023. oopperajuhlat.fi

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

29.11.2023

Ohjaaja-valokuvaaja Viivi Huuska toteutti Savonlinnan Oopperajuhlien festivaali-ilmeen ensi kesälle

Ohjaaja ja valokuvaaja Viivi Huuska toteutti Oopperajuhlien kesän 2024 ilmeen yhdessä meikkaaja-maskeeraaja Saara Sarvaksen kanssa. Ilmeen teemana on ”ooppera tulee iholle”. Kahden ihmisen kasvoille on kuvitettu Olavinlinna, Nabuccon kasvoja korostaa salama, Myyty morsian on täynnä iloa…

15.11.2023

Enston hallituksen puheenjohtaja Marjo Miettinen jatkaa Savonlinnan Oopperajuhlien valtuuston puheenjohtajana

Savonlinnan Oopperajuhlien Kannatusyhdistyksen uusi, lokakuussa nimetty valtuusto on valinnut keskuudestaan puheenjohtajakseen Ensto Oy:n hallituksen puheenjohtajan Marjo Miettisen, joka jatkaa tehtävässä. Miettinen toimi tehtävässä myös valtuuston edellisen kauden kaksi viimeistä vuotta, kun hänen edeltäjänsä Johanna Lamminen valittiin Oopperajuhlien…

06.11.2023

Karita Mattila ja Prahan kansallisooppera esiintyvät yhteisessä konsertissa Savonlinnan Oopperajuhlilla ensi kesänä

Kesän 2024 vierailija Prahan kansallisooppera esittää oopperakonsertissa Olavinlinnassa keskiviikkona 31.7.2024 tšekkiläisen oopperan keskeisiä teoksia. Prahan solistikunta täydentyy konsertissa upealla tavalla, kun Karita Mattila, eräs sukupolvensa merkittävimmistä Janáček-sopraanoista, tulkitsee Jenufa-osuudessa Kostelnička Buryjovkan dramaattista roolia, nyt ensi…