29.06.2009

Sata-Häme Soi rikkoi ennätyksiä

Ikaalisissa juuri päättynyt kansainvälinen harmonikkafestivaali Sata-Häme Soi rikkoi ennätykset niin kävijämäärässä kuin auringonpaisteessa. Aurinko helli festivaaliyleisöä koko viikon. Tapahtumassa kävi ennätykselliset 37200 vierasta, kun tavoite oli 32000.

Maksullisia konsertteja oli kolme vähemmän kuin viime vuonna, mutta silti niissä oli kävijöitä lähes yhtä paljon eli 13650.

Festivaaliviikon huipennukseksi muodostui jazzharmonikan legendan Frank Maroccon upea konsertti, jossa musiikki yhdisti ilman kielimuureja maailman parhaimmistoon kuuluvat jazzmuusikot ja eri puolilta maailmaa tulleen yleisön. Sata-Häme Soi –festivaalin laatu tunnetaan maailmalla ja yleisön joukossa oli tänä vuonna enemmän kansainvälistä väriä kuin koskaan aikaisemmin.

Kansainvälisessä Primus Ikaalinen –kilpailussa koettiin suorassa TV-lähetyksessä kiihkeä musiikillinen jännitysnäytelmä, jossa yleisö eli vahvasti mukana sekä Ikaalinen-salissa että television ja netin välityksellä ympäri maailmaa. Voitto matkasi kilpailun kauimmaisen osallistujan mukana Uuteen-Seelantiin.

Sata-Häme Soi –juhlien toiminnanjohtaja Sirpa Sippola iloitsee hyvästä tunnelmasta, jonka monipuoliset esiintyjät ja innostunut yleisö saivat aikaan.

– Festivaaliyleisö sai kiitosta huippuesiintyjiltä, sillä harvoin näkee, että yleisö on niin aidosti ja tunteella mukana konserttien alkutahdeista lähtien kuin tänä vuonna Sata-Häme Soi –juhlilla, sanoo Sirpa Sippola.
Taloudellinen tulos selviää myöhemmin syksyllä.

Harmonikkaplaketti Raimo Vertaiselle

Harmonikkaplaketti on myönnetty Sata-Häme Soi –juhlilla Ikaalisissa kokkolalaiselle harmonikkataiteilijalle Raimo Vertaiselle. Harmonikkaplaketti myönnetään kiitokseksi merkittävästä suomalaisen harmonikkamusiikin eteen tehdystä työstä.

Raimo Vertainen on luotsannut menestyksekkäästi kymmenen vuotta sitten perustamaansa Kokkolan Talviharmonikka –festivaalia. Hän on myös Raahen Brahe Classica –konserttisarjan perustaja.

Raimo Vertaisen uraauurtava harmonikkatrio Fratres on konsertoinut 16 eri maassa. Vertaisen vuonna 1994 perustama trio tehnyt aktiivista yhteistyötä suomalaisten nykysäveltäjien kanssa uuden ohjelmiston aikaansaamiseksi harmonikalle. Trio Fratres on levyttänyt 4 cd:tä.

Raimo Vertainen on Guardia Nueva –tango-orkesterin sekä perustamansa Active Accordion Orchestran kapellimestari. Hän on perustanut myös lasten ja nuorten harmonikkaorkesterin Kokkolan Junioriharmonikat, joka esiintyy säännöllisesti eri tapahtumissa, muun muassa eilen Sata-Häme Soi –juhlilla Ikaalisissa. Hän johtaa näiden lisäksi myös K-30rkesteria, joka on tarkoitettu iäkkäämmille harrastajille.

Raimo Vertainen toimii tällä hetkellä opettajana Keski-Pohjanmaan Konservatoriossa ja Keski-Pohjanmaan Ammattikorkeakoulussa sekä Kaustisen Musiikkilukiossa. Vertaisen oppilaat ovat menestyneet erinomaisesti erilaisissa musiikkikilpailuissa.

Rauno Nieminen – Vuoden Ikaalilainen

Soitinrakennuksen oppi-isä Rauno Nieminen nimettiin Vuoden Ikaalilaiseksi tänään Sata-Häme Soi –festivaalin yhteydessä pidetyssä Ikaalisten Päivässä. Musiikin tohtori Rauno Nieminen on tehnyt merkittävän pioneerityön suomalaisen soitinrakennuksen kehittämiseksi. Hänen rakentamalleen pohjalle syntyy uutta osaamista ja tuotekehitystä.

Soitinrakennuksen lehtori Rauno Nieminen opettaa muun muassa Sibelius-Akatemiassa, hän on kirjoittanut mm. oppikirjoja ja soitto-oppaita. Hän on muusikko monissa kokoonpanoissa ja hänellä on konserttiesiintymisiä useissa maissa.

Etusivu