25.06.2013

Sata-Häme Soin Kultaisessa Harmonikassa kova taso

Ikaalisten Sata-Häme Soi -festivaalilla nähdään ja kuullaan keskiviikkona 3.7. mielenkiintoinen Kultaisen Harmonikan finaali, sillä soittajien taso oli jo semifinaalikilpailussa erittäin korkea. Viihdeharmonikan Suomen mestaruudesta kilpailee kuusi lahjakasta nuorta harmonikansoittajaa Tuomas ”Tumppu” Kesälän johtaman orkesterin säestyksellä.

Finalistit ovat Anton Lehtonen Eurasta, Hermanni Morander Somerniemeltä, Joni Stein Haapajärveltä, Eveliina Uitto Kauhajoelta, Petteri Waris Helsingistä ja Nella-Riina Ylitalo Kalajoelta. Kultaisen Harmonikan nuorin finalisti on tänä vuonna 15-vuotias ja vanhin 21-vuotias, joten kyseessä ovat nuoret lahjakkuudet.

Lasten Hopeisessa Harmonikassa mittelee seitsemän pikkuhanuristia, jotka ovat musiikin alkutaipaleella, mutta taidoiltaan jo huikean pitkällä. Hopeisessa Harmonikassa soittavat 10-vuotiaat ja sitä nuoremmat lapset.

Hopeisen Harmonikan finalistit ovat Onni Aaltokallio Lappeenrannasta, Nestori Hujala Jyväskylästä, Emilia Jurvelin Nivalasta, Lauri Klem Lappeenrannasta, Eemil Ullgrén Kontiolahdelta, Linda Ullgrén Kontiolahdelta ja Vilma Wiren Kokkolasta.

Pelimannimestaruuskilpailuihin paljon soittajia

Yhteensä huikeat 60 soittajaa kisaa tänä vuonna Harmonikansoiton Suomen Pelimannimestaruuksista Sata-Häme Soi -festivaalilla. Mestaruudet jaetaan sekä vähärivisten että viisirivisten harmonikkojen sarjoissa.

Kaksipäiväinen kilpailu tuo Ikaalisiin harmonikansoiton parhaat taiturit, uraansa aloittavasta nuoresta vuosikymmeniä soittaneeseen veteraaniin. Nyt 42. kerran järjestettävä kilpailu on vanhin yhtäjaksoisesti järjestetty valtakunnallinen harmonikkakilpailu ja sen myötä yksi Sata-Häme Soi -festivaalin kulmakivistä.

Pelimannimestaruuskilpailut ylläpitävät perinteisen harmonikkamusiikin arvostusta ja näiden kilpailujen kautta myös uudempi etnomusiikki saa sille kuuluvan arvostuksen ja huomion festivaalilla.

Sata-Häme Soi Ikaalisissa 2.–7.7.2013. Kilpailujen lisäksi ohjelmassa on laaja kirjo konsertteja ulottuen iskelmästä klassiseen, lapsia unohtamatta.