27.07.2011

Savonlinnan Oopperajuhlat päättyy tänään

Savonlinnan Oopperajuhlien kausi päättyy 27.7. Unkarin valtionoopperan Verdin Don Carlo -esitykseen. Savonlinnan Oopperajuhlien tilaisuuksissa oli kaudella 2011 lähes 61 000 kävijää.

Oopperajuhlien kahdesta uutuustuotannosta Mozartin Don Giovannin näki 10 755 ja Wagnerin Lohengrinin 8188 katsojaa. Ohjelmistossa oli myös viime vuoden uutuustuotanto Puccinin Tosca, jonka kokonaiskävijämäärä oli 13 701. Kauden lipunmyyntitavoitteet eivät silti täyttyneet. Oopperoiden osalta täyttöaste nousi noin 80 prosenttiin, tavoitteen ollessa 92%. Konserttien täyttöaste jäi pienemmäksi.

Juhlakauden omat oopperaproduktiot saivat erittäin hyvää palautetta. Yleisön reaktiot esityksissä olivat spontaanin riehakkaita ja saatu palaute on ollut erinomaista. Kriitikot ylistivät useita solisteja ja kapellimestareita sekä kuoron ja orkesterin upeaa työtä. Kauden kolmessa konsertissa kuultiin Carlo Colombaraa, Juha Uusitaloa, Marjukka Tepposta, José Curaa ja hänen vieraanaan Tarja Turusta. Uusitalo, Tepponen ja Cura saivat suurimmat kiitokset yleisöltään.

Unkarin valtionoopperan Don Carlo vetosi traditionaalisena, musiikillisesti vakuuttavana produktiona. Unkarilaisessa illassa konserttiversiona esitetty Herttua Siniparran linna oli mieleenpainuva tulkinta unkarilaisten hienoimmasta oopperateoksesta. Psalmus Hungaricus -oratoriolla täydennetty ilta antoi vahvan kuvan erityisesti valtionoopperan orkesterin taidoista. ”Kokonaisarvio Oopperajuhlien taiteellisesta tasosta on erittäin hyvä”, kommentoi oopperanjohtaja Jan Hultin.

Savonlinnan Oopperajuhlille vuosi 2012 antaa aiheen suureen juhlaan: ensi vuonna tulee kuluneeksi 100 vuotta siitä, kun Aino Ackté järjesti ensimmäiset oopperajuhlat Olavinlinnassa. Savonlinnan Oopperajuhlat järjestetään 100-vuotisjuhlavuonna 5.7.-4.8.2012, ja kausi koostuu ohjelmistollisesti mielenkiintoisesta sekoituksesta uutta ja perinteistä, suomalaisuutta ja kansainvälisyyttä. Perinnettä edustavat Savonlinnan Oopperajuhlien historian kolme legendaarisinta ja suosituinta produktiota: Mozartin Taikahuilu, Wagnerin Lentävä hollantilainen ja Verdin Aida. Klassikot saavat rinnalleen kaksi kantaesitystä: Kimmo Hakolan italiaksi laulettavan oopperan La Fenice ja maailman ensimmäisen internetissä luodun ja nettiyhteisön muokkaaman oopperan Free Will (Vapaa tahto).

Lisäksi ensi kesän juhlavuoden ohjelmistossa on 100-vuotisjuhlagaala, Karita Mattilan ja Apocalyptican konsertit sekä toista kertaa järjestettävä Oopperajuhlien Kansainvälinen laulukilpailu. Vieraileva oopperatalona vuonna 2012 on Norjan kansallisooppera, joka esittää Brittenin Peter Grimesin ja Kverndokkin oopperan Den fjerde nattevakt.

Etusivu