05.12.2014

Savonlinnan Oopperajuhlat mukana Sibelius 150 –juhlavuodessa

Sibelius on soinut Savonlinnassa festivaalin alusta alkaen

Vaikka Jean Sibeliuksen tuotannossa ooppera sävellystyyppinä jäi pieneksi kuriositeetiksi Neito tornissa –kokeilun myötä, on kansallissäveltäjämme tuotanto ollut mukana myös Savonlinnan Oopperajuhlien ohjelmistossa ihan ensimmäisestä juhlakaudesta, 1912 lähtien.

Erityisesti Sibeliuksen yksinlaulut ovat kuuluneet Oopperajuhlien konserttiohjelmiin luontevasti eri juhlakausina, mutta myös orkesteriteokset ovat olleet esillä kesäisessä Savonlinnassa. Jo Oopperajuhlien varhaisvuosina Olavinlinnassa soivat Finlandian, Karelia-sarjan ja Valse tristen ohella myös kaksi ensimmäistä sinfoniaa.

Nuorena säveltäjänä Sibelius unelmoi suuresta Kalevala-oopperatrilogiasta Wagnerin hengessä, mutta lopulta ainoaksi hänen säveltämäkseen oopperaksi jäi yksinäytöksinen Jungfrun i tornet (Neito tornissa). Oopperajuhlien perustaja Aino Ackté yritti saada tämänkin teoksen esitettäväksi vuoden 1914 juhlille, mutta säveltäjä kieltäytyi kohteliain sanankääntein välityönä pitämänsä puolituntisen oopperan esittämisestä. Sen tilalle Ackté otti ohjelmistoon Luonnottaren, jonka kantaesityksessä hän itse oli ollut solistina vuotta aikaisemmin Englannissa.

Aino Acktén jälkeisen ajan ohjelmistossa erityinen Sibelius-kesä Savonlinnassa oli vuonna 1981, jolloin Paavo Berglund ja Bournemouthin sinfonikot esittivät neljässä konsertissa kaikki seitsemän sinfoniaa ja Viulukonserton solistinaan Ida Haendel.

Merkittävä Sibelius-painotus Oopperajuhlilla tehtiin myös kesällä 1986, jolloin Olavinlinnan näyttämöllä esitettiin viitenä iltana William Shakespearen näytelmä Myrsky Sibeliuksen myöhäistuotantoon (1925-26) kuuluvan näyttämömusiikin kera. Ohjaaja Lisbeth Landefortin ja puvustaja-lavastaja Oiva Toikan visualisoiman jättiprojektin näyttelijöinä ja laulajina olivat mm. Veikko Sinisalo, Jukka-Pekka Palo, Tuire Salenius, Pentti Siimes, Heljä Angervo, Tamara Lund ja Heikki Keinonen. Ulf Söderblom johti kokonaisuutta, jonka täydensivät Savonlinnan Oopperajuhlaorkesteri ja –kuoro.

Nuoruuden suurteos Kullervo solisteille, mieskuorolle ja orkesterille on sekin kuultu kahdesti: vuosina 1980 ja 1990, ensin Paavo Berglundin ja sitten Jukka-Pekka Sarasteen johtamana.

 

Sibeliuksen suosikkiteokset täydentävät ensi kesän ohjelmiston

Kesän 2015 Savonlinnan Oopperajuhlat päättävässä Olavinlinnan juhlakonsertissa 2.8. kuullaan Ainolan suuren mestarin suosituimpia orkesteriteoksia; sävelruno Satu op. 9, Viulukonsertto op. 47 ja Sinfonia nro 5 op. 82. Solistina konsertissa on vuoden 2012 Sibelius-viulukilpailun voittaja, venäläinen Nikita Boriso-Glebsky, orkesterina Sinfonia Lahti Okko Kamun johdolla.

Sinfonia Lahti on kansainvälisesti tunnetuin suomalaisorkesteri, jonka Sibelius-soitto on jo kaikkialla käsite. Orkesterin pitkäaikainen intendentti Tuomas Kinberg kertoo, että nykyiseen asemaan pääsy oli pitkän työn tulos ja siinä tarvittiin vähän hyvää onneakin.

Voimakkaassa kehitysvaiheessa 1980-luvun lopussa ollut orkesteri pääsi mukaan BIS-levy-yhtiön Sibeliuksen musiikin kokonaislevytyshankkeeseen. Siihen sisältyneet Viulukonserton varhaisversio ja Myrsky-näytelmämusiikki menestyivät kaupallisesti ja saivat myös kansainvälistä tunnustusta laadustaan. Projektin yhteydessä tehty sinfonioiden kokonaislevytys viimeistään nosti Sibeliuksen erityisasemaan orkesterin ohjelmistossa.

Lahtelaisilla on selvästi oma Sibelius-soundinsa, joka Kinbergin mukaan on seurausta tämän teosten paljosta soittamisesta.

”Osmo Vänskän pitkän johtajakauden aikana syntyi tietty partituurilähtöinen soittotapa, joka sittemmin on täydentynyt Jukka-Pekka Sarasteen ja Okko Kamun näkemyksillä. Orkesterin on ollut helppo joustaa myös toisenlaisiin tulkintoihin Sibeliuksen keskeisistä teoksista, sillä ne osataan paljon soittamisen takia niin hyvin.”

Levytysten ohella Sinfonia Lahti tunnetaan maailmalla myös lukuisten kansainvälisten konserttikiertueittensa ansiosta. Kinberg kertoo, että esimerkiksi ensi vuonna orkesteri esittää Kiinassa ja Japanissa kaikki sinfoniat yhteensä neljään kertaan.

Savonlinnan Oopperajuhlilla lahtelaiset sen sijaan ovat käyneet harvemmin. Edellinen kerta oli vuonna 1976, jolloin silloinen Lahden kaupunginorkesteri vieraili Leevi Madetojan Pohjalaisia-oopperan esityksissä.

”Olin silloin itse viulistina mukana soittamassa. On todella mukava tulla uudestaan.”

 

Savonlinnan Oopperajuhlat on kansainvälisesti tunnetuin suomalainen kulttuuritapahtuma ja yksi merkittävimpiä matkailukohteita. Oopperajuhlat on yli sadan vuoden aikana kasvanut kuukauden mittaiseksi kansainväliseksi festivaaliksi. Sen kävijämäärä on noin 60 000 vierasta vuodessa, siitä runsaat 10 prosenttia tulee ulkomailta. Ooppera Savonlinnassa on kokonaisvaltainen elämys, joka muodostuu korkeatasoisista oopperaesityksistä ja konserteista, keskiaikaisen Olavinlinnan ainutlaatuisesta tunnelmasta ja kesäisestä Savonlinnasta luonnonkauniine ympäristöineen. Savonlinnasta on tullut käsite oopperanystävien keskuudessa kautta maailman.

Oopperajuhlien vuoden 2015 budjetti on 8,4 M€, noin 82 % on omarahoitusta ja 18 % avustuksia (Opetusministeriö ja Savonlinnan kaupunki).

Savonlinnan Oopperajuhlat järjestetään 3.7.-2.8.2015.

www.operafestival.fi