08.03.2011

Savonlinnan Oopperajuhlat tuottaa lasten tekemänä Norppa-oopperan

”Norppa-ooppera” on Savonlinnan Oopperajuhlien seuraava lastenooppera-projekti. Oopperan luomisprosessi poikkeaa täysin perinteisestä tuotantomallista. Tällä kertaa oopperan tekevät suomalaiset lapset!

Lapset osallistuvat oopperateoksen valmistumiseen kaikille suomalaisille ala-asteille suunnatun kilpailun kautta. Kilpailussa, joka alkaa syksyllä 2011, on kaksi vaihetta: kirjoituskilpailu, jonka voittaja-tarinaan oopperan libretto perustuu, sekä visualisointikilpailu oopperan lavastuksesta ja puvustuksesta. Voittajaluokat palkitaan leirikoululla Savonlinnassa ja ensi-iltaansa ooppera on suunniteltu Olavinlinnan lavalle heinäkuussa 2013.

Tekemisen perustana tulee olemaan Internetiin luotu www-sivusto (www.norppaooppera.fi), jonka tarkoituksena on tukea opettajia ja oppilaita kilpailun eri vaiheissa. Verkkosivut kasvavat ja laajenevat kisan edetessä, ja siellä voi nähdä omia ja muiden tuotoksia. Sivuilta löytyy myös sähköistä opetusmateriaalia liittyen mm. norppaan, oopperaan, tarinoiden kirjoittamiseen, pukujen sekä lavasteiden piirtämiseen ja maalaamiseen.

Verkkosivujen ja opetusmateriaalin valmistumisesta, kilpailutehtävien antamisesta kouluille, sekä kilpailutöiden arvioinneista vastaavat Savonlinnan Opettajankouluituslaitoksen luokanopettajaksi opiskelevat opiskelijat, erityisesti taide – ja taitoaineisiin erikoistuvat opiskelijat. (OpeArt).
Dynamona projektissa toimivat tietysti alan ammattilaiset mm. säveltäjä, libretisti, ohjaaja, lavastaja ja puvustaja, jotka ohjaavat opiskelijoita projektin eri vaiheissa.

”Norppa-ooppera” jalkauttaa Maabrändityöryhmän raportin antamia tehtäviä liittyen veteen ja koulutukseen. Sen tavoitteina on herättää lasten ja opettajien kiinnostus oopperataiteeseen ja sen monipuoliseen sekä jännittävään maailmaan. Lisäksi sen tarkoituksena on kasvattaa tietoisuutta Saimaan norpan elämästä ja elinympäristöstä sekä vahvistaa lasten ja opettajien kykyä monialaiseen arviointiin ja keskusteluun suojelukysymyksissä.

Kilpailu-kutsu lähetetään kaikkiin Suomen alakouluihin keväällä 2011. Samaan aikaan avataan Norppa-verkkosivut (15.4.2011). Ensimmäinen kilpailuvaihe, norppa-yhteisön luominen ja tarinan kirjoittaminen toteutetaan syksyllä 2011. Samaan aikaan alkaa sävellystyö. Visuaalisen maailman suunnittelukilpailu alkaa talvella 2012.

”Norppa-Ooppera” projektin pääyhteistyökumppanina toimii Fortum Oyj.

Hei, tarvitsemme säveltäjän!

Haemme nyt tälle ”Norppa-Oopperalle” säveltäjää. Sävellystyö alkaa syksyllä 2011 ja sen tulee olla valmis 30.9. 2012 mennessä.

Savonlinnan Oopperajuhlat etsii lastenoopperalle säveltäjää

Savonlinnan Oopperajuhlat tuottaa uuden lastenoopperan Olavinlinnaan kesällä 2013.

Projektinimenä ”Norppa-Ooppera” kulkevan tarinan kirjoittamiskilpailuun kutsutaan kaikki Suomen alakoulut.

Tässä projektissa siis lapset ja luokka kilpailevat käsikirjoituksilla ja tarinoilla.

Savonlinnan opettajankoulutuslaitoksen OpeArt opiskelijat valitsevat 5 parasta tarinaa, joista lapset ja luokat saavat äänestää voittajan. Tästä tarinasta libretisti tekee libreton.

Lähetä vapaamuotoinen hakemus sähköpostilla tai perinteisellä postilla Savonlinnan Oopperajuhlille 1.4. 2011 mennessä.

Hakemuksen tulee sisältää esimerkin jostain sävellyksestäsi sekä äänitteenä että nuottina. Sähköpostilla lähettävät ääninäytteet tulee olla muotoa MP-3 ja postilla CD/ DVD-levy.

Osoite:
Norppa-Ooppera
Savonlinnan Oopperajuhlat
Olavinkatu 27
57130 Savonlinna

Sähköpostilla lähetetyt hakemukset osoitteeseen: henna.karjalainen@oopperajuhlat.fi

Savonlinnan Oopperajuhlat järjestetään 1.-27.7.2011.

Etusivu