17.07.2023

Savonlinnan Oopperajuhlat: Iirisilona Segerstam voitti Timo Mustakallio -laulukilpailun. ”Suomalaisen oopperan tulevaisuus näyttää erittäin valoisalta.”

Sopraano Iirisilona Segerstam on voittanut 32. valtakunnallisen Timo Mustakallio -laulukilpailun. Suomen Kulttuurirahaston Eero Rantalan rahaston palkinnon sai baritoni Gabriel Kivivuori Sereno. Kilpailu käytiin sunnuntaina 16.7. Savonlinnan Oopperajuhlien yhteydessä. “Kilpailun taso oli alkukilpailusta asti erittäin kova, mutta voittaja häikäisi huikealla instrumentillaan”, kuvailee tuomariston puheenjohtaja Ville Matvejeff.

“Iirisilona Segerstam on herkkä tulkitsija, joka omaa mielettömän instrumentin ja huikeat äänivarat”, Matvejeff ylistää. “Laulajan potentiaali on valtava ja sitä me tässä kilpailussa etsimmekin”.

Metropolia Ammattikorkeakoulussa opiskeleva Segerstam kuvailee Timo Mustakallio -laulukilpailua ikimuistoiseksi kokemukseksi: “Olen erittäin kiitollinen tästä prosessista ja olen nauttinut siitä aivan alkutaipaleesta viimeiseen esitykseen asti.” Sopraanon arki tulee jatkumaan laulun parissa myös tulevaisuudessa. Jatko-opintojen lisäksi hän mainitsee yhdeksi tulevaisuuden haaveekseen Savonlinnan Oopperajuhlilla esiintymisen: “Olavinlinnan lavalle nouseminen on todellakin osa unelmalistaani.” Palkintorahoille Segerstamilla ei vielä ole suunnitelmia, mutta jotenkin ne tullaan laulu-uraan sijoittamaan.

“Tämän vuoden kilpailijat ovat osoittaneet sen, että suomalaisen oopperan tulevaisuus näyttää erittäin valoisalta. Timo Mustakallio -kilpailun perinteisiin kuuluu, että siinä on pyritty etsimään tulevaisuuden kykyä, suurta potentiaalia ja lahjakkuutta sekä heittäytymistä. Jokainen tähän kilpailuun osallistunut nuori laulaja on tuonut näitä ominaisuuksia esille, joten päätöksenteko ei ollut helppoa”, Matvejeff kertoo

Kilpailun alkuerään osallistui 16 ja finaaliin 8 laulajaa. Oopperajuhlien taiteellisen johtajan Ville Matvejeffin johtamaan tuomaristoon kuuluivat hänen lisäkseen sopraano Anu Komsi sekä pianisti-kapellimestari Erkki Korhonen. Pääpalkinto on 15 000 euroa ja Suomen Kulttuurirahaston Eero Rantalan rahaston palkinto 10 000 euroa. Voittajat esiintyvät Urkuyö ja Aaria -festivaalilla Espoossa 20.7.2023, ja finaaliin yltäneille järjestetään lisäksi mestarikurssi Savonlinnassa kesällä 2024.

Kilpailun finalistit:

Emma Kajander, sopraano
Marko Korpela, basso
Albin Jansson, tenori
Kirsi Alanko, sopraano
Sakari Topi, basso
Gabriel Kivivuori Sereno, baritoni
Iirisilona Segerstam, sopraano
Otso Sipilä, tenori

Alkukilpailuun osallistuivat myös:
Melike Uludag, mezzosopraano
Martin Iivarinen, basso
Wilhelmina Tómasdóttir, sopraano
Laura Pörsti, mezzosopraano
Emmi Kauppinen, sopraano
Emma Hartikainen, sopraano
Akseli Mattila, baritoni
Juho Stén, baritoni

Vuodesta 1974 järjestetty kilpailu on ollut monelle nimekkäälle suomalaislaulajalle ponnahduslauta kansainväliselle uralle. Kilpailun voittajia ovat mm. Helena Juntunen, Johanna Rusanen, Tuuli Takala, Marjukka Tepponen, Kirsi Tiihonen, Jorma Silvasti ja Raimo Sirkiä. Viimeisimmän kilpailun voitti Johan Krogius vuonna 2021.

Sääntöjen mukaan kilpailussa etsitään ennen kaikkea lupaavinta nuorta, eikä voittaja välttämättä ole pisimmälle kehittynyt laulaja. Kilpailuun saivat osallistua suomalaiset vuonna 1996 tai sen jälkeen syntyneet laulajat, jotka valittiin mukaan esikarsinnan perusteella toukokuussa. Naiset ja miehet kilpailivat yhdessä yhteisessä sarjassa.

Nimeään kantavan kilpailun perusti oopperalaulaja Timo Mustakallio (1929–1984). Kilpailun järjestävät Savonlinnan Oopperajuhlat ja Timo Mustakallio -säätiö yhdessä Suomen Kulttuurirahaston Eero Rantalan rahaston kanssa.

Savonlinnan Oopperajuhlat on kansainvälisesti tunnetuin suomalainen kulttuuritapahtuma ja yksi merkittävimpiä matkailukohteitamme. Kuukauden mittaisella festivaalilla käy vuosittain jopa 70 000 oopperavierasta. Ooppera Savonlinnassa on kokonaisvaltainen kokemus. Kansainvälisesti korkeatasoiset esitykset ja konsertit, Olavinlinnan tunnelma ja kesäilta Saimaan äärellä kuuluvat erottamattomasti yhteen.  Oopperajuhlia on järjestetty vuodesta 1912 Olavinlinnassa. Festivaalilla työskentelee noin 1000 kausityöntekijää ja sen tulovaikutus Savonlinnan talousalueelle oli vuonna 2022 noin 20 miljoonaa euroa. Tapahtuman merkittävin tulonlähde on oma varainhankinta ja lipunmyynti, jonka osuus liikevaihdosta on noin 85 % Oopperajuhlien tuotannosta, lipunmyynnistä ja markkinoinnista vastaa voittoa tavoittelematon Savonlinnan Oopperajuhlien Kannatusyhdistys ry. Oopperajuhlia vietetään 1.–30.7.2023. oopperajuhlat.fi

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

24.08.2023

Savonlinnan Oopperajuhlille on myönnetty Sustainable Travel Finland -merkki

Visit Finland on myöntänyt Savonlinnan Oopperajuhlille Sustainable Travel Finland –merkin. Sustainable Travel Finland -ohjelma tarjoaa matkailualan toimijoille kestävän matkailun kehittämisen työkalupakin, jonka avulla ekologisesti kestävien toimenpiteiden tekeminen helpottuu. Ohjelman läpikäyneille, kriteerit täyttäneille kohteille myönnetään Sustainable…

20.07.2023

Savonlinnan Oopperajuhlille on myönnetty Ekokompassi-sertifikaatti

Savonlinnan Oopperajuhlien ympäristötyölle on myönnetty Ekokompassi-sertifikaatti 20.7.2023. Ekokompassi on Suomen luonnonsuojeluliiton ympäristöjärjestelmä, joka keskittyy organisaation konkreettisiin toimenpiteisiin ympäristökuormituksen vähentämiseksi. Ekokompassi perustuu kymmeneen kriteeriin, jotka organisaation tulee täyttää. Ekokompassi myönnetään organisaatiolle, joka on tunnistanut merkittävimmät ympäristövaikutuksensa,…

19.06.2023

Savonlinnan Oopperajuhlat: Uusi Nabucco ja Lohengrin suuren oopperakesän 2024 päätuotannot

Kauan odotetun uuden Nabuccon ohjaa Rodula Gaitanou – Karita Mattila johtaa dramaattisten roolien tähtikaartia ja tekee oopperadebyyttinsä Oopperajuhlilla. Naapurikansaan kohdistuva hyökkäys ja menetetty vapaus ovat teemoja Giuseppe Verdin menestysoopperassa Nabucco, jonka palkittu Rodula Gaitanou ohjaa…