04.07.2011

Sata-Häme Soi vei Suomea maailmalle

Ikaalisissa juuri päättynyt harmonikkafestivaali Sata-Häme Soi vei Suomea monella tavoin konkreettisesti maailmalle. Yhdestätoista eri maasta tulleet taiteilijat veivät kukin mukanaan ainutlaatuisen palan Sata-Häme Soi -festivaalin uniikkia tunnelmaa. Primus Ikaalinen -kilpailun suoran nettilähetyksen kautta välittyi maailmalle mm. suomalaista musiikkia ja suomalaisten huippumuusikoiden osaamista, jota ällisteli suorassa lähetyksessä kilpailun tuomariston puheenjohtaja Gary Daverne Uudesta-Seelannista. Suomalaisen TV-tuotannon korkea taso näkyi lähetyksissä ja kilpailijat paikan päällä vaikuttuivat ohjelman tekijöiden huippuosaamisesta.

Sata-Häme Soi -festivaalin viehätysvoimasta kertoo myös italialaisen duon saapuminen paikkaamaan peruuntunutta konserttia erittäin lyhyellä varoitusajalla. Huippumuusikot Antonio Spaccarotella ja Alberto La Neve ehtivät olla Ikaalisissa vain kahdeksan tuntia tiukan aikataulunsa vuoksi, mutta halusivat ehdottomasti tarttua tilaisuuteen konsertoida Sata-Häme Soi -festivaalilla Ikaalisissa. Moninkertainen Coupe Mondiale -voittaja ranskalainen harmonikkavirtuoosi Julien Gonzales ylisti Primus Ikaalista maailman parhaaksi harmonikkakilpailuksi ja samankaltaista hehkutusta sai osakseen koko festivaali.

Molempia suoria televisiolähetyksiä seurasi parhaimmillaan puoli miljoonaa katsojaa Suomessa ja netin kautta katsojia oli lisäksi ympäri maailmaa. Juhlaviikolla kävijöitä oli kaikkiaan 35600, joista maksullisissa tapahtumissa kävi 12610. Kävijätavoite 35000 ylitettiin, mutta helle ja ukkoskuurot verottivat konserttikävijöiden määrää hieman.

Sata-Häme Soi seuraavan kerran 3.–8.7.2012.

Harmonikkaplaketti Erkki Järvenpäälle

Sata-Häme Soi luovuttaa vuosittain yhden harmonikkaplaketin kiitoksena ja huomionosoituksena merkittävästä työstä suomalaisen harmonikkamusiikin hyväksi.

Tämän vuoden harmonikkaplaketin sai harmonikkataiteilija ja soittimien erikoisliikkeen perustaja ja johtaja Erkki Järvenpää.

Erkki Järvenpää on vuonna 1973 perustamansa Musiikki Järvenpää & Co:n toimitusjohtaja. Hän hankki vuonna 1981 omistukseensa Lasse Pihlajamaa Oy:n, jonka toimitusjohtajana hän on jatkanut Lasse Pihlajamaan aloittamaa harmonikan kehitystyötä ja maahantuontia. 1986 Lasse Pihlajamaa Oy osti Kouvolan maineikkaan harmonikkatehtaan.

Erkki Järvenpää sai ensimmäisen hanurinsa 15-vuotiaana ja aloitti soitonopiskelunsa paikallisten muusikkojen opissa. Myöhemmin hänen opettajinaan toimivat Mauri Koivuniemi ja Lasse Pihlajamaa. Järvenpää voitti 1973 Harmonikansoiton Suomen Pelimannimestaruuden.

Etusivu