15.06.2022

Mikä on Savonlinnan Oopperajuhlien Taikahuilun salaisuus? Suosikkiooppera palaa näyttämölle 2023, kun ensi-illasta on 50 vuotta

Savonlinnan Oopperajuhlien Taikahuilua tullaan katsomaan jo kolmannessa, neljännessä polvessa. Se on oopperailmiö, jota festivaalin yleisöpalautteissa on toivottu ylivoimaisesti eniten. Kesän 2023 uutuus on New Yorkiin sijoitettu Romeo ja Julia, joka toteutetaan kansainvälisenä yhteistyönä. Oopperajuhlilla nähdään myös täysin uutta suomalaista oopperaa sekä musikaali Viulunsoittaja katolla. Kesän taiteilijajoukko on nimekäs. Savonlinnaan saapuu mm. maailmantähti Lisette Oropesa.

Mozartin Taikahuilun ohjasi vuonna 1973 saksalainen August Everding (1928–1999) ja visualisoi sveitsiläinen lavaste- ja pukutaiteilija Toni Businger (1934–2019). Ensimmäinen tutustuminen Olavinlinnaan tehtiin Martti Talvelan kanssa soutuveneellä – talvella. Yhteistyöstä syntyi ajaton, kerroksellinen satu, joka puhuttelee ja viihdyttää sekä lapsia että aikuisia. Suomenkielistä esitystä on pidetty erityisen onnistuneena johdatuksena oopperan maailmaan ja sen on nähnyt jo yli 200 000 katsojaa.

Kesällä 2023 esitykset johtaa Sakari Oramo, joka vierailee kapellimestarina Oopperajuhlilla ensimmäistä kertaa. Taikahuilu nähdään kevyesti uudistettuna. Everdingin tulkinnan uudelleenohjaa Erik Söderblom. Rooleissa laulavat mm. Tuuli Takala, Iris Candelaria, Anu Komsi, Johan Krogius, Tuomas Katajala, Mika Kares, Markus Schwartz ja Waltteri Torikka.

Romeo ja Julia on romanttinen klassikko

”Romeo ja Julia on yksi upeimpia romanttisen aikakauden oopperaklassikoita, eikä sitä ole esitetty suuressa mittakaavassa Suomessa 90 vuoteen”, sanoo taiteellinen johtaja Ville Matvejeff kesän 2023 uutuudesta.

Uutuuden ohjaa nuoren polven brittiläinen Amy Lane. Hän on parhaillaan Kööpenhaminan oopperafestivaalin taiteellinen johtaja. Lane sijoittaa tapahtumat New Yorkin vaarallisille kaduille 1800-luvun lopussa, mikä punoo jännitteen Charles Gounod’n rakkaudentäyteistä musiikkia vasten. Esitykset johtaa ranskalaisen musiikin ekspertti Yves Abel. Romeo ja Julia on Malmön oopperan tuotanto. Ensi-ilta Ruotsissa on marraskuussa 2022.

Nimekkäitä pääpareja on kaksi, Lisette Oropesa Romeonaan Frédéric Antoun sekä Marjukka Tepponen ja Antonio Poli. Lisette Oropesa on tämän hetken ylistetyimpiä oopperalaulajia. ”Tarvitaan vahvuutta ja haavoittuvaisuutta. Tällä uralla ei voi olla vain jompaa kumpaa”, hän sanoi Opera Charm Magazinelle hiljattain. Romeon ja Julian esitysten lisäksi Oropesalla on Olavinlinnassa kokonaan oma konsertti. Hän vieraili Savonlinnassa myös 2019 Milanon La Scala -teatterin mukana.

Kesän ohjelmaan kuuluu myös Rossinin Sevillan parturi, jonka aiempien esitysten jälkeen mediassa on kysytty, onko Olavinlinnan katsomossa koskaan naurettu yhtä paljon. Esityksen on ohjannut Kari Heiskanen. Oopperajuhlien yhteydessä käydään lisäksi valtakunnallinen Timo Mustakallio -laulukilpailu nuorille laulajille.

Theater Hagenin vierailulla Outi Tarkiaisen uutuusooppera ja Viulunsoittaja katolla

Kesän 2023 vieraileva oopperaryhmä tulee Theater Hagenista Saksasta.

