06.07.2016

Sata-Häme Soi: Harmonikkaplaketti 2016 Pasi Hirvoselle

Sata-Häme Soi myöntää Harmonikkaplaketin Suomen harmonikkamusiikin hyväksi tehdystä suuriarvoisesta työstä.

Ensimmäinen Harmonikkaplaketti myönnettiin vuonna 1976 Lasse Pihlajamaalle.

 

Perustelut: 

Ikaalinen ja Sata-Häme Soi on toiminut yli neljä vuosikymmentä sen puolesta, että pienellä paikkakunnalla kaukana pääkaupungista olisi rikasta ja korkeatasoista kulttuuritoimintaa. Se on periaate, joka säteilee sekä omaan maakuntaan että näkyvästi koko Suomeen.

Harmonikkataiteilija Pasi Hirvonen on omassa työssään toteuttanut tätä samaa viisasta periaatetta. Lahjakas koulupoika lähti 1980-luvun alussa Pohjois-Karjalan Liperistä hakemaan harmonikansoiton oppia Helsingistä, Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolta. Muutamaa vuotta myöhemmin hän valmistui Akatemiasta musiikin maisteriksi ja jatkoi edelleen aina musiikin tohtoriksi asti. Varsinaiselle työuralleen hän kuitenkin palasi kotiseudulle Pohjois-Karjalaan, jossa harmonikansoiton perinne on ollut jo ennestäänkin erittäin vahva. Joensuussa ja laajemminkin Itä-Suomessa on saatu nauttia yli 30 vuotta Pasi Hirvosen opetuksesta, aktiivisista esityksistä ja monipuolisista konserteista. Monet hänen oppilaistaan ovat itsekin päätyneet musiikkiammattiin ja toimivat muun muassa opettajina eri puolilla Suomea.

Toimiessaan Länsi-Karjalan musiikkiopiston ja Joensuun konservatorion rehtorina Pasi Hirvonen on silti samanaikaisesti jatkanut vahvaa taiteellista työtään. Hän on julkaissut useita cd-levyjä, joiden tyylikirjo ulottuu niin barokkimusiikista nykymusiikkiin, kuin romantiikan ajan klassisista sovituksista harmonikkaperinteen suosittuihin hittikappaleisiin.

Pasi Hirvonen on vuosien mittaan toiminut kymmenien valtakunnallisten harmonikkakilpailujen tuomaristoissa, joissa hänen asiantuntevaa ja maltillista arvostelukykyä laajasti arvostetaan.

Sata-Häme Soi on päättänyt, että vuoden 2016 Harmonikkaplaketin saa harmonikkataiteilija, musiikin tohtori Pasi Hirvonen huomionosoituksena ja kiitoksena hänen työstään suomalaisen harmonikkamusiikin hyväksi.

Harmonikkaplaketti luovutettiin Pasi Hirvoselle Sata-Häme Soi -festivaalin avajaisissa 6. heinäkuuta 2016.

 

Sata-Häme Soi Ikaalisissa 5.–10.7.2016.

www.satahamesoi.fi