02.07.2012

Sata-Häme Soi 40 vuotta

Festivaalin ohjelma korkeatasoinen ja monipuolinen

Kansainvälinen Sata-Häme Soi -festivaali juhlii 40. vuottaan Ikaalisissa tällä viikolla 3.–8.7.2012. Kultaisen ja Hopeisen Harmonikan sekä kansainvälisen Primus Ikaalinen -kilpailun lisäksi ohjelmassa on muun muassa jazzia ja klassista maailman huipulta. Sata-Häme Soi -festivaalin laajaan esiintyjäkaartiin lukeutuvat myös 25-henkinen Riku Niemi Orchestra, Jorma Uotinen, Maria Kalaniemi, Mika Väyrynen, Sami Hintsanen ja Laura Voutilainen. Festivaalin 40-vuotisjuhlakonsertti on vuorossa lauantaina 7.7.

Festivaali tavoittelee 30 000 – 35 0000 kävijää, joista maksullisissa konserteissa odotetaan käyvän 12 000. Festivaalille tulee noin 800 esiintyjää 12 eri maasta. Ulkomaisia esiintyjiä tulee reilut 100. Ensimmäisinä esiintyjinä Ikaalisiin saapuivat sunnuntai-iltana Primus Ikaalinen -kilpailijat Tan Jia Liang Kiinasta ja Samgar Tollkynkhan Kazakstanista.

– Tänä vuonna myös Ikaalinen-salin konserteissa yleisö pääsee väliajalla nauttimaan Ikaalinen-teltan tarjoiluista, kertoo uusi toiminnanjohtaja Ulla Majuri, jonka kädenjälki näkyy mm. ravintolatoiminnan uudistamisessa. Tampereen Viinikylää kymmenen vuoden ajan pyörittäneet ravintoloitsijat Riitta Mäkelä ja Raija Kotilainen vastaavat nyt Sata-Häme Soin omista festivaaliravintoloista.

Juhlavuoden kunniaksi on valmistettu ikaalislaisen taiteilijan Sirpa Ristamäen suunnittelema ja valmistama patsas, jollaisen on aikaisemmin voinut saada vain voittamalla Kultaisen Harmonikan kilpailun. Nyt sen hankkiminen on mahdollista sekä yrityksille että yksityisille.

Utelias mieli palkitaan

– Sata-Häme Soi -festivaalin monipuolisen ohjelmiston ytimenä ovat harmonikka ja korkea laatu. Utelias mieli palkitaan Ikaalisissa, sillä festivaalilla pääsee kokemaan valtavirrasta poikkeavia huimia musiikkielämyksiä ainutkertaisissa konserteissa. Puistotanssit iltaisin ja kesäinen tunnelma kauniissa poppelipuistossa ovat mukavia kokemuksia kenelle tahansa, toteaa Sata-Häme Soi -festivaalin taiteellinen johtaja Kimmo Mattila.

Suuressa Valkea Ruusu -viihdekonsertissa soivat perjantaina 6.7. säveltäjä Rauno Lehtisen tunnetuimmat kappaleet. Niitä tulkitsevat omalla ainutlaatuisella tavallaan Riku Niemi Orchestra ja upeat solistit: erityisesti jazzlaulajana tunnettu monipuolinen Johanna Iivanainen, Laila Kinnusen tytär Milana Misic, Iskelmä Finlandian 2011 voittaja Pepe Willberg sekä tangokuningas Amadeus Lundberg. Huippukonsertti kunnioittaa edesmenneen säveltäjän Rauno Lehtisen 80-vuotisjuhlaa.

Idyllisen Oman Tuvan konserteissa esiintyvät tänä vuonna Ludovic Beierin luotsaama ranskalainen maailmanluokan jazz-trio, Jorma Uotinen, ensimmäisen Kultaisen Harmonikan vuonna 1983 voittanut Maria Kalaniemi pianisti Timo Alakotilan kanssa sekä saksalainen huippukvintetti Munich Groove Connection. Luvassa on mm. swingiä, jazzia, argentiinalaista tangoa, ranskalaisia chansoneja ja helmeileviä ranskalaisvalsseja.

Kultaisen ja Hopeisen Harmonikan finaali on keskiviikkona 4.7. Finalistit ovat aloittaneet urakkansa viimeistelyn Jari Puhakan bändin kanssa tänään maanantaina. Kultaisen Harmonikan voittaja edustaa Suomea kansainvälisen Primus Ikaalinen -kilpailun finaalissa torstaina 5.7.

Primus-kilpailun ulkomaiset finalistit tulevat Kiinasta, Kazakstanista, Liettuasta, Saksasta, Moldovasta, Venäjältä ja Ranskasta. Myös kilpailun jury on kansainvälinen. Sen puheenjohtajana toimii Kansainvälisen Harmonikkaliiton lähettiläs Kevin Friedrich USA:sta.

– Primus Ikaalinen on kansainvälisesti ainutlaatuinen kilpailun muotoon puettu harmonikkashow, jossa soittotaidon lisäksi punnitaan kilpailijoiden lavakarisma. Edellisinä vuosina yleisökin on villiintynyt tunnettujen suomalaisten kappaleiden potpurissa. Tällaista en ole kokenut koskaan missään muualla, sanoo Kevin Friedrich.

Puisto on festivaalin sydän

Wanhan kauppalan idyllinen puisto on Sata-Häme Soi -festivaalin sydän, jossa tanssitaan kellon ympäri joka päivä festivaaliviikon keskiviikosta lauantaihin. Uudistetulle Festivaalipuiston lavalle nousevat päivällä sadat harrastajat eri puolilta Suomea. Monelle ryhmälle Sata-Häme Soi -festivaalilla esiintyminen on vuoden tärkein tapahtuma, johon valmistaudutaan huolella. Harmonikan harrastajaryhmiä tulee Ikaalisiin eri puolilta Suomea lähes 40. Lisäksi tulevat Jugendakkordeonorchester Cottbus Saksasta ja puhallinorkesteri Jung St. Marien Itävallasta, joka esiintyy yhdessä Ikaalisten Nuoriso-orkesteri INO:n kanssa.

Iltaisin Puistossa tanssittavat muun muassa Kaija Pohjola & Paratiisi ja Teemu Harjukari & Taivaanrannanmaalarit. Perjantai-iltana puistossa on nuorekkaampaa menoa, kun lavalle nousevat tamperelaiset Rockwalli ja Sami Hintsanen sekä Laura Voutilainen.

Lauantai-ilta huipentuu yhteiseen Juhlasoittoon sekä Ikaalisten Harmonikkamiesten ja Jämijärven Pelimannien tahdittamiin tansseihin.

Lippuja vielä saatavana

Parhaimmat paikat suosituimmista konserteista on varattu jo viime vuonna, mutta lippuja on edelleen saatavana kaikkiin konsertteihin. Festivaalivieraita palvelevat Sata-Häme Soi -toimisto Ikaalisissa ja festivaalin oma verkkokauppa osoitteessa www.satahamesoi.fi Lisäksi lippuja voi ostaa Ikaalisten Kylpylästä, Tampereen Komediateatterilta ja Porin Seudun Matkailu Maisasta.

Sata-Häme Soi järjestetään 3.-8.7.2012.

Etusivu