10.05.2017

Sata-Häme Soi -festivaalin koko 2017 ohjelmisto julki

* Maria Ylipää taiteellisen johtajan Niko Kumpuvaaran vieraana Luomajärven Hevoskievarissa

* Kansainväliset tähdet tuovat tuulia klassisesta harmonikkamusiikista

* Vintageorkesteri Seminola sekä Lakkautettu kylä soivat vanhojen kansansoittimien soundeja

* Suurten viihdekonserttien tähtinä Mikko Leppilampi ja Katri Helena, Omalla Tuvalla Pohjonen Alanko sekä Mestari Astor

Sata-Häme Soin festivaaliohjelmaa kelpaa jälleen esitellä! Suomen suurin harmonikan ympärille teemoitettu kesätapahtuma tarjoaa 4.-9.7.2017 Ikaalisissa suomalaisten tähtisolistien konsertteja, kansainvälisiä harmonikkamestareita sekä niin uutta kuin kansanmusiikkiin pohjaavaa harmonikkamusiikkia. Puiston ilmaiskonserteissa viihdytään aamusta iltaan. Ohjelmaa on tanssimusiikin ja rokin ystäville sekä lauantaina myös lapsiperheille. Vanhan kauppalan festivaalialue laajenee, kun uutena konserttipaikkana on hurmaava Rahkolan kartano.

 

Maria Ylipää Harmonikan vieraana
Maria Ylipää on poikkeuksellisen suvereeni laulaja ja kansainvälisen tason musikaalitähti. Konsertissa kuullaan Ylipäälle suomalaiseen runouteen sävellettyä musiikkia ja chansoneita a’la Piaf. Luomajärven Hevoskievarin konsertissa 5.7. on mukana myös maailman musikaalisin Marzi Nyman, bassovirtuoosi Ville Herrala ja harmonikassa Niko Kumpuvaara.

Tutun tv-kasvon Heikki Kahilan juontamaa Valkea Ruusu Suomi-Filmin sävelin -viihde-konserttia tähdittää 6.7. Mikko Leppilampi ja Sinivalkoinen Katri Helena tuo Ikaalisiin rakastetun esiintyjän suosikkikappaleet 7.7. Omalla Tuvalla Pohjonen Alanko tuo lavalle kaksi karismaattista esiintyjää Ismo Alangon ja Kimmo Pohjosen 6.7. Mestari Astor kertoo tangosäveltäjän ja bandonéonin mestarin Astor Piazzollan tarinan 7.7. Kertojana on näyttelijä Timo Torikka.

 

Vintageorkesteri Seminola ja Anne-Mari Kivimäen Lakkautettu kylä ovat kansanmusiikkia parhaimmillaan
Haitarinharrastajien suosikki Vintageorkesteri Seminola soittaa ikivihreitä ja klassikoita 1930-1940 -luvulta ja luonnollisesti myös Onni Laihasen ja Lasse Pihlajamaan musiikkia 4.7. Jämijärvellä.

Anne-Mari Kivimäen luotsaamassa mestaripelimannien orkesterissa soivat vanhat soittimet kuten Notka-haitari, jouhikko, harmooni ja leukakantele sekä pyngyr. Lakkautettu kylä on soiva valokuvanäyttely, joka tuo esille sotien jälkeen jääneiden kylien kohtalon ja tuo esiin vaietut tarinat Karjalan tanssimailta 8.7.

 

Kansainväliset harmonikkatähdet tulevat Espanjasta ja Puolasta
Suomen maine harmonikkamaana kasvaa vuosi vuodelta. Yhä useampi kansainvälinen soittaja haluaa opiskella ja esiintyä täällä. Tänä kesänä esittelemme yleisölle espanjalaisen Lore Amenabar Larrañagan ja puolalaisvirtuoosi Maciej Frąckiewiczin. Larrañaga tarttuu konsertissaan 7.7. muun muassa tänä vuonna 70 vuotta täyttävän ikaalilaisen säveltäjän ja harmonikkavaikuttaja Matti Murron musiikkiin. Frąckiewicz tekee mittavaa uraa Euroopassa. Hän on tehnyt yhteistyötä yhden aikamme merkittävämpiin kuuluvan, palkitun säveltäjän Krzysztof Pendereckin kanssa ja saanut säveltäjältä ohjelmistoa harmonikalle, jota kuullaan 8.7.

 

Sata Häme Soi konserttisaleissa, puistossa ja kartanossa
Festivaali valtaa Ikaalisten Wanhan Kauppalan ympäristön. Tänä vuonna se levittäytyy aiemmista vuosista tuttujen Festivaalipuiston, Ikaalinen-salin, Oma Tuvan ja Hevoskievarin lisäksi myös idylliseen Rahkolan kartanoon. Siellä kuullaan tämän vuoden Harmonikkaristeilyllä hurmanneiden harmonikansoittaja Joose Ojalan ja pianisti Tuukka Ojalan jazz-ohjelmistoa sekä Lore Amenabar Larrañagan soittamaa baskien kansanmusiikkia.

Puiston ilmaiskonserteissa viihdyttävät päivisin harmonikkaryhmät ympäri Suomen aina kello 18 asti. Lauantaina satsataan koko perheen viihtyvyyteen: Puiston lavalla hauskuuttavat Lastenmusiikkiorkesteri Loiskis ja Herra Nissiläinen. Perjantai-iltana 7.7. Festivaalipuiston lavalla rokimpaa menoa tarjoavat Antti Reini & Maapallon Maitolaiturit ja Miljoonasade, lauantaina 8.7. tanssittavat Saanko luvan sekä Tomi Markkola & Fernet.

 

Kilpailut
Kultainen Harmonikka on viihdeharmonikansoiton Suomen mestaruuskilpailu 15-35 -vuotiaille soittajille. Kilpailu on järjestetty vuodesta 1983 alkaen. Ensimmäisen Kultaisen Harmonikan 1983 voitti huikeaa uraa tekevä Maria Kalaniemi. Lasten Hopeinen Harmonikka on järjestetty Kultaisen Harmonikan rinnalla vuodesta 1986 alkaen. Kilpailu on tarkoitettu 10-vuotiaille ja sitä nuoremmille lapsille. Molempiin kilpailuihin valitaan semifinalistit nauhakarsinnan perusteella. Semifinaali käydään maaliskuussa Harmonikkaristeilyllä.

Suomen Pelimannimestaruuskilpailut on vanhin Suomessa yhtäjaksoisesti järjestetty valtakunnallinen harmonikkakilpailu ja sen myötä yksi Sata-Häme Soi -festivaalin kulmakivistä. 1- ja 2-rivisten sekä 5-rivisten harmonikkojen soittajat kisaavat omissa sarjoissaan. Sarjoja on 9-vuotiaista veteraaneihin. Etnomusiikilla on oma sarjansa vähärivisten kilpailussa.

 

Festivaali
Sata-Häme Soi -festivaali on järjestetty Ikaalisissa vuodesta 1972 alkaen. Festivaalin ohjelma punoutuu harmonikan ympärille ja esittelee laajasti erilaisia musiikkityylejä. Kävijöitä on vuosittain noin 30 000, konsertteja ja tapahtumia festivaaliviikon aikana yli 30. Festivaaliviikolla on vapaapääsyistä ohjelmaa kahdella puiston lavalla joka päivä klo 12-18 sekä keskiviikko- ja torstai-iltoina.

Festivaalipuiston lavalle nousevat päivällä sadat harrastajat eri puolilta Suomea. Monelle harmonikkaryhmälle Sata-Häme Soi -festivaalilla esiintyminen on vuoden tärkein tapahtuma, johon valmistaudutaan huolella. Harmonikan harrastajaryhmiä tulee Ikaalisiin ympäri Suomea. Sata-Häme Soi -festivaali kokoaa alan ammattilaiset ja harrastajat yhteen. Festivaalin yhteydessä järjestetään muun muassa Suomen suurimmat harmonikkamessut.

 

Sata-Häme Soi Ikaalisissa 4. – 9.7.2017  

Katso festivaalin taiteellisen johtajan Niko Kumpuvaaran festivaaliohjelman esittely https://www.youtube.com/watch?v=F6etF9ydDo4

www.satahamesoi.fi