11.05.2009

Savonlinnan Oopperajuhlat järjestää ensi vuonna kansainvälisen oopperalaulukilpailun

Savonlinnan Oopperajuhlat järjestää kansainvälisen oopperalaulukilpailun vuonna 2010

Timo Mustakallio –laulukilpailua kehitetään edelleen nuorten suomalaislupausten kilpailuna

Savonlinnan Oopperajuhlilla käydään kesällä 2010 ensimmäinen kansainvälinen oopperalaulukilpailu. Kilpailu on avoin kaikkia kansalaisuuksia edustaville naisille, jotka ovat syntyneet vuonna 1983 tai sen jälkeen ja miehille, jotka ovat syntyneet vuonna 1980 tai sen jälkeen. Kilpailun tarkoituksena on löytää uusia, lupaavia oopperalaulajia ja kilpailun ohjelmistossa onkin ainoastaan ooppera-aarioita.

”Savonlinnan Oopperajuhlat on järjestänyt yhdessä Timo Mustakallio –säätiön kanssa Timo Mustakallio-laulukilpailun vuodesta 1974. Kilpailu on vakiinnuttanut paikkansa Suomen musiikkielämässä nuorten suomalaislaulajien areenaksi ja sen rinnalle on nyt tullut aika järjestää kansainvälinen, oopperaan keskittyvä laulukilpailu jo hieman kokeneemmille laulajille” sanoo oopperanjohtaja Jan Hultin. ”Oopperajuhlien vahvuuksia kansainvälisen laulukilpailun järjestäjänä ovat mm. Oopperajuhlien kansainvälinen tunnettuus, Olavinlinnan ainoalaatuinen ja akustisesti erinomainen miljöö sekä mahdollisuus esiintyä asiantuntevalle yleisölle Oopperajuhlaorkesterin kanssa. Kilpailun ajankohta heinäkuussa mahdollistaa myös jo kiinnityksen saaneiden laulajien osallistumisen kilpailuun. Näiden vahvuuksien myötä uskomme Oopperajuhlien laulukilpailun erottuvan muualla maailmalla järjestettävistä laulukilpailuista. Olemme myös vakuuttuneita siitä, että Oopperajuhlien laulukilpailu kiinnostaa oopperatalojen kiinnityksistä vastaavia henkilöitä sekä agentuureja.”

”Kilpailun tuomaristo koostuu kansainvälisten oopperatalojen johtajista, joille tarjoutuu samalla mahdollisuus kuulla uusia, nuoria laulajia ja mahdollisesti jopa kiinnittää heitä omiin produktioihinsa” sanoo tuomariston puheenjohtaja, Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Jari Hämäläinen.

Timo Mustakallio –laulukilpailua kehitetään edelleen yhdessä Timo Mustakallio –säätiön kanssa siten, että jatkossa Mustakallio-kilpailu profiloituu yhä enemmän nuorten suomalaislupausten areenaksi. Jatkossa kansainvälinen laulukilpailu ja Timo Mustakallio –laulukilpailu vuorottelevat Oopperajuhlien ohjelmistossa siten, että seuraavat Timo Mustakallio –kilpailut käydään vuosina 2011 ja 2013 ja kansainvälinen oopperalaulukilpailu vuosina 2012 ja 2015. Vuonna 2014, jolloin Helsingissä järjestetään tämänvuotista seuraava Mirjam Helin –laulukilpailu, Savonlinnassa ei järjestetä kansainvälistä laulukilpailua.

Kilpailun säännöt ja kulku lyhyesti

Savonlinnan Oopperajuhlat järjestää ensimmäisen kansainvälisen Savonlinnan Oopperajuhlien laulukilpailun 20.–25.7.2010 Savonlinnassa. Kilpailussa on yksi sarja ja se on avoin kaikkia kansallisuuksia edustaville naisille, jotka ovat syntyneet vuonna 1983 tai sen jälkeen ja miehille, jotka ovat syntyneet vuonna 1980 tai sen jälkeen.

Kilpailuun valitaan korkeintaan 20 kilpailijaa, jotka kilpailun esikarsintalautakunta valitsee äänitteiden ja asiakirjojen perusteella keväällä 2010. Savonlinnasalissa 21.–23.7. pidettävässä alkukilpailussa on kolme erää, jossa kilpailijat esittävät yhden aarian jostakin W.A. Mozartin oopperasta sekä vapaavalintaisen ooppera-aarian pianosäestyksellä. Viimeisen alkukilpailuerän jälkeen tuomaristo valitsee sunnuntaina 25.7. Olavinlinnassa käytävään loppukilpailuun kuusi laulajaa, jotka esittävät finaalissa kaksi valitsemaansa ooppera-aaria. Loppukilpailussa laulajia säestää Savonlinnan Oopperajuhlaorkesteri.

Palkinnot

Kilpailun voittaja saa 20 000 euroa, toiseksi sijoittunut 10 000 ja kolmas 5000 euroa. Muut kolme finalistia saavat kukin 1000 euron tunnustuspalkinnon.

Kilpailun tuomaristo

Tuomariston puheenjohtaja on Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Jari Hämäläinen. Tuomariston jäsenistö koostuu ulkomaalaisista oopperatalojen johtajista ja taiteellisista johtajista. Tuomaristoon ovat lupautuneet oopperanjohtaja Elaine Padmore, Royal Opera House Covent Garden, taiteellinen johtaja Joan Matabosch, Liceu Òpera Barcelona ja pääjohtaja Andrés Rodrìguez, Teatro Municipal de Santiago, Chile. Nimilista täydentyy myöhemmin.

Savonlinnan Oopperajuhlat järjestetään tänä vuonna 3.7.-1.8.2009.

Etusivu