21.06.2023
Sastamala Gregoriana: Haydn Barytontrio Budapestin konsertti peruuntuu – uutena esiintyjänä Gaia-kvartetti
Unkarilaisen Haydn Barytontrio Budapestin konsertti tulevan kesän festivaalilla sunnuntaina 16.7. kello 15 Villa Royalissa peruuntuu. Samaiselle konserttipaikalle saapuu korvaavana esiintyjänä suomalaisista huippumuusikoista koostuva Gaia-kvartetti (Kari Olamaa, viulu, Teija Kivinen, viulu, Tiila Kangas, alttoviulu ja Heidi Peltoniemi, sello).
Gaia-kvartetin konsertin Klassinen huviretki kutsuu kuulijan kevyesti helmeilevän musiikin pariin, 1790-luvun Wieniin. Tällä retkellä voi pitää hauskaa vanhojen tuttujen, Haydnin ja jousikvartetin kanssa – toisaalta retkeltä voi löytää uuden ystävän, Joseph Wölflin!
Joseph Haydnin Apponyi-kvartetot (1793) kuuluvat ensimmäisiin jousikvartettoihin, jotka on sävelletty yleiseen konserttisaliin erotuksena ylhäisön yksityisistä samettisalongeista. Kvarteton C-duuri ensimmäinen akordi pyytää kuulijaa ystävällisesti lopettamaan kuulumisien vaihdon ja kuuntelemaan, mitä oivallisia keskusteluja neljä keskenään varsin tasa-arvoista retkeilijää voi kokea.
Joseph Wölflin jousikvartetto G-duuri (1799) ei ole uransa aallonharjalla kansainvälistä mainetta paistattelevan mestarin kynästä kuten ensin kuultu, vaan nuoren leijonan, pianisti-säveltäjän, mutta yhtä lailla elämän iloa ja aurinkoa tulvillaan! Sekä Haydnin että Wölflin kvartetot on omistettu wieniläismesenaateille ja musiikin rakastajille; Haydnin kvartetto kreivi Georg Apponyille ja Wölflin kvartetto kreivi Moritz van Friesille.
Jo ostetut liput käyvät sellaisenaan uuteen konserttiin. Halutessaan lipun ostaneilla on mahdollisuus olla yhteydessä lippujenmyyntiin saadakseen tietoa
palautusvaihtoehdoista. Myös uuden konsertin lipun hintaan sisältyy Villan leivos ja kahvitus.
Sastamala Gregoriana ry pahoittelee peruutuksesta mahdollisesti aiheutuvaa vaivaa, mutta uskomme, että Gaia-kvartetti tarjoaa unohtumattoman ja nautinnollisen
musiikkielämyksen