06.04.2017

Savonlinnan Oopperajuhlat: 30 vuotta merkittävää kulttuurituontia

Vuodesta 1987 alkaen Savonlinnan Oopperajuhlilla on vieraillut vuosittain myös ulkomainen oopperaseurue, ja viime kesinä vierailijoita on ollut jopa kaksi.

Oopperatalojen vierailut Savonlinnan Oopperajuhlille ovat ainoa pitkäjänteinen ikkunoita maailmalle avaava tämän kokoluokan kulttuurituonnin operaatio Suomessa. Juhlilla on vieraillut oopperataloja Aasiaa ja Amerikkaa myöten. Vierailijoiden avulla on voitu esitellä oopperakirjallisuutta huomattavasti laajemmin kuin mihin omat resurssit olisivat riittäneet.

Olavinlinna on vierailijoille poikkeuksetta uusi ja erilainen esiintymisareena. Tuotantopäällikkö Jukka Pohjolaisen mukaan vierailijoiden mielentila kehittyykin yleensä saman kaavan mukaan: Ensin syntyy linnaan tultaessa pieni kauhu siitä, miten täällä pystyy mitään tekemään. Sitten seuraa onnistumisen hurmio ja lopulta lähtemisen tuska. Kaikki sanovat lähtiessään, että voisivat mielellään tulla uudestaan – ja näin on tapahtunutkin neljän vierailijan kohdalla.

Bel cantoa sen toisesta kotimaasta

Teatro Real Madridin taiteelliselle johtajalle Joan Mataboschille Savonlinna on tuttu 12 vuoden takaa hänen vierailustaan Barcelonan Gran Teatre del Liceun johtajana.

”Savonlinna on yksi maailman taianomaisista paikoista ja Oopperajuhlat ovat kehittyneet alallaan malliesimerkiksi maailmassa. Meille on kunnia päästä esiintymään festivaalille ja uskon että siitä tulee miellyttävä kokemus niin orkesterille, solisteille kuin tekniikasta vastaaville ihmisille meillä”, Matabosch kertoo innostuneesti.

”Ja suomalaisyleisöllä on nyt mahdollisuus tutustua yhteen Euroopan johtavista oopperataloista.”

Madridilaiset tuovat Oopperajuhlille Vincenzo Bellinin I puritani (Puritaanit), joka oli ensimmäisiä Teatro Realissa esitettyjä oopperoita. Ensiesitys oli 6.12.1850 eli vain kaksi viikkoa teatterin avaamisen jälkeen.

I puritani on yksi tärkeimmistä bel canto -oopperoista, ja hengeltään romanttinen teos, jonka Bellini sävelsi luovan uransa huipulla.

”Oopperassa käsitellään mestarillisesti yhtä romantiikan tunnusmerkkiä: hulluutta ilmentämässä tunteiden lannistumatonta voimaa fyysisen haurauden ja sosiaalisen marginalisoitumisen viitekehyksessä.”

Puritaaneja esitetään harvoin syystä, että se on solistien kannalta suunnattoman haastava.

”Oopperan pääroolit kuuluvat oopperakirjallisuuden vaativimpiin. Onneksi meillä on Jessica Prattin ja Celso Albelon kaltaisia laulajia ja kapellimestarina yksi tämän ohjelmiston suurimmista asiantuntijoista, Maestro Evelino Pidó.”

Bolshoi on kysytty vierailija

Bolshoin tämänvuotinen vierailu ei ole teatterin pääjohtaja Vladimir Urinin mielestä missään nimessä tavanomainen.

”Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhla ja itse Oopperajuhlien merkkivuosi antavat esiintymisellemme erityisen säväyksen.”

”Emme pysty vastaamaan läheskään kaikkiin vierailupyyntöihin. Otamme vastaan vain sellaiset vierailukutsut, jotka ovat meille tärkeitä ennen muuta taiteellisesti. Lähimmät naapurimme, ystävämme ovat myös etusijalla.”

Miksi Tšaikovskia Savonlinnaan?

”Tšaikovski on musiikkimme peruskivi, 1800-luvun suurimpia säveltäjiä, jonka perintöä me tulkitsemme. Palaamme jatkuvasti hänen oopperoihinsa, valmistamme niistä uusia versioita, uusia esityksiä ja laitoksia. Emme voi kuvitella Bolshoita ilman sellaisia oopperoita kuin Jevgeni Onegin tai Jolanta”, Urin sanoo.

”Edellytyksenä on, että entiset näyttämöratkaisut vaihtuvat uusiin. Tällaisia tulkintoja on jo useita. Jevgeni Oneginista näette konserttiversion sen vuoksi, että vallitsevissa olosuhteissa emme voi esittää näyttämötoteutusta, mutta Jolantasta se onnistuu.”

Jolantasta nähdään tuore tuotanto, jossa Jolanta ja Pähkinänsärkijä – ei kokonaisena balettina, vaan säveltäjän laatimana sinfonisena sarjana – ovat ensimmäistä kertaa yhdessä. Ohjaaja Sergey Zhenovach sanoo, että sinfoninen sarja esittelee tavattoman runollisesti ja satumaisesti Jolantan sisäistä maailmaa ennen oopperan tapahtumia.

Jolanta-oopperaa on tiettävästi esitetty Suomessa vuosina 1917-1919. Bolshoin molemmat teokset johtaa Bolshoi-teatterin ylikapellimestari Tugan Sokhiev.

Miten Oopperajuhlat itse hyötyy vierailuista?

Yksi tärkeimmistä asioista on, että altistamme toimintamme vuosittain ulkopuolisen asiantuntijatahojen arvioinneille. Pääsemme samalla vertaamaan ja tutustumaan vieraittemme niin käytäntöihin kuin taiteellisiin ratkaisuihin, ja samalla täytämme asiakkaittemme odotukset Savonlinnan Oopperajuhlien monipuolisesta ohjelmistotarjonnasta.

Bolshoi-teatterin esitykset Olavinlinnassa 25.7. – 29.7.
Teatro Real Madridin esitykset Olavinlinnassa 31.7. – 4.8.

www.operafestival.fi