07.07.2016

Sata-Häme Soi: Kultaisen Harmonikan voittoon Anniina Luukkainen ja Hopeisen Harmonikan voittoon Johannes Koivisto

Vuoden 2016 Kultaisen ja Hopeisen Harmonikan voittajat ratkesivat Sata-Häme Soi -festivaalilla Ikaalisissa keskiviikkona 6. heinäkuuta.

Kultaisen Harmonikan voitti Anniina Luukkainen Joensuusta. Kilpailukappaleikseen hän oli valinnut argentiinalaista tangoa ja jazzia yhdistävän Flow-tangon ja Hrennikovin melankolisen Moskovan valot.

Erittäin korkeatasoisessa Kultaisen Harmonin kilpailussa toiseksi sijoittui porilainen Ella Elomäki. Kolmannen palkinnon sai Lauri Tuomisto Kurikasta. Yleisö äänesti suosikikseen Oskari Pukkalan Kurikasta.

Hopeisen Harmonikan voitti  Johannes Koivisto. 9-vuotias kokkolalainen Koivisto esitti kauniin Lapin äidin kehtolaulun.

Yleisön suosikiksi Hopeisessa Harmonikassa äänestettiin 10-vuotias Ville Vehkalahti Laviasta.

Kilpailuissa tuomaristo kuuli laajan tyyliskaalan harmonikkamusiikkia perinteisistä kappaleista uuteen tango nuevoon ja improvisaatioihin. Tuomaristo kiinnitti erityistä huomiota soittajien musikaalisuuteen, tulkintaan, tekniseen osaamiseen ja yhteistyöhän orkesterin kanssa.

– Kultaisen Harmonikan kilpailijat olivat todella taitavia. Voittajan valinta ei ollut helppoa, mutta päätös oli täysin yksimielinen. Kilpailu osoitti jälleen kerran sen, että Suomessa tehdään maailman parasta harmonikkakulttuuria, totesi tuomariston puheenjohtaja Pasi Hirvonen.

Hopeisen Harmonikan finalisteille tuomaristo antoi kehuja hyvästä tekniikasta, soiton ilosta ja reippaasta esiintymisestä.

Kultaisen Harmonikan voittaja sai 2 500 euroa, toiseksi sijoittunut 1 000 euroa ja kolmanneksi sijoittunut 500 euroa. Voittaja sai lisäksi ikaalilaisen taiteilijan Sirpa Ristamäen tekemän harmonikkapatsaan. Hopeisen Harmonikan voittaja sai palkinnoksi 1 000 euroa ja harmonikkapatsaan.

Kilpailun tuomariston puheenjohtajana toimi harmonikkataiteilija, musiikin tohtori Pasi Hirvonen ja muina jäseninä olivat harmonikkataiteilija, kansanmusiikin maisteri Susan Aho, harmonikkataiteilija ja kapellimestari Matti Ekman, harmonikkataiteilija ja monipuolinen muusikko Jarmo Tinkala sekä kapellimestari, harmonikansoiton opettaja Raimo Vertainen.

Kilpailun orkesterin kapellimestarina toimi Tuomas ”Tumppu” Kesälä.

Sata-Häme Soi Ikaalisissa 5.–10.7.2016.

www.satahamesoi.fi