05.05.2014

Sastamala Gregorianan lapsille ja lapsiperheille suunnattu ilmaistapahtuma esittelee lastenkirjaharvinaisuuden sähäköin sävelin

Viime kesänä vanhan musiikin festivaali Sastamala Gregorianan historiassa toinen lapsille suunnattu ilmaistapahtuma keräsi lähes 200 hengen yleisön Suomalaisen kirjan museo Pukstaavin tapahtumasaliin.

Tänä kesänä ilmaistapahtuma saa jatkoa, kun varaslähdön festivaaliviikkoon ottaa torstaina 17.7. klo 17.00 Marrasmaakareiden ”Laulava lorukirja: Prinsessa ja Taika-aasi” esitys. Paikkana on viime vuoden tapaan Suomalaisen kirjan museo Pukstaavin puisto, sateen sattuessa Pukstaavin tapahtumasali (jolloin paikkoja rajoitetusti). Vanhan musiikin konserteista poiketen lastentapahtuman esityksessä on myös äänentoisto.

Prinsessa ja Taika-aasi perustuu saksalaisen lastenpsykiatri ja -kirjailija Heinrich Hoffmannin (Jörö-Jukka, Der Struwwelpeter, 1845) vähemmän tunnettuun lastenkirjaan Prinss’ Grünewald ja Helmikki ja rakas aasi Lemmikki (Prinz Grünewald und Perlenfein mit ihrem lieben Eselein, 1875). Se kertoo ylimielisen kuningasperheen ja erityisesti perheen koppavan prinssin ja jalomielisen prinsessan kommelluksia täynnä olevista seikkailuista yhdessä taika-aasi Lemmikin kanssa. Kuten Jörö-Jukassakin on tässäkin tarinassa opetus – ja millainen se onkaan! Kuninkaalliset karkelot kutsuvat kaikkia lapsia ja lapsenmielisiä!

Teoksen on rytmikkäästi suomeksi riimitellyt mukaansatempaavaksi lorukirjaksi Sastamalan Karkusta alkujaan kotoisin oleva Veikko Pihlajamäki ja humoristisella otteella sähäkäksi säveltänyt ja koko perheen esitykseksi dramatisoinut sastamalalainen taiteen moniottelija, varsinainen renessanssimies V-P. Bäckman.

Tämän vuoden lastentapahtumassa on haluttu yhdistää erityisesti paikallinen taito ja osaaminen musiikin ja tarinoiden kansainväliseen kieleen. Sastamala Gregoriana haluaa myös omalta osaltaan tuoda esille ja olla mukana tekemässä Kirja-Sastamala -brändiä.

Esitys saa maailman ensi-iltansa suomalaisen kirjan museo Pukstaavissa, Suomen kirjapääkaupungissa Sastamalassa.

Tule toivottamaan kuningasperhe tervetulleeksi Sastamalaan ja kokemaan Marrasmaakareiden hulvaton esitys!

Tapahtuma järjestetään Suomalaisen kirjan museo Pukstaavin puistossa tai sateen sattuessa tapahtumasalissa, osoitteessa Marttilankatu 12, 38200 Sastamala.

Esityksen kesto 40 min.

Pukstaavin kanssa yhteistyössä järjestettävän tapahtuman yhteydessä museon ovet ovat avoinna klo 19 asti. Myös museoon ja näyttelyihin on vapaa pääsy klo 17-19.

**

Sastamala Gregoriana – Wanhan Musiikin Päivät on 19. kerran vanhan musiikin kohtauspaikka 19.-26.7.2014. Kesän konserteissa nautitaan mestariteoksista, jotka ovat olleet pitkään kadoksissa ja unohduksissa, mutta nyt löydetty uudelleen. Teemana on ”Unohdetut aarteet”. Keskiajan, renessanssin ja barokin sävelet soivat Sastamalan keskiaikaisissa kivikirkoissa. Esiintyjät ovat vanhan musiikin huippuja Suomesta ja ulkomailta. Festivaalin taiteellisena johtajana toimii englantilainen luuttutaiteilija Michael Fields. Konserttisarjaa täydentää lapsille suunnattu ilmaistapahtuma sekä kansainvälinen vanhan musiikin mestarikurssi. Tapahtuman tuottaja, Sastamala Gregoriana ry, on Pirkanmaan festivaalit Pirfest ry:n ja Finlands Festivals ry:n jäsen. Lisätietoja: http://www.sastamalagregoriana.fi