”Theater Hagen edustaa saksalaista oopperaihmettä”, sanoo Ville Matvejeff. ”Oopperataloja on paljon ja eikä yleisön uteliaisuus laannu. Theater Hagen erottuu joukosta sen ohjelmiston dynaamisuudella ja kekseliäisyydellä. Tämä näkyy myös vierailun ohjelmassa.”

Theater Hagen tuo Olavinlinnaan musikaalin Viulunsoittaja katolla, tai Anatevka, kuten saksankielistä esitystä kutsutaan. Nimi viittaa ukrainalaiseen kylään Venäjän vallankumouksen kynnyksellä, jolloin väkivaltaiset hyökkäykset juutalaisia vastaan lisääntyivät. Viulunsoittajan lauluissa melankolia ja optimismi kietoutuvat toisiinsa. Muutosta katsotaan lämminsydämisen huumorin lävitse ja parasta toivoen.

Vierailevan teatterin toinen esitys on kahden oopperan ilta. Outi Tarkiaisen A Room of One’s Own on ooppera naisista ja naisten roolista yhteiskunnassa. Tarkiainen on nopeimmin nousevia säveltäjiämme. Kansainvälinen läpimurto tapahtui Lontoon Proms-festivaalilla 2019. A Room of One’s Own on hänen esikoisoopperansa ja Theater Hagenin tilaus, joka kantaesitettiin toukokuussa 2022 Magdalena Fuchsbergerin ohjaamana. Vierailuesitykset Olavinlinnassa ovat teoksen Suomen ensiesitys.

Parina Tarkiaisen oopperalle on symbolismin klassikko, myyttinen matka ihmismieleen. Bartókin oopperan Herttua Siniparran linna ohjaa Theater Hagenin johtaja Francis Hüsers. Mukana vierailulla ovat Theater Hagenin solistit, kuoro, baletti ja filharmoninen orkesteri.

Savonlinnan Oopperajuhlia vietetään 1.–30.7.2023. Lipunmyynti alkaa pian, jo 27.6. Tämän kesän festivaalin avajaisia vietetään 1.7.2022.

Savonlinnan Oopperajuhlat on kansainvälisesti tunnetuin suomalainen kulttuuritapahtuma ja yksi merkittävimpiä matkailukohteitamme. Kuukauden mittaisella festivaalilla käy vuosittain jopa 70 000 oopperavierasta. Ooppera Savonlinnassa on kokonaisvaltainen kokemus. Kansainvälisesti korkeatasoiset esitykset ja konsertit, Olavinlinnan tunnelma ja kesäilta Saimaan äärellä kuuluvat erottamattomasti yhteen. Oopperajuhlia vietetään 1.–31.7.2022. oopperajuhlat.fi

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

02.06.2022

Ville Matvejeffille jatkokausi Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellisena johtajana – ”Suunnitelmat ovat todella hyvät”

Ville Matvejeff on Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellinen johtaja vuoteen 2027 asti. Kapellimestari, pianisti ja säveltäjä Matvejeff aloitti tehtävässään syksyllä 2019. Heti kauden alussa puhkesi koronapandemia, joka hiljensi kaksi oopperakesää. Niinpä ensimmäinen hänen suunnittelemansa ohjelmisto pääsee näyttämölle…

Lue lisää

18.02.2022

Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana palaa yhteen yhden keikan ajaksi Savonlinnan Oopperajuhlilla – ”iloinen jälleennäkeminen”

Jazzin ja hip hopin omaperäinen kollektiivi, Ricky-Tick Big Band ja räppärit Paleface, Tommy Lindgren ja Redrama lopettivat supermenestykseen ja kolmeen loppuunmyytyyn jäähyväiskonserttiin Helsingin Tavastia-klubilla joulukuussa 2019. Nyt muusikot kokoontuvat jälleen, ja ainutlaatuinen yhteiskeikka nähdään vain…

Lue lisää

01.12.2021

Savonlinnan Oopperajuhlat saa kuoromestarin Keski-Euroopasta – palkittu Jan Schweiger teki vaikutuksen valintaraatiin ja kuoron laulajiin

”Monipuolinen työkokemus, korkeatasoinen taiteellinen näkemys ja harjoittamistekniikka, erinomaiset kommunikaatiotaidot sekä vahva visio kehittämisestä”, taiteellinen johtaja Ville Matvejeff listaa uuden kuoromestarin ansioita. 42-vuotias Jan Schweiger oli valitsijoiden yksimielinen valinta. Hän aloittaa tehtävässään heti ja valmentaa kuoron…

Lue lisää