04.07.2016

Sata-Häme Soi ja haitari sen tekee!

Tiistaina 5. heinäkuuta Ikaalisissa alkavalla Sata-Häme Soi -festivaalilla kohtaavat perinne ja nykyaika. 100 vuotta sitten syntyneet harmonikkalegendat Lasse Pihlajamaa ja Onni Laihanen ovat juhlinnan kohteina, ja heidän musiikkiaan kuullaan konserttisaleissa ja puistossa.

Lasse Pihlajamaan Juhlakonsertissa esiintyvät Suomen eturivin harmonikansoittajat sekä Lassen työtoveri vuosien takaa, legendaarinen Paula Koivuniemi.

Onni Laihasen säveltämiä ja tunnetuksi tekemiä sävelmiä tulkitsee Seminola-orkesteri. Luvassa on suoraan 1930- ja 1940-lukujen tunnelmaan vievien sovitusten ja alkuperäissoittimien unohtumaton kavalkadi.

Kansainvälistä huippuosaamista on tarjolla kahden konsertin verran. Ranskalaiset Vincent Peirani ja Emile Parisien poikkeavat kesken maailmanvalloituksensa myös Ikaalisissa.

Vahvaa kansainvälistä uraa tekevän duon musiikki nojaa ranskalaiseen musette-perinteeseen ja virtuoottiseen improvisaatioon.

Kansainvälistä väriä festivaaleilla lisää häkellyttävän hengästyttävä norjalainen Speed-Balkan-Boogie -yhtye Farmers Market, jonka jokainen konsertti on spektaakkeli.

Harmonikansoittaja Stian Carstensenin luotsaama viisihenkinen yhtye on saavuttanut kulttimaineen hengästyttävänä livebändinä. Yhtyeen musiikissa on kuultavissa pop-, rock- ja bluegrass -vaikutteita, mutta tärkeimpänä elementtinä tässä monipuolisessa sopassa muhii bulgarialainen virtuoottinen kansanmusiikki. Tämä bändi pitää kokea livenä!

Perinteinen Valkea Ruusu -konsertti tuo esille kansainvälistä mainetta niittäneen, tämän hetken Suomen johtavan tango-orkesterin, Guardia Nuevan. He saavat solisteikseen musiikillisen kameleontin Laura Voutilaisen sekä tamperelaisen, upeaäänisen tenori Tero Harjunniemen, joka tunnetaan upeista ooppera- ja musikaalirooleistaan.

Jorma Uotisen uusi draamakonsertti vie kuulijat Pariisin taivaan alle. Vahvana tulkitsijana tunnettu Uotinen koskettaa yleisön syvimpiä tuntoja rakkaudesta, ilosta ja surusta.

Luomajärven Hevoskievarilla Harmonikan vieraana -klubilla Niko Kumpuvaaran vieraina esiintyvät Susanna Haavisto ja Anna-Mari Kähärä.

Kansainvälisen harmonikansoiton terävintä kärkeä edustavat tuoreet kilpailuvoittajat Petteri Waris ja Janne Valkeajoki. Klassisen konsertin monipuolinen ohjelma sisältää originaaliteoksia harmonikalle sekä mielenkiintoisia sovituksia Richard Wagnerilta ja Dmitri Šostakovitšilta.

Kultainen ja Hopeinen Harmonikka -kilpailut tarjoavat näkymiä tulevaisuuteen. Kilpailuissa taitojaan näyttävät kuusi nuorta ja lahjakasta Kultaisen Harmonikan kilpailijaa sekä kahdeksan lasta Hopeisen Harmonikan kilpailussa.

Kultainen ja Hopeinen Harmonikka nähdään suorana lähetyksen AlfaTV:n kanavalla sekä kuullaan Järviradiosta. AlfaTV löytyy kanavapaikalta 15 sekä antenni- että kaapelitalouksissa. Lähetystä voi seurata myös AlfaTV:n nettisivuilta.

Suomen Pelimannimestaruudet ratkotaan tänä vuonna jo 45. kerran 1- ja 2-rivisten sekä 5-rivisten sarjoissa.

Festivaalipuistossa tanssitaan keskiviikosta lauantaihin sekä päivällä että illalla. Lavalle nousevat myös Pirulainen, Jussi & The Boys sekä Sami Hintsanen.

Tervetuloa harmonikan ihmeelliseen maailmaan!

Sata-Häme Soi Ikaalisissa 5.–10.7.2016.

www.satahamesoi.fi