14.06.2010

Sata-Häme Soin Primus-kilpailuun loistosoittajat

Ikaalisten Sata-Häme Soi –festivaalilla kuudennen kerran 1. heinäkuuta järjestettävään kansainväliseen Primus Ikaalinen –kilpailuun on tulossa loistavat soittajat. Suorassa TV-finaalissa nähdään suuret harmonikkamaat Ranska ja Italia, jotka ovat olleet edustettuina joka vuosi. Suomea edustaa aikaisempien vuosien tapaan Kultaisen Harmonikan voittaja, joka valitaan edellisenä iltana suorassa tv-lähetyksessä. Hänellä on tiukka paikka olla heti mukana kovassa kansainvälisessä seurassa.

Tänä vuonna Primuksessa on paljon eksoottisa väriä: Kiinasta Primukseen tulee 23-vuotias Haiyu Liu, joka opiskelee Sichuanin konservatoriossa. Venäjää edustaa Madina Tsaloeva, joka on kotoisin Pohjois-Ossetiasta. Kaukasialaista harmonikkaa soittava 23-vuotias Madina opiskelee Moskovassa. Moldova on Primuksessa kokonaan uusi maa ja sitä edustaa 22-vuotias Dorin Grama. Hän opiskelee tällä hetkellä Ranskassa ja on erikoistunut varsinkin jazzharmonikkaan.

Myös Liettua on mukana Primuksessa ensimmäistä kertaa, ja sitä edustaa 17-vuotias Augustinas Rakauskas Kaunasista. Ranskasta Primukseen saapuu 21-vuotias Sarah Vonau, joka voitti toukokuussa Klingethalin arvostetussa kansainvälisessä kilpailussa varieteemusiikin sarjan. Italian Pietro Adragna oli mukana Primuksessa pari vuotta sitten, mutta on kutsuttu tänä vuonna mukaan uudelleen.

Portugalista ei ole joka vuosi ollut osanottajaa lainkaan, mutta tänä vuonna sieltä tulee nuori 18-vuotias Filipo Joao Guerreiro.

Kilpailun kansainvälisen juryn tuomarit tulevat Uudesta-Seelannista, Ranskasta, Italiasta, Kroatiasta, Kiinasta ja Suomesta.

Primus Ikaalinen –kilpailu tunnetaan harmonikkapiireissä ympäri maailmaa. Viime vuonna kilpailu oli ensimmäisen kerran kuukauden ajan Ylen Areenassa katsottavissa internetin kautta.

Suomea edustaa Kultaisen Harmonikan voittaja, joka ratkeaa suorassa tv-lähetyksessä 30. kesäkuuta myöhään illalla. Kultaisen Harmonikan voittajan valitsee tuomaristo. Finaalissa ovat mukana Tuomas Kinnunen Joensuusta, Kirsi Korpela Uudestakaupungista, Mari Laskujärvi Vilppulasta, Katri Rantanen Sastamalasta, Viivi Maria Saarenkylä Savonlinnasta ja Timo Sormunen Siilinjärveltä.

Samassa lähetyksessä tv-katsojat äänestävät Hopeisen Harmonikan voittajan. Hopeisessa Harmonikassa soittavat 10-vuotiaat ja sitä nuoremmat lapset. Finalistit ovat Pilvi Huhta Vihdistä, Anniina Korhonen Mikkelistä, Juuso Kortetmaa Kokkolasta, Sonja Lampinen Saarijärveltä, Aleksi Merras Helsingistä, Aliisa Räsänen Porista ja Janina Suihkola Sievistä.

Sata-Häme Soi –juhlilla 2010 on kansainvälisiä vieraita yhteensä 14 maasta. Yhtyeitä ja solisteja tulee Brasiliata, Kroatiasta, Ranskasta ja Serbiasta, nuorten orkestereita ja –ryhmiä Kroatiasta, Latviasta, Moldovasta, Saksasta, Tsekistä ja Virosta.

Sata-Häme Soi –festivaali järjestetään Ikaalisissa 38. kerran juhannuksen jälkeisellä viikolla 29.6.–4.7.2010.

Kultainen ja Hopeinen Harmonikka keskiviikkona 30.6.
Suora TV-lähetys YLE TV2 klo 21.00–23.00

VI Primus Ikaalinen torstaina 1.7.
Suora TV-lähetys YLE TV2 klo 19.15–21.00

Etusivu