02.05.2012

Sata-Häme Soi suuntaa juhlavuoteensa monipuolisella ja korkeatasoisella ohjelmalla

Kansainvälinen musiikkifestivaali Sata-Häme Soi juhlistaa 40. vuottaan korkeatasoisella ja monipuolisella ohjelmalla Ikaalisissa heinäkuun ensimmäisellä viikolla 3.–8.7.2012. Kultaisesta ja Hopeisesta Harmonikasta sekä kansainvälisestä Primus Ikaalinen -kilpailusta tunnettu festivaali marssittaa lavoilleen niin 25-henkisen Riku Niemi Orcherstran huippusolisteineen kuin Jorma Uotisen trioineen.

Kultaisen ja Hopeisen Harmonikan kilpailut käydään keskiviikkona 4.7.2012 ja Primus Ikaalinen -kilpailu torstaina 5.7.2012. Molemmissa kilpailuissa kilpailijoita säestää Jari Puhakan orkesteri. Uutena juontajana Kimmo Mattilan rinnalla nähdään tamperelainen näyttelijä Mari Turunen.
Kultainen Harmonikka järjestetään jo 30. kerran. Se on yhdessä lasten Hopeisen Harmonikan kanssa suuresti vaikuttanut siihen, että harmonikka elää ja voi hyvin Suomessa. Kansainvälinen Primus Ikaalinen -kilpailu järjestetään kahdeksannen kerran ja se on tuonut aivan uudenlaisen sykkeen Sata-Häme Soi -festivaalin voimakkaaseen kansainvälistymiseen.

Tänäkin kesänä kahdeksan nuorta maailmanluokan solistia kahdeksasta eri maasta ottaa Primuksessa mittaa toisistaan huikeassa kilpailun muotoon puetussa harmonikkashowssa. Suomalaisyleisölle kihelmöivää jännitystä lisää oman maan edustaja, joka on edellisenä iltana Kultaisen Harmonikan voittanut soittaja.

Harmonikka taipuu moneen musiikkimakuun

Ikaalisiin saapuu myös ensimmäisen Kultaisen Harmonikan vuonna 1983 voittanut Maria Kalaniemi, joka konsertoi Timo Alakotilan kanssa perjatai-iltana. Idyllisellä Oman Tuvan lavalla kuullaan myös huippujazzia. Ranskalainen maailmanluokan kvartetti Ludovic Beierin johdolla tarjoilee swingjazzia. Häikäisevä kvintetti Munich Groove Connection puolestaan liikkuu musiikin tyylilajista toiseen sujuvasti pitkin huimia jazzimprovisaatioita.

Jorma Uotisen Oman Tuvan konserttiin valitsemat laulut ovat jääneet hänen ohjelmistoonsa matkoilta eri puolilla maailmaa. Valloittavan Jorma Uotisen samettinen ääni ja karismaattinen tulkinta tuovat vahvan ja samalla ainutlaatuisen herkän elämyksen. Ihmisen yksinäisyys, kaipuu, hienot melodiat ja Petri Ikkelän sovitukset haastavat Uotisen tulkitsijana. Ranskalaiset chansonit ovat kulkeneet Jorma Uotisen mukana 1970-luvulta lähtien.

Sata-Häme Soi tarjoaa upeaa kuultavaa myös klassisen musiikin ystäville. Grayson Masefield Uudesta-Seelannista soittaa klassisen ohjelman Omalla Tuvalla. 25-vuotias Grayson Masefield on nuoren hanuristisukupolven ehdotonta kärkijoukkoa koko maailmassa. Hän voitti Primus Ikaalinen-kilpailun sekä Coupe Mondialen vuonna 2009 ja on menestynyt monissa muissa kansainvälisissä kilpailuissa. Ikaalisten kirkon mahtava akustiikka pääsee oikeuksiinsa harmonikkataiteilija Mika Väyrysen konsertissa, jossa kuullaan Bach-ohjelma.

Yksi monipuolisista yksittäisistä konserteista Sata-Häme Soi -festivaalilla on pohjoismainen konsertti Nordaccordion. Pohjoismaisten harmonikkaliittojen yhteistyönä toteutettava konsertti sisältää sekä perinteisiä kansanmusiikkisävyjä että tämänpäivän nuorten solistien parhaimmistoa. Ruotsalainen Karlsson Broberg Trio tekee konsertissa ensi debyyttinsä Suomessa. Trion harmonikansoittaja Michael Broberg on yksi Ruotsin parhaita perinteisen soittotyylin taitajia. Suomea pohjoismaisessa konsertissa edustaa mm. Kokkolan Junioriharmonikat.

Valkea Ruusu -viihdekonsertissa soivat säveltäjä Rauno Lehtisen (1932–2006) tunnetuimmat kappaleet hänen 80-vuotisjuhlansa kunniaksi. Riku Niemi Orchestran solisteiksi konsertissa nousevat Johanna Iivanainen, Milana Misic, Amadeus Lundberg ja Pepe Willberg.

Juhlavuoden kunniaksi

Tähän asti Kultaisen Harmonikan patsaan on voinut saada itselleen vain voittamalla Kultainen Harmonikka -kilpailun. Juhlavuoden kunniaksi Sata-Häme Soi tuo myyntiin Kultaisen Harmonikan palkintona olevan taideteoksen. Ikaalislaisen taiteilija Sirpa Ristamäen suunnittelema ja valmistama pronssinen taideteos on mahdollista hankkia lähes alkuperäisen palkinnon kokoisena.

Juhlavuoden kunniaksi julkaistaan myös Ikaalisten Harmonikkamiesten ja Viulupelimannien parhaat tupla-cd, joka sisältyy Sata-Häme Soin 40-vuotisjuhlakonsertin lipun hintaan. Levy julkistetaan juhlakonsertissa lauantaina 7. heinäkuuta. Juhlakonsertin juontaa Mikko Alatalo ja siinä kuullaan vuosikymmenten parhaat palat 1970-luvun nostalgiasta 2010-luvun nuoriin taitureihin.

Festivaalitunnelma kohoaa puistossa

Puisto on Sata-Häme Soi -festivaalin sydän, jossa tanssitaan kellon ympäri joka päivä festivaaliviikon keskiviikosta lauantaihin. Päivällä lavoille nousevat sadat harrastajat eri puolilta Suomea. Monelle ryhmälle Sata-Häme Soi -festivaalilla esiintyminen on vuoden tärkein tapahtuma, johon valmistaudutaan huolella. Harmonikan harrastajaryhmiä tulee Ikaalisiin eri puolilta Suomea yli 30. Lisäksi tulevat Jugendakkordeonorchester Cottbus Saksasta ja puhallinorkesteri Jung St. Marien Itävallasta, joka esiintyy yhdessä Ikaalisten Nuoriso-orkesteri INO:n kanssa.

Iltaisin Puistossa tanssittavat muun muassa Kaija Pohjola & Paratiisi ja Teemu Harjukari & Taivaanrannanmaalarit. Perjantai-iltana puistossa on nuorekkaampaa menoa, kun lavalle nousevat tamperelaiset Rockwalli ja Sami Hintsanen sekä Laura Voutilainen.

Lauantai-ilta huipentuu yhteiseen Juhlasoittoon sekä Ikaalisten Harmonikkamiesten ja Jämijärven Pelimannien tahdittamiin tansseihin.

Ravintolatoiminta uuteen kuosiin

Sata-Häme Soi -festivaalin oma ravintolatoiminta sujautetaan tänä kesänä uuteen kuosiin, kun sitä tulee vetämään Ikaalisista kotoisin oleva Riitta Mäkelä yhdessä sisarensa Raija Kotilaisen kanssa. Riitta on ollut perustamassa hotelli-ravintola Pinjaa 1980-luvun lopulla, vaikutti ravintola Pikku-Siskossa ja on nykyisin Ravintola Natalien ruorissa. Hänet tunnetaan myös Tampereen Viinikylästä jo kymmenen kesän ajalta.

Ikaalinen-salin edustalle kohoaa festivaalin ajaksi ensimmäisen kerran VIP-teltta, jossa yritysten on mahdollista järjestää omille vierailleen kestitystä konserttien lomassa.

Etusivu