29.12.2016

Savonlinnan Oopperajuhlat: Timo Mustakallio -laulukilpailu 2017 hakee nuoria laulajalupauksia

Kolme kuukautta aikaa ilmoittautua Suomen johtavaan nuorille oopperalaulajille tarkoitettuun laulukilpailuun.

Timo Mustakallio –laulukilpailu on Savonlinnan Oopperajuhlien ja Timo Mustakallio –säätiön yhteistyössä Suomen Kulttuurirahaston Eero Rantala -rahaston kanssa järjestämä kilpailu, jonka tarkoituksena on auttaa uusia lahjakkaita suomalaisia laulajia kehittämään kykyjään.

Savonlinnassa 16.7.2017 yksipäiväisenä (alkukilpailu klo 11 ja finaali klo 19) käytävään kilpailuun voivat osallistua suomalaiset laulajat, jotka ovat syntyneet vuonna 1991 tai sen jälkeen. Heillä saa olla enintään kahden vuoden kokemus laulajan ammatissa ja he ovat voineet osallistua Timo Mustakallio -laulukilpailuun enintään kerran aikaisemmin.

Yleisö pääsee seuraamaan kilpailua, jossa on mies- ja naislaulajille yksi yhteinen sarja. Sekä alku- että loppukilpailussa esitetään enintään kymmenen minuutin pituinen ohjelma, johon sisältyvät vapaavalintaiset lied ja ooppera-aaria – jotka ovat kummassakin erässä eri teoksia. Teokset esitetään alkuperäisessä sävellajissa, aariat resitatiiveineen, ja alkuperäisellä kielellä. Kilpailuun ilmoittaudutaan 31.3.2017 loppuun mennessä. Samalla toimitetaan järjestäjille äänite, jonka perusteella valitaan laulajia toukokuussa järjestettävään esikarsintaan.

Vuonna 2015 esikarsinnasta valittiin alkueriin 16 laulajaa, ja heistä kahdeksan – neljä naista ja miestä – ylsi loppukilpailuun. Jaossa ovat 15.000 euron suuruinen voittajan palkinto ja 10.000 euron suuruinen Suomen Kulttuurirahaston Eero Rantala -rahastosta jaettava palkinto.

Voittajille järjestetään lisäksi konsertti Savonlinnasalissa oopperajuhlakaudella 2018, jolloin myös finaaliin valitut laulajat pääsevät maksuttomalle mestarikurssille Savonlinnassa.

Tuomariston puheenjohtajana toimii Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Jorma Silvasti, oopperalaulajat Edith Mathis ja Tommi Hakala sekä kapellimestari Hannu Lintu.

 

Savonlinnan Oopperajuhlat on kansainvälisesti tunnetuin suomalainen kulttuuritapahtuma ja yksi merkittävimpiä matkailukohteitamme. Savonlinnan Oopperajuhlat on vuosien saatossa kasvanut kuukauden mittaiseksi kansainväliseksi festivaaliksi. Sen kävijämäärä on noin 60 000 vierasta vuodessa, siitä runsaat 10 prosenttia on ulkomaalaisia. Ooppera Savonlinnassa on kokonaisvaltainen elämys, joka muodostuu korkeatasoisista oopperaesityksistä ja konserteista, keskiaikaisen Olavinlinnan ainutlaatuisesta tunnelmasta ja kesäisestä Savonlinnasta luonnonkauniine ympäristöineen. Savonlinnasta on tullut käsite oopperanystävien keskuudessa kautta maailman. Oopperajuhlien rahoituksesta n. 14% tulee Opetusministeriön ja Savonlinnan kaupungin toiminta-avustuksista, lähes 70% pääsylipputuloista ja n. 10% yritysyhteistyösopimuksista. www.oopperajuhlat.fi