05.07.2010

Sata-Häme Soi –festivaalilla jälleen uusi kävijäennätys

Ikaalisissa juuri päättynyt kansainvälinen harmonikkafestivaali Sata-Häme Soi rikkoi jo toisena vuonna peräkkäin kävijäennätyksen. Tämänvuotinen Sata-Häme Soi oli niin yleisön ja esiintyjien kuin järjestäjien mielestä jopa kaikkien aikojen paras. Viikon mittaisella festivaalilla oli yhteensä 39600 kävijää, joista maksullisissa konserteissa oli 14570 kävijää. Puolet festivaalin konserteista ja tapahtumista oli ilmaisia. Aurinkoinen sää helli festivaalikansaa koko viikon.

Kansainväliset huippuartistit vetivät Oman Tuvan salin täpötäyteen kolmena iltana. Oman Tuvan konsertit huipentuivat ranskalaisen jazzharmonikan mestarin Richard Gallianon Tangaria-kvartetin konserttiin lauantai-iltana. Myös serbialainen Beltango-orkesteri solistinaan argentiinalainen Carlos Buono sekä brasilialainen Renato Borghetti -kvartetti vetivät Oman Tuvan täyteen musiikin ystäviä.

Ikaalinen-salin Kultaisen ja Hopeisen Harmonikan suora tv-finaali oli loppuunmyyty. Televisiosta finaalia seurasi parhaimmillaan 600000 katsojaa. Kansainvälinen Primus Ikaalinen –kilpailu huipentui ennennäkemättömän huikeaan kaksintaisteluun Serbian Petar Maricin ja Italian Pietro Adragnan välillä. Primuksen voitti Pietro Adragna. Primus Ikaalinen -kilpailun suoraa tv-finaalia seurasi ennätysyleisö.

Lauantaina Erkki Frimanin 60-vuotisjuhlakonsertti oli loppuunmyyty. Paljon kiinnostusta herätti myös Roland V-Accordion Pohjoismainen digiharmonikkafinaali, jonka voitti Suomen Katariina Ahjoniemi ennakkoluulottomalla ja innovatiivisella ohjelmistolla.

Kävijäennätyksestä huolimatta Sata-Häme Soi –festivaalin toiminnanjohtaja Sirpa Sippola on maltillinen taloudellisen tulosodotuksen suhteen.

– Festivaali onnistui loistavasti, mutta kokonaismenot selviävät vasta lähiviikkoina. Lopullinen tulos tiedetään lokakuun lopussa, kertoo Sirpa Sippola.

Harmonikkaplaketti Seppo Lankiselle

Sata-Häme Soi luovuttaa vuosittain yhden harmonikkaplaketin kiitoksena ja huomionosoituksena merkittävästä työstä suomalaisen harmonikkamusiikin hyväksi.

Tämän vuoden harmonikkaplaketin sai Seppo Lankinen. Hän on tehnyt yli 20-vuotisen monivaikutteisen uran kaikilla harmonikkaristeilyillä, Sata-Häme Soi -juhlien monipuolisena vastuunkantajana sekä Suomen Harmonikkaliiton keskeisissä tehtävissä eri puolilla Suomea.

Seppo Lankinen on toiminut pitkään Suomen Harmonikkaliiton varapuheenjohtajana sekä Sata-Häme Soi -hallituksen jäsenenä. Koulutukseltaan hän on harmonikansoiton opettaja, ja toimi pitkään Riihimäen musiikkiopiston opettajana.

Hänen ammattimuusikon osaamisensa, mutta harrastajasoittajia vilpittömästi ymmärtävä asiantuntemuksensa on ollut tärkeä harmonikkamusiikkia ylläpitävä voima.

Kulttuurista hyvinvointia

Sata-Häme Soi –festivaalin yhteydessä Ikaalisissa pohdittiin laajasti kulttuuria hyvinvoinnin tekijänä. Seminaarissa puhuhunut peruspalveluministeri Paula Risikko ja juhlapuhujana päätösjuhlassa puhunut eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Raija Vahasalo painottivat taidetta ja kulttuuria osana terveydenhuoltoa.

Etusivu