19.07.2021

Savonlinnan Oopperajuhlat: Johan Krogius voitti Timo Mustakallio -laulukilpailun Savonlinnassa

Tenori Johan Krogius on voittanut 31. valtakunnallisen Timo Mustakallio -laulukilpailun. Suomen Kulttuurirahaston Eero Rantalan rahaston palkinnon sai baritoni Jere Hölttä. Kilpailu käytiin sunnuntaina 18.7. Savonlinnan Oopperajuhlien yhteydessä. ”Etsimme potentiaalia ja lahjakkuutta, voittaja oli helppo valita”, sanoo tuomaristoon kuulunut Karita Mattila.

”Olen todella kiitollinen, tuntuu upealta”, kertoo Johan Krogius  voittotunnelmistaan.

”Johan Krogius on laulajana poikkeuksellisen lahjakas”, totesi tuomariston puheenjohtaja Ville Matvejeff. 23-vuotias Krogius opiskelee laulua Helsingin Konservatoriossa. Kulttuurirahaston Eero Rantalan palkinnon sai baritoni Jere Hölttä (kuvassa oikealla). Oululaislähtöinen 26-vuotias Hölttä opiskelee Sibelius-Akatemiassa.

Kilpailun alkuerään osallistui 16 ja finaaliin 8 laulajaa. Oopperajuhlien taiteellisen johtajan Ville Matvejeffin johtamaan tuomaristoon kuuluivat hänen lisäkseen sopraano Karita Mattila sekä Urkuyö ja Aaria -festivaalin taiteellinen johtaja Erkki Korhonen. Pääpalkinto on 15 000 euroa ja Suomen Kulttuurirahaston Eero Rantalan rahaston palkinto 10 000 euroa. Voittajat esiintyvät Urkuyö ja Aaria -festivaalilla Espoossa 29.7.2021, ja finaaliin yltäneille järjestetään lisäksi mestarikurssi Savonlinnassa kesällä 2022.

“Johan on poikkeuksellinen kyky ja hyvin lahjakas taiteilija. Hänellä on maailmanluokan ääni, jota hän osaa käyttää todella hyvin”, sanoo Ville Matvejeff. Krogius on laulanut Savonlinnan Oopperajuhlakuorossa. “Etsimme potentiaalia, piileviä kykyjä ja valmiuksia nousta maailmanluokan tähdeksi. Tässä kilpailussa oli esillä tätä kaikkea”, lisää Karita Mattila.

”Erityismaininta on annettava kaikille osallistujille siitä, että pandemian aikana he ovat kyenneet jatkamaan opintojaan ja kehittymistään, vaikka esiintymistilaisuuksien ja -kokemuksen kartuttaminen on ollut erityisen haastavaa”, lisää tuomariston puheenjohtaja Ville Matvejeff.

 

Kilpailun finalistit:

Akseli Ferrand, tenori

Hanna Hasu, sopraano

Jenni Hietala, sopraano

Jere Hölttä, baritoni

Johan Krogius, tenori

Olivia Kyllönen, mezzosopraano

Antti Mähönen, basso

Melike Uludag, mezzosopraano

 

Alkukilpailuun osallistuivat myös:

Anna Ginström, sopraano

Fanny Hellström, mezzosopraano

Emma Kajander, sopraano

Sanna Korpi, sopraano

Sadelilja Larimo, sopraano

Akseli Mattila, baritoni

Anette Raukola, sopraano

Maija Rautasuo, sopraano

Vuodesta 1974 järjestetty kilpailu on ollut monelle nimekkäälle suomalaislaulajalle ponnahduslauta kansainväliselle uralle. Kilpailun voittajia ovat mm. Helena Juntunen, Johanna Rusanen, Tuuli Takala, Marjukka Tepponen, Kirsi Tiihonen, Jorma Silvasti ja Raimo Sirkiä. Viimeisimmän kilpailun voitti Iris Candelaria vuonna 2019.

Sääntöjen mukaan kilpailussa etsitään ennen kaikkea lupaavinta nuorta, eikä voittaja välttämättä ole pisimmälle kehittynyt laulaja. Kilpailuun saivat osallistua suomalaiset vuonna 1994 tai sen jälkeen syntyneet laulajat, jotka valittiin mukaan esikarsinnan perusteella toukokuussa. Naiset ja miehet kilpailivat yhdessä yhteisessä sarjassa.

Nimeään kantavan kilpailun perusti oopperalaulaja Timo Mustakallio (1929–1984). Kilpailun järjestävät Savonlinnan Oopperajuhlat ja Timo Mustakallio -säätiö yhdessä Suomen Kulttuurirahaston Eero Rantalan rahaston kanssa.

Savonlinnan Oopperajuhlat on kansainvälisesti tunnetuin suomalainen kulttuuritapahtuma ja yksi merkittävimpiä matkailukohteitamme. Kuukauden mittaisella festivaalilla käy vuosittain jopa 70 000 oopperavierasta. Ooppera Savonlinnassa on kokonaisvaltainen kokemus. Kansainvälisesti korkeatasoiset esitykset ja konsertit, Olavinlinnan tunnelma ja kesäilta Saimaan äärellä kuuluvat erottamattomasti yhteen. Oopperajuhlia vietetään 1.–31.7.2022. oopperajuhlat.fi