15.07.2019

Savonlinnan Oopperajuhlat: Sopraano Iris Candelaria on voittanut valtakunnallisen Timo Mustakallio -laulukilpailun

Sopraano Iris Candelaria on voittanut valtakunnallisen Timo Mustakallio -laulukilpailun. Suomen Kulttuurirahaston Eero Rantalan rahaston palkinnon sai sopraano Sonja Herranen. Kilpailu käytiin sunnuntaina 14.7. Savonlinnan Oopperajuhlien yhteydessä.

”Tämä tuntuu uskomattomalta”, kertoi voittaja Iris Candelaria tuoreeltaan tuloksen ratkettua. ”Olo on epätodellinen. Olen iloinen voitosta, mutta sitä ei vielä usko todeksi.”

Tuomaristoa miellytti Candelarian äänenväri ja äänenkäyttö. 

”Candelaria, kuten myös toinen voittaja, ovat vielä matkalla jonnekin, mutta he herättivät tuomariston mielenkiinnon”, perusteli tuomaristo valintaansa.

23-vuotias Candelaria opiskelee laulua Taideyliopiston Sibelius-Akatemian laulumusiikin osastolla Annika Ollinkarin johdolla, ja aloittaa tulevana syksynä maisteriopinnot oopperaluokalla. Tulevaisuudessa hän toivoo työskentelevänsä oopperan parissa.

”Gilda olisi sellainen rooli, jonka haluaisin mieluusti tehdä”, hän kertoo.

Kulttuurirahaston Eero Rantalan palkinto annettiin Sonja Herraselle

”Herranen on nuori, lahjakas, luonnollisesti laulava sopraano, joka lauloi repertuaaria, joka tulee todennäköisesti hänen laulettavakseen 10–15 vuoden kuluttua”, kertoi Jorma Silvasti tuomariston valintaperusteista.

”Tämä oli iloinen yllätys”, Herranen kommentoi voittoaan. ”Tulevaisuudessa aion pyrkiä niin pitkälle laulun saralla kuin rahkeeni riittävät. Haluaisin esimerkiksi laulaa vielä Elsan aarian.”

Kuopiolaislähtöinen 22-vuotias Sonja Herranen opiskelee ensimmäistä vuotta Viron musiikki- ja teatteriakatemiassa Heli Veskuksen johdolla.

Kilpailun alkuerään osallistui 15 ja finaaliin kahdeksan laulajaa. Voittajan ratkaisi kolmihenkinen tuomaristo: puheenjohtaja, Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Jorma Silvasti, sopraano ja pedagogi Soile Isokoski sekä tenori Topi Lehtipuu. Pääpalkinto on 15 000 euroa ja Suomen Kulttuurirahaston Eero Rantalan rahaston palkinto 10 000 euroa. 

Kilpailun finalistit:

Iris Candelaria, sopraano

Sonja Herranen, sopraano

Emma Mustaniemi, sopraano

Irina Nuutinen, mezzosopraano

Aku Rantama, baritoni

Elisaveta Rimkevitch, sopraano

Heta Sammalisto-Muhonen, sopraano

Olli-Tapio Tikkanen, baritoni

Alkukilpailuun osallistuivat myös: 

Sampo-Elias Asikainen, baritoni

Karoliina Hautala, mezzosopraano

Olivia Kyllönen, mezzosopraano

Tuomas Miettola, tenori

Johannes Pessi, baritoni

Anna Saaritsa, mezzosopraano

Veikko Vallinoja, baritoni

Vuodesta 1974 järjestetty Mustakallio-kilpailu on toiminut ponnahduslautana monen nimekkään oopperalaulajan uralla. Kilpailun voittajia ovat mm. Walton GrönroosRaimo SirkiäKirsi TiihonenJohanna Rusanen ja Helena Juntunen. Joka toinen vuosi käytävän kilpailun edellinen voittaja vuodelta 2017 on Aurora Marthens.

Sääntöjen mukaan kilpailussa etsitään ennen kaikkea lupaavinta nuorta, eikä voittaja välttämättä ole pisimmälle kehittynyt laulaja. Kilpailuun saivat osallistua suomalaiset vuonna 1993 tai sen jälkeen syntyneet laulajat, jotka valittiin mukaan esikarsinnan perusteella toukokuussa. Naiset ja miehet kilpailivat yhdessä yhteisessä sarjassa.