08.05.2017

Savonlinnan Oopperajuhlat: Oopperalibrettokilpailun voitti Laura Voipion Regine

Savonlinnan Oopperajuhlien valtakunnallinen oopperalibrettokilpailu on ratkennut.

Kilpailun voitti Laura Voipio libretollaan Regine saaden 20 000 euron pääpalkinnon. Kaksi muuta palkittua, kumpikin arvoltaan 5000 euroa, ovat Pekka Hakon Mr Anaconda (työnimi) ja Juhani Koiviston Vangit.

Voittanut käsikirjoitus kertoo runollisella ja monitasoisella tavalla tanskalaisen Regine Olsenin (1822-1904) elämäntarinan, ja erityisesti hänen suhteensa teologi ja filosofi Søren Kierkegaardiin. Pari oli kihloissa vain vuoden Reginen ollessa alle 20-vuotias, mutta suhde jätti syvät jälkensä molempien elämään – ja myös koko Kierkegaardin tuotantoon. Todellisiin henkilöihin ja tapahtumiin perustuvassa käsikirjoituksessa on mukana myös kolmiodraaman ainekset ja sen tapahtumat sijoittuvat emämaa Tanskan ohella myös St Croixiin silloisessa Tanskan Länsi-Intiassa.

Laura Voipio on kustannuspäällikkönä eri kustannustaloissa työskennellyt suomentaja ja laulaja. Hänen oma kirjallinen tuotantonsa koostuu lasten kuva- ja tietokirjoista sekä oopperalibretosta Maailman valo, joka esitettiin vuonna 2010. Oopperan maailmaan hän tutustui laulaessaan Savonlinnan Oopperajuhlakuorossa vuosina 1995-2013.

”Olen harrastanut filosofiaa koulutytöstä lähtien ja lastenkirjallisuuden ohella runous on minulle läheisintä, joten koen libreton kirjoittamisen omakseni. Laulajana kuulostelen todella tarkasti tekstin pituutta ja vokaaleita, ja miten niitä pystyy laulamaan”, Voipio kertoo.

”Oopperan kohtauksien hahmottamisessa on paljon samaa kuin kuvakirjan kirjoittamisessa – tapahtuma on mielessä kuvina, jotka täytyy saada avattua kuulijalle hyvin tiiviissä muodossa. Oma musiikillinen ja näyttämöllinen kokemukseni on ollut välttämätöntä tässä kirjoitustyössäni.”

 

Tiukka ja tasainen kilpailu

Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Jorma Silvasti kertoo, että Voipion käsikirjoitus erottautui lopulta kilpailun kärkiviisikosta, jonka esikarsintaraati valitsi maaliskuun lopussa finaaliin. Kilpailun kärkikolmikko oli erittäin tasainen.

”Kilpailuun jätettyjen 54 libreton aiheiden kirjo ylsi, kuten eräs raatilainen kuvaili, ’Punaisesta viivasta La bohémeen´. Regine erottautui kansainvälisellä näkökulmallaan kilpailukäsikirjoitusten Suomen historiaan painottuneesta valtavirrasta. Itse Reginen librettoa lukiessani olin otettu sen tematiikasta ja siitä, miten kauniisti siinä kuvattiin niin rakkauden voimaa ja tunteita kuin 1800-luvun maailman monia tasoja.”

Kilpailu käytiin täydellisen anonymiteetin suojissa niin kilpailijoiden kuin raatilaisten osalta, ja näin vältettiin erilaiset jääviysongelmat ja taattiin raadille työrauha. Silvasti sai itsekin tietää kirjoittajien oikeat nimet vasta valintojen jälkeen.

”Toukokuun aikana kokoontuu uusi raati etsimään voittaneelle libretolle säveltäjää. Voittaja on sitoutunut tarvittaessa muokkaamaan librettoaan yhdessä säveltäjän kanssa. Olavinlinnan lavalla teos tullaan näkemään aikaisintaan vuonna 2019, sillä nämä ovat pitkiä prosesseja niin säveltäjän kuin tuotannonkin suunnittelun osalta”, toteaa Jorma Silvasti.

www.operafestival.fi

Savonlinnan Oopperajuhlat järjestetään 7.7.-4.8.2017.