21.04.2011

Sata-Häme Soi -festivaalilla suomalaisuuden helmiä ja eksotiikkaa maailmalta

Sata-Häme Soi –festivaalilla on runsaasti kansainvälistä väriä ja eksotiikkaa, mutta tänä kesänä on erityisen näkyvästi esillä suomalaisen musiikin helmiä laidasta laitaan. Kansainvälinen harmonikan ympärille rakentuva Sata-Häme Soi –festivaali järjestetään Ikaalisissa 39. kerran juhannuksen jälkeen 28.6.–3.7.2011.

Uudistunut legendaarinen Dallapé solisteinaan Sami Saari ja Juha Hostikka, Kuunkuiskaajat, Johanna Kurkela, Tommi Kalenius, J. Karjalainen, Veli-Matti Järvenpää, Finlanders, Riku Niemi Orchestra solisteinaan Pentti Hietanen, Hanna Pakarinen ja Jorma Kääriäinen, ovat muun muassa Sata-Häme Soi -festivaalin esiintyjiä tänä kesänä. Sadat suomalaiset harmonikansoittajat kokoontuvat Ikaalisiin esiintymään Sata-Häme Soi -festivaaliviikolla.

Yksi vuoden 2011 Sata-Häme Soi -festivaalin merkkitapauksista on harmonikansoittaja ja laulaja Jonna Pirttijoen esiintyminen maailmankuulun venäläisen superyhtyeen Terem Quartetin solistina.

Kansainvälisistä vieraista ennakkoon odotetuin on Budapest Klezmer Band, joka herättää huomiota aina siellä, missä liikkuu. Yhtyeen ihasteltu taito ja klezmermusiikin jännittävän kiehtova sointi ällistyttävät ensi kesänä Ikaalisissa.

Kesän eksoottisin esiintyjä on afrikkalainen tanssijoiden, lyömäsoittajien ja muusikoiden ryhmä Lions of Africa Senegalista. Ryhmän esitys on täynnä vauhtia ja energiaa, taituruutta ja villiä väriloistoa, jollaista ei Ikaalisten Wanhan Kauppalan puistossa ole ennen nähty.

Sata-Häme Soi -festivaali on ikaalislaisten toimijoiden yhteinen tapahtuma, joka tuo Ikaalisille TV-näkyvyyttä viikon aikana uusintoineen toistakymmentä tuntia. Kultainen ja Hopeinen Harmonikka sekä Primus Ikaalinen -finaalit nähdään suorina lähetyksinä YLE TV2:lla ja Valkea Ruusu -viihdekonsertin nauhoitus myöhemmin syksyllä.

Runsaudensarvessa suomalaisia helmiä

Sata-Häme Soi -festivaaliviikon ohjelmatarjonta on runsaudensarvi, josta kukin voi poimia itselleen mieluisia konsertteja.

Legendaarinen Dallapé jatkaa 1930-luvun perinnettä ja syvän kumarruksen perinteisen harmonikkamusiikin parhaille helmille Sata-Häme Soi tekee ”Kravatista kaksiriviseen” –konsertissa Omalla Tuvalla, jonka konsertit avaa Finlanders.

Yksi uusimmista ilmiöistä suomalaisessa harmonikkakulttuurissa on pitkällä musiikkiopinnoissaan olevista nuorista koostuva Valtakunnallinen Nuorten Harmonikkaorkesteri. Tällä viikolla Kroatian Pulassa ensi kertaa kilpailevaa orkesteria johtaa 19-vuotias Janne Valkeajoki, joka opiskelee Sibelius-Akatemiassa Jorma Panulan kapellimestariluokalla ja Heidi Velamon harmonikkaluokalla. Sata-Häme Soi –festivaalilla orkesteri konsertoi Ikaalisten kirkossa.

Suuren suosion saanut Lasten Puisto -tapahtuma saa tänä vuonna jatkoa. Luvassa on mm. Herra Nissiläisen hanuripaja, jossa pääsee itsekin kokeilemaan harmonikan soittoa.

Jazzia, ikivihreitä ja klassista maailman huipulta

Jazzin ystävät suuntaavat festivaaliviikon perjantaina Omalle Tuvalle, jossa duo Fabio Rossato & Ivan Tibolla tarjoilevat kuulijoille makoisia jazztunnelmia. Duo on palkittu italialaisten levy-yhtiöiden Orpheus Award -musiikkipalkinnolla. Ikaalisten konsertissa on helppo ymmärtää, miksi duo palkittiin arvostetulla huomionosoituksella.

Legendaarisen jazzkitaristin Django Reinhardtin sekä Ikaalisissakin vierailleen maailman huipun jazzhanuristin Richard Gallianon musiikkia kuullaan Dyo Syriuksen konsertissa. Julien Gonzales on nuoren ranskalaisen harmonikkasukupolven karismaattisimpia edustajia. Hän voitti Primus Ikaalinen -kilpailun 2007, ja jo pari vuotta aiemmin hän muodosti duon ilmiömäisen klarinetistin Cyril Carbonnen kanssa. Vain vähän päälle parikymppiset nuoret muusikot ovat muutamassa vuodessa luoneet upean kansainvälisen uran.

Venäjän tunnetuimpiin yhtyeisiin kuuluva Terem Quartet viettää 25-vuotisjuhlavuottaan, ja tekee sen kunniaksi vierailun Ikaalisiin. Kvartetin ohjelmistossa on yli 500 henkeäsalpaavaa omaa sovitusta, klassikoita eri maista ja tunnettujen säveltäjien kappaleita uudessa kuosissa. Ikaalisten konsertissa Teremin solistina lavalle nousee Jonna Pirttijoki, joten odotettavissa on ripaus suomalaisuutta tässäkin konsertissa.

Sata-Häme Soi on jo vuosien ajan kutsunut nuoria maailmanluokan harmonikkasolisteja esiintymään Suomeen ja tarjonnut samalla mahdollisuuden tulla täkäläisen konserttiyleisön tietoisuuteen. Serbialainen Petar Maric on ilmiömäinen lahjakkuus ja harmonikkataituri, joka on viime vuosina tullut kansainväliseen tietoisuuteen monien kilpailujen ja festivaalien kautta Euroopan lisäksi mm. USA:ssa ja Kiinassa. Ikaalisten kirkossa 21-vuotias Maric soittaa klassisen ohjelmiston, jossa kuullaan mm. J.S. Bachin, D. Scarlattin, Frank Angelisin ja S. Prokofjevin musiikkia.

Uusia palveluja asiakkaille

Sata-Häme Soi –festivaalin uutena juhlaravintolana toimii tänä kesänä Jyllin Kotien lounasravintola. Sata-Häme Soi tekee Jyllin Kotien kanssa yhteistyötä myös esiintyjien majoituksessa.

Uutena palveluna asiakkaille Sata-Häme Soi aloittaa tänä kesänä kuljetukset festivaalibussilla Tampereen ja Ikaalisten välillä. Aikataulut on sovitettu siten, että Tampereelta pääsee Ikaalinen-salin konsertteihin ja sen jälkeen Festivaalipuistoon tai Omalle Tuvalle ja yöllä takaisin. Festivaalibussin aikataulu on sovitettu siten, että siihen ehtii myös Helsingistä saapuvalla Pendolinolla.

Festivaaliviikon noin 50 konsertissa ja tapahtumassa on noin 1000 suomalaista ja noin 100 ulkomaalaista esiintyjää. Festivaalille odotetaan 35000 kävijää, joista tavoitellaan maksullisiin konsertteihin 15000 kävijää. Noin puolet konserteista ja tapahtumista on ilmaisia.

Etusivu