19.06.2023

Savonlinnan Oopperajuhlat: Uusi Nabucco ja Lohengrin suuren oopperakesän 2024 päätuotannot

Kauan odotetun uuden Nabuccon ohjaa Rodula Gaitanou – Karita Mattila johtaa dramaattisten roolien tähtikaartia ja tekee oopperadebyyttinsä Oopperajuhlilla.

Naapurikansaan kohdistuva hyökkäys ja menetetty vapaus ovat teemoja Giuseppe Verdin menestysoopperassa Nabucco, jonka palkittu Rodula Gaitanou ohjaa Savonlinnan Oopperajuhlilla kesällä 2024. Gaitanou on tämän hetken seuratuimpia oopperaohjaajia maailmalla. Hän on International Opera Awardsien listaama Vuoden ohjaaja -ehdokas 2019 ja sai Kreikan presidentin ojentaman Argo-palkinnon 2022. La traviata -ooppera, jonka Gaitanou ohjasi Lontoon Holland Parkissa muutama vuosi sitten, nousi ilmiöksi musiikkimediassa.

Gaitanou ja Aalto-yliopistossa väitellyt lavastus- ja pukusuunnittelija takis sijoittavat Nabuccon ajattomaan menneisyyteen. Päärooleissa laulavat mm. Angela Meade, Gabriele Viviani, Oksana Dyka, Mika Kares ja Antony Ciaramitaro – sekä suuri Oopperajuhlakuoro, joka on kuin yksi roolihahmoista suurista kuorokohtauksista tunnetussa teoksessa. Uutuustuotannon ensi-ilta on lauantaina 6.7.2024.

”It’s never too late for a debut”

Koskaan ei ole liian myöhäistä tehdä debyyttiä, sanoi Karita Mattila The Guardianin haastattelussa 2014. Jutussa hän kertoi haaveilevansa Wagnerin Lohengrinin Ortrud-noidan roolista. Toive toteutui myöhemmin loistokkaasti Baijerin valtionoopperassa ja se toteutuu uudelleen Olavinlinnassa kesällä 2024. Jälleen Mattilalla on edessään merkittävä debyytti: Oopperarooli on hänen koko pitkän uransa ensimmäinen Savonlinnassa.

”On suuri tapaus saada Karita Mattila, aikamme merkittävin suomalainen oopperalaulaja, esiintymään ensimmäisessä roolissaan Oopperajuhlilla”, sanoo taiteellinen johtaja Ville Matvejeff. ”Myyttinen Lohengrin on vaikuttava jo itsessään, ja illasta tulee muutoinkin suurta suomalaissolistien juhlaa, kun nimiroolin laulaa Wagnerin rooleihin viime vuosina syventynyt Tuomas Katajala ja Kuningas Heinrichina kuullaan basso Timo Riihosta.”

Oopperajuhlien klassikkotuotannoista kesällä 2024 nähdään myös Mozartin Don Giovanni. Hurmurin pääroolissa laulavat ukrainalaistaustainen Yuriu Yurchuk ja Waltteri Torikka.

Vieraina Norlannin ooppera, Prahan kansallisooppera ja virtuoottinen pianon villikko

Kesällä 2024 Savonlinnaan on kutsuttu kaksi vierailevaa oopperaryhmää, jotka laajentavat kuukauden mittaisen festivaalin tarjontaa. Kaija Saariahon Adriana Materista nähdään tuoreeltaan Norlannin oopperan kiitetty tuotanto, jonka ensi-illan Ville Matvejeff johti Uumajassa keväällä 2023. Kaija Saariaho menehtyi kesäkuun alussa.

”Olen pitkään haaveillut Kaijan oopperan esittämisestä Oopperajuhlilla. Suremme kovasti Kaijan poismenoa, mutta sitä kauniimpaa on voida tehdä Adriana Materin esityksistä tribuutti hänen elämäntyölleen”, Ville Matvejeff sanoo.

Prahan kansallisooppera, Národní divadlo, on suuri eurooppalainen oopperatalo, jonka ydinohjelmistoon kuuluu tšekkiläinen ooppera. Se tuo Olavinlinnaan kaksi merkkiteosta: Leoš Janáčekin Katja Kabanovan, jonka on ohjannut oopperamaailman radikaali Calixto Bieito. 200-vuotisjuhlaansa viettävän Bedřich Smetanan Myyty morsian on komediallinen koko perheen tarina, josta nähdään elokuvaohjaaja Alice Nellisin tulkinta.

Konsertoimaan saapuu unkarilainen pianotaituri Peter Bence. Hän on pianon villikko, jonka kansainvälinen suosio räjähti, kun hän videoi ohimennen kaksi sovitusta Michael Jacksonin kappaleista ja julkaisi ne YouTubessa. Bence on musiikin monilahjakkuus, joka säveltää myös itse. Klassisen musiikin koulutuksen saaneen Bencen konserteissa kuullaan 1800-luvun pianon rocktähden Franz Lisztin hengessä tehtyjä sovituksia aikamme hiteistä Michael Jacksonista Queeniin ja Siaan.

Savonlinnan Oopperajuhlia vietetään ensi vuonna 5.7.–4.8. heinäkuuta. Koko ohjelmisto 2024 on julkistettu osoitteessa oopperajuhlat.fi. Lipunmyynti kannatusjäsenille on jo käynnissä. Yleinen lipunmyynti käynnistyy maanantaina 26.6.2023.

Savonlinnan Oopperajuhlat on kansainvälisesti tunnetuin suomalainen kulttuuritapahtuma ja yksi merkittävimpiä matkailukohteitamme. Kuukauden mittaisella festivaalilla käy vuosittain jopa 70 000 oopperavierasta. Ooppera Savonlinnassa on kokonaisvaltainen kokemus. Kansainvälisesti korkeatasoiset esitykset ja konsertit, Olavinlinnan tunnelma ja kesäilta Saimaan äärellä kuuluvat erottamattomasti yhteen.  Oopperajuhlia on järjestetty vuodesta 1912 Olavinlinnassa. Festivaalilla työskentelee noin 1.000 kausityöntekijää ja sen tulovaikutus Savonlinnan talousalueelle oli vuonna 2022 noin 20 miljoonaa euroa. Tapahtuman merkittävin tulonlähde on oma varainhankinta ja lipunmyynti, jonka osuus liikevaihdosta on noin 85 % Oopperajuhlien tuotannosta, lipunmyynnistä ja markkinoinnista vastaa voittoa tavoittelematon Savonlinnan Oopperajuhlien Kannatusyhdistys ry. Oopperajuhlia vietetään 1.–30.7.2023.

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

26.03.2024

Savonlinnan Oopperajuhlat: Waltteri Torikan juhlakonsertti Olavinlinnassa 3.8.2024

Waltteri Torikka juhlistaa 40-vuotispäiväänsä Olavinlinnassa Savonlinnan Oopperajuhlien yhteydessä lauantaina 3.8. kello 16. Ainutlaatuisessa juhlakonsertissa Torikan kanssa lavalle nousevat Kuopion kaupunginorkesteri kapellimestarinaan James Sherlock sekä yllätysesiintyjiä. “Luvassa on takuulla ainutkertainen ilta ja unohtumaton konserttielämys meille kaikille!…

19.03.2024

Tšekkiläisen kulttuurin superkesä Savonlinnan Oopperajuhlilla – ooppera-, valokuva- ja olutkulttuuria

Savonlinnassa on ensi kesänä mahdollista nauttia tšekkiläisestä kulttuurista monipuolisesti. Savonlinnan Oopperajuhlilla vieraileva maineikas Prahan kansallisooppera tuo Olavinlinnaan yhden tšekkiläisen oopperakulttuurin merkittävimmistä teoksista, sekä konsertoi muun muassa sopraano Karita Mattilan kanssa. Tšekkiläisen kulttuurin päivän voi päättää…

01.03.2024

Savonlinnan Oopperajuhlat: Historiallinen oopperayhteistyö – Viimeiset kiusaukset juhlavuonna Tampereelle ja Savonlinnaan

Tampereen Ooppera ja Savonlinnan Oopperajuhlat tekevät historiallista yhteistyötä ja tuottavat ensi vuodelle yhteistuotantona Joonas Kokkosen Viimeiset kiusaukset -oopperan. Teoksen ohjaa Mikko Kouki, musiikinjohdosta vastaa Ville Matvejeff ja pääosissa laulavat Mika Kares, Silja Aalto ja Johan…