14.11.2023

Sastamala Gregorianan syyskonsertti juhlistaa pohjoismaista yhteistyötä

Tervetuloa ainutlaatuiseen Sastamala Gregoriana -konserttiin ”Isä, poika ja opettaja” Tyrvään kirkossa lauantaina 18.11.2023 kello 18–19. Konsertissa viulisti Marie Stockmarr Becker (SE) ja cembalisti Ilaria Macedonio (IT) vievät kuulijat musiikilliseen matkaan kolmen saksalaisen barokkisäveltäjän, Johann Sebastian Bachin, Wilhelm Friedemann Bachin ja Johann Gottlieb Graunin maailmaan.

Ohjelman keskeinen teos, C-molli sonaatti alttoviululle ja kosketinsoittimelle, ansaitsee erityisen huomion, koska sen säveltäjästä on epäilyjä. Sonaatin kaksi olemassa olevaa käsikirjoitusta ovat molemmat tuntemattomien kopioitsijoiden kirjaamia, ja toiseen niistä on merkitty säveltäjäksi J. G. Graun ja toiseen W. F. Bach. Ei ole epäilystäkään siitä, että Graunilla olisi ollut merkittävä musiikillinen vaikutus W. F. Bachiin ja hänen tyyliinsä: säveltäjät näyttävät jossain määrin puhuvan tyylillisesti samaa ”musiikillista kieltä”. Verrattaessa C-molli-sonaattia muihin J. G. Graunin alttoviulusonaatteihin voidaan kuitenkin havaita tässä sonaatissa temperamenttisia ja improvisatorisia elementtejä, jotka voisivat viitata W. F. Bachiin säveltäjänä – varsinkin kun otetaan huomioon, että hän oli aikansa parhaita improvisoijia Euroopassa. Säveltäjän määrittelystä on keskusteltu kiivaasti. Sen sijaan, että otettaisiin kantaa tähän ratkaisemattomaan arvoitukseen, tässä ohjelmassa esitetään Graunin F-duuri-sonaatti C-molli-sonaatin rinnalla: yleisöllä on vuorossa siis erinomainen tilaisuus vertailla näitä kahta teosta, niiden tyylejä ja ilmaisua.

Konsertti on osa Sastamala Gregorianan ja Pohjoismaiden ja Baltian suurimman vanhan musiikin tapahtuman, SEMF – Stockholm Early Music Festivalin, sisarfestivaaliyhteistyötä, jonka tarkoituksena on lisätä festivaalien välistä tunnettuutta Suomessa ja Ruotsissa ja kehittää erilaisia toimintamuotoja niin markkinoinnin, viestinnän kuin artistivaihtojen ja yhteiskonserttien järjestämisen osalta.

”Olisi suuri kunnia saada vaikkapa joskus Ruotsista joku kuninkaallinen vieraaksemme juhlistamaan tätä yhteistyötä – eikä se taida ihan mahdoton ajatus ollakaan, katsotaan nyt ensin mitä kaikkea tässä tulevina vuosina keksitäänkään”, vinkkaa festivaalijohtaja Johannes Rantanen.

Ohjelma konserttiin 15 / 10 €, lisätietoa osoitteessa
www.sastamalagregoriana.fi/konsertit/duostockmarrmacedonio

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

21.03.2024

Maailman paras mandoliinimies, sävelkylpyjä sylivauvoille, kaikkein kauneimpia kantaatteja – Sastamala Gregoriana soi 17.–21.7. italialaista musiikkia kuudessa eri konserttipaikassa

Sastamala Gregorianassa pääsee tänä kesänä musiikkimatkalle roomalaisen ylhäisön palatseihin, Vatikaanin taivaallisten aarteiden äärelle ja Rooman salaisiin puutarhoihin. Festivaali järjestetään tänä vuonna jo 28. kerran. Festivaalin viiden tapahtumapäivän aikana järjestetään yhteensä 14 erillistä tapahtumaa, joista kahteen…