10.07.2017

Sata-Häme Soi: Harmonikkaplaketti 2017 Matti Murrolle

Sata-Häme Soi myöntää Harmonikkaplaketin Suomen harmonikkamusiikin hyväksi tehdystä suuriarvoisesta työstä.

Ensimmäinen Harmonikkaplaketti myönnettiin vuonna 1976 Lasse Pihlajamaalle.

Perustelut:

Monet lahjakkaat harmonikansoittajat joutuivat 1960-luvulla vaihtamaan soitinta tavoitellessaan opiskelupaikkaa musiikkiopistoista, joihin harmonikka ei tuohon aikaan vielä kelvannut. Näin kävi myös Matti Murrolle, joka aloitti musiikin harrastamisen harmonikansoittajana, mutta vaihtoi instrumenttinsa pianoksi ja alkoi opiskella musiikin teoriaa. Ensin Tampereen konservatoriossa ja myöhemmin Sibelius-Akatemiassa, jossa hän opiskeli myös sävellystä. Sävellyksen opettajina hänellä olivat Aulis Sallinen ja Kalevi Aho.

Harmonikansoittajien onneksi Matin suhde soittimeen säilyi tästä huolimatta lämpimänä. Hän toimi opiskeluaikanaan harmonikkamuusikkona tanssiyhtyeissä ja rahoitti näin opintojaan. Valmistuttuaan Sibelius-Akatemiasta Matti Murto on säveltänyt harmonikalle suuren määrän musiikkia. Yksi suomalaisen harmonikkaohjelmiston merkittävimmistä teoksista on Matti Murron Meditaatio, jonka Matti Rantanen tilasi ja kantaesitti vuonna 1975. Se on ensimmäinen suomalainen melodiabassoharmonikalle sävelletty teos. Tämän lisäksi Matti Murto on säveltänyt myös huomattavan määrän pedagogiseen käyttöön soveltuvaa musiikkia harmonikalle, jota soitetaan jatkuvasti musiikkiopistoissa Suomessa ja maailmalla.

Asetuttuaan Ikaalisiin Matti Murto perusti musiikkikustantamon, jonka kautta on painettu suuri määrä harmonikalle sävellettyä musiikkia. Modus Musiikki onkin yksi kansainvälisesti merkittävimpiä harmonikkamusiikin kustantajia. Säveltämisen ja musiikin kustantamisen lisäksi Matti Murto on toiminut Tampereen kaupunginorkesterin intendenttinä sekä useiden eri musiikkiopistojen rehtorina. Näin hän on osaltaan vaikuttanut positiivisesti harmonikan asemaan myös musiikkioppilaitoksissa.

Sata-Häme Soi on päättänyt, että vuoden 2017 Harmonikkaplaketin saa filosofian lisensiaatti, säveltäjä ja musiikkikustantaja Matti Murto huomionosoituksena ja kiitoksena hänen työstään suomalaisen harmonikkamusiikin hyväksi.

Harmonikkaplaketti luovutettiin Matti Murrolle Sata-Häme Soi -festivaalin päättäjäisissä 9. heinäkuuta 2017.

www.satahamesoi.fi