21.06.2021
Sävellyskonsertti Sinfoniaorkesterille Taidekeskus Salmelan puistonäyttämöllä
Arto Pajun tilaustyönä valmistelema konsertti on Salmelan yksi kaikkien aikojen suurimmista konserteista. Konsertti on sävelletty sinfoniaorkesterille ja mukana on kuusi solistia. Konsertti järjestetään Salmelan puistonäyttämöllä torstaina 1.7.2021 klo 18.00. Konsertin kesto on noin kaksi tuntia ja konsertissa on väliaika. IS-TV taltioi konsertin ja se katsottavissa sunnuntaina 4.7.2021 IS-TV:ssä klo 20.00 alkaen.
Konsertissa kuullaan mm. viulukonserton kantaesitys, konsertto kahdelle klarinetille ja lauluja vuosien varrelta. Lisäksi kuulemme aarioita oopperasta, jonka kantaesitys on ensi kesänä Salmelassa. Tämä sodan ajan Wiipurista kertova ooppera on kertomus siitä, miten sota muokkaa ihmisiä ja elämää. Ainutlaatuinen musiikki soljuu klassisen, oopperan, laulelmien ja musikaalin välimaastossa. Konsertin edetessä kohti loppuhuipentumaa saamme nähdä miten sinfoniaorkesteri muuntuu välillä Big Bandiksi. Wiipuri-oopperaa on Salmelan lisäksi tukemassa myös Karjalan Kulttuurirahasto ja Wiipurin Pamaus.
Orkesterina toimii noin 50-henkinen sinfoniaorkesteri, Salmela Festival Orchestra, joka on koottu tätä konserttia varten. Orkesterin runkona on Arto Paju Big Band vahvistettuna Soul Strings-jousistolla, käyrätorvilla, oboella, patarummuilla ja taustakuorolla. Konsertissa kuultava musiikki perustuu säveltäjän muistiinpanoihin, joita on kertynyt neljältä eri vuosikymmeneltä.
Wiipuri-oopperan aarioita esittävät oopperan solistit Hanna Hoikkala ja Ville Rusanen
Sopraano Hanna Hoikkala (s.1988) aloitti musiikkiopinnot 5-vuotiaana harmonikan soitolla laajentaen soitinvalikoimaa pianon ja viulun lisäksi bändisoittimiin ja puupuhaltimiin asti. Hoikkala aloitti musiikin ammattiopinnot vuonna 2007 Sibelius-Akatemiassa kirkkomusiikin osastolla. Opintojen aikana syntyi palava into laulun opiskeluun. Hoikkalan pitkäaikaisia opettajia ovat olleet Timo Honkonen, Eeva-Liisa Saarinen ja Kaj Ekman. Lisäksi hän on syventänyt opintojaan mm Anssi Hirvosen ja Soile Isokosken mestarikursseilla. Hoikkala valmistui musiikin maisteriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta vuonna 2014.
Baritoni Ville Rusanen on syntynyt 1977 Kuopiossa ja valmistunut Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi. Hänen laulunopettajinaan ovat toimineet Pertti Rusanen, Jorma Hynninen ja Päivi Nisula. Hänet tunnetaan monista rooleista Suomen Kansallisoopperassa, mm. Sevillan Parturin Figaro, Taikahuilun Papageno ja Linkolan Robin Hood -pääroolistaan. Hän on esiintynyt myös lukuisissa kansainvälisissä tuotannoissa avainrooleissa; mm. La Scalassa, Skotlannin oopperassa ja Lyonin oopperassa. Ville Rusanen on voittanut Lappeenrannan laulukilpailun vuonna 2004.
Lauluja esittää Mikael Konttinen
Lentävä laulaja Mikael Konttinen on opiskellut laulua Helsingin Ammattikorkeakoulun Stadian pop- ja jazz-koulutusohjelmassa. Hän on harrastanut kuorolaulua Sibelius-lukion kamarikuoron sekä Grex Musicus -kamarikuoron riveissä. Hän on tehnyt yhteistyötä mm. Turun Filharmonisen Orkesterin, Joensuun RytmiHäiriköiden, Imatra
Big Bandin, Helsingin Kaupunginorkesterin, sekä lukuisten eri kokoonpanojen ja armeijan soittokuntien kanssa. Mikael on esiintynyt useasti myös Salmelassa.
Viulukonserton solistina on Jesse Viinikangas
Jesse Viinikangas (s. 2000) aloitti viulunsoiton vuonna 2008 Espoon musiikkiopistossa, ja hänen opettajinaan ovat toimineet mm. Grazyna Zeranska-Gebert ja Kreeta-Julia Heikkilä. Syksyllä 2020 opinnot jatkuivat Sibelius-Akatemiassa. Viinikangas on käynyt mestarikursseilla Suomessa ja ulkomailla sekä toiminut Tapiolan Nuorten Sinfonikkojen konserttimestarina. Monipuolisen muusikkoutensa lisäksi Viinikangas on työskennellyt sosiaalisen median sisällöntuottajana monissa taidekentän nuorille suunnatuissa hankkeissa. Kesällä 2019 Viinikangas nähtiin Salmelan Festivaaliorkesterin riveissä, ja nyt hän nousee lavalle solistina esittämään Arto Pajun viulukonserton.
Klarinettikonserton esittävät Kimmo ja Pauli Leppälä
Monityylinen kaksoiskonsertto ”Paul’s Jump” luotaa Kimmo Leppälän, Pauli Leppälän ja Arto Pajun yhteisiä kokemuksia ja elämänvaiheita vauhdikkaalla tavalla. Teos on omistettu isälle ja pojalle eli ystävälle ja kummipojalle, Kimmolle ja Paulille. Arto Paju sai inspiraation teoksen säveltämiseen Paulin ryhtymisestä ammattimuusikon uralle. Teoksen kantaesitys oli Lohjalla, Lohjan kaupunginorkesterin konsertissa 30.10.2008.
Kimmo Leppälä on musiikin maisteri, klarinetisti, saksofonisti, säveltäjä ja orkesterinjohtaja. Hän työskentelee päätyönään Lohjan kaupunginorkesterin klarinetin äänenjohtajana, mutta monipuolisena muusikkona hän on toiminut myös teatteri-, studio- ja tanssimuusikkona, sekä useissa nykymusiikkiyhtyeissä.
Pauli Leppälä valmistui musiikin maisteriksi Amsterdamin konservatoriosta pääaineenaan bassoklarinetti. Nykyisin hän toimii bassoklarinetistina Helsingin Poliisisoittokunnassa. Arto Paju Big Bandissa hän on soittanut orkesterin perustamisesta lähtien. Monipuolisena muusikkona Pauli myös opettaa sekä klarinetin että saksofonin soittoa.
Konsertin kapellimestarina toimii säveltäjä Arto Paju itse
Arto Paju on toiminut keväästä 2019 lähtien Taidekeskus Salmelan kapellimestarina. Hänellä on mittava kokemus trumpetistina mm. Helsingin Poliisisoittokunnasta, Kouvolan kaupunginorkesterista ja Kouvolan varuskuntasoittokunnasta. 90-luvulla Arto työskenteli opettajana Vaskivuoren musiikkilukiossa ja kapellimestarina useissa pääkaupunkiseudun Big Band-kokoonpanoissa. Viimeiset 10 vuotta Arto Paju on keskittynyt pääasiassa sovitus- ja sävellystyöhön. Hän vastaa useimpien Salmelan konserttien sävellyksistä ja sovituksista sekä harjoituttaa ja johtaa myös Salmela Festival Orchestraa.