29.06.2012

Savonlinnan Oopperajuhlat 2013 on Verdin ja Wagnerin juhlaa

Savonlinnan Oopperajuhlien 100-vuotisjuhlakausi alkaa 5.7.2012, mutta on myös aika suunnata katseet seuraavan kauden ohjelmistoon.

Vuonna 2013 vietetään kahden suuren oopperasäveltäjän juhlavuotta. Giuseppe Verdin ja Richard Wagnerin syntymistä tulee kuluneeksi 200 vuotta. Juhlan kunniaksi Oopperajuhlilla esitetään yksi rakastetuimmista oopperoista kautta aikojen, Verdin La traviata. Sen ohjaa Puolan kansallisoopperan taiteellinen johtaja Mariusz Trelinski, joka tunnetaan mielenkiintoisista ohjauksistaan niin televisiossa, teatterissa kuin oopperassa. Hänen ohjauksensa Madama Butterflysta ihastutti aikoinaan itse Placido
Domingon, joka on johdattanut Trelinskin ohjaamaan maailman suurimpiin oopperataloihin.

Toinen kesän Verdi-ooppera on Ralf Långbackan kiitetty ohjaus Macbethistä, jonka johtaa Jan Latham-König. ”Juhlilla on ollut onnistuneita teoksia, jotka elävät pitkään. Macbeth on yksi niistä.

Teos sopii Olavinlinnaan loistavasti, sillä se hyödyntää hyvin linnan mahdollisuuksia”, Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Jari Hämäläinen sanoo.

Wagnerin juhlavuotta kunnioitetaan esittämällä kesällä 2011 ensi-iltansa saanut Roman Hovenbitzerin ohjaus Lohengrinista. ”Lohengrin on teoksena upea. Viime kesänä toteutimme sen niin onnistuneesti, että halusimme uusia sen nimenomaan juhlavuonna”, Jari Hämäläinen sanoo.

Ranskalaisen Camille Saint-Saënsin tunnetuin ooppera Samson et Dalila nähdään ensimmäistä kertaa Suomessa sitten 1960-luvun. Ooppera toteutetaan Savonlinnan Oopperajuhlilla yhteistyössä Erfurtin oopperan kanssa. Teoksen ohjaa oopperatalon johtaja Guy Montavo, kapellimestarina Jacques Delacôte.

Norppaooppera, Savonlinnan Oopperajuhlien neljäs lastenooppera tuskin voisi olla aiheeltaan ajankohtaisempi ja ympäristöönsä sopivampi. Saimaannorppien maailmaan sijoittuva teos on ideoitu ja valmisteltu yhdessä suomalaisten alakoulujen oppilaiden kanssa. Viime lukuvuoden aikana pidettyjen käsikirjoitus- ja visualisointikilpailujen kautta koululaisilta saatu monipuolinen materiaali on kehittymässä lopulliseen muotoonsa säveltäjä Timo-Juhani Kyllösen ja libretisti Iida Hämeen-Anttilan yhteistyönä. Oopperan ohjaa Minna Vainikainen.

Savonlinnan Oopperajuhlilla on vieraillut ulkomaisia oopperataloja vuodesta 1987. Vuonna 2013 pietarilainen Mihailovski-teatteri esittää Pjotr Tšaikovskin oopperan Jevgeni Onegin, jonka ohjaa Andrij Zholdak. Verdin juhlavuosi täydentyy Andrejs Zagarsin ohjaamalla Naamiohuvit-oopperalla. Molemmat teokset johtaa Mikhail Tatarnikov.

”Mihailovski-teatteri on uudistuva, dynaaminen ja luo todella kiinnostavia produktioita. Molempien vierailuteosten ohjaajavalinnat kuvaavat hyvin talon halua panostaa korkeatasoiseen musiikkiteatteriin. Oopperajuhlat ja Mihailovski-teatteri ovat rakentaneet vuorovaikutteisen yhteistyön parin vuoden ajalle. Tämän oopperavierailun ohella osapuolet järjestävät yhdessä Pietarissa gaalakonsertteja. Ensimmäinen toteutettiin maaliskuussa 2012 ja seuraava kevättalvella 2013”, oopperanjohtaja Jan Hultin sanoo.

Hultinin kausi oopperanjohtajana päättyy syksyllä 2012. Syyskuussa Savonlinnan Oopperajuhlien festivaalijohtajana aloittaa Jan Strandholm. Hän on tyytyväinen kesän 2013 teosvalintoihin.

”Kokonaisuus on hyvin monipuolinen ja korkeatasoinen. Se antaa mahdollisuuden nauttia niin italialaisen, saksalaisen, venäläisen kuin ranskalaisen oopperan huipputeoksista, unohtamatta kotimaista perheille suunnattua Norppaoopperaa”, Jan Strandholm sanoo.

Oopperajuhlien konserttiohjelmistossa kuullaan Verdin Requiem Savonlinnan Oopperajuhlaorkesterin ja -kuoron esittämänä. Teoksen kapellimestari ja solistit julkistetaan myöhemmin.

Nuorille suomalaisille laulajille tarkoitettu Timo Mustakallio -laulukilpailu pidetään 6.7.–7.7.2013.

Savonlinnan Oopperajuhlien kesän 2013 ohjelmiston lipunmyynti alkaa 5.7.2012.

Savonlinnan Oopperajuhlat järjestetään tänä kesänä 5.7.-4.8. ja ensi vuonna 5.7. – 3.8.2013.