08.07.2013

Sata-Häme soi täysille saleille

Ikaalisissa juuri päättynyt Sata-Häme Soi -festivaali soi täysille konserttisaleille. Ikaalinen-salin pääkonserteista Kultainen ja Hopeinen Harmonikka, Valkea Ruusu, Katri Helenan Juhlakonsertti ja Taraf de Haïdouks olivat loppuunmyytyjä. Uusi klubi Luomajärven Hevoskievarin vintillä pullisteli yleisöä Emma Salokosken konsertissa ja Ulla Tapaninen Nasevine Kurttuineen täytti puolestaan Oman Tuvan ääriään myöten.

Sata-Häme Soi pääsi kävijätavoitteeseensa, vaikka festivaalipuiston kävijämäärä jäikin hieman viimevuotisesta. Kaikkiaan kävijöitä oli 30 000, maksullisissa konserteissa kävijöitä oli 12 300.

– Olen erittäin iloinen, että yleisö otti meidän uusien tekijöiden monipuolisen ja korkeatasoisen ohjelman omakseen. Ensimmäinen kesämme onnistui loistavasti, hehkuttaa toiminnanjohtaja Ulla Majuri. Hänen työparinaan taiteellisena johtajana toimi Niko Kumpuvaara ja Kultaisen ja Hopeisen Harmonikan kilpailuista vastasi Eero Nissinen.

Kultaisen Harmonikan voitti 17-vuotias monipuolinen muusikko Joni Stein, josta varmasti vielä kuullaan kansainvälisestikin. Hän soitti Kultaisen Harmonikan finaalissa oman sävellyksensä, jonka hän alun perin sävelsi harmonikalle ja kamariorkesterille. Finaaliin hän teki sävellyksestään haastavan sovituksen Tuomas Kesälän johtamalle bändille.

Upean festivaalitunnelman täydensivät hyvä sää ja Ikaalisiin kokoontunut valtaisa määrä harmonikkakansaa.

Sata-Häme Soi myönsi 2013 Harmonikkaplaketin harmonikanrakennuksen opettaja Tapio Nystenille huomionosoituksena ja kiitoksena hänen erittäin merkittävästä työstään suomalaisen harmonikkamusiikin hyväksi. Nysten vastaa opettajana ja koulutuksen kehittäjänä Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen IKATAn harmonikanrakennuksen ammattialasta. Ikaalisissa voi opiskella harmonikanrakennuksen artesaaniksi, joka on ainutlaatuinen tutkinto koko maailmassa.

Sata-Häme Soi seuraavan kerran 1. -6.7.2014. Sitä ennen harmonikkaväki kokoontuu Harmonikkaristeilylle maaliskuussa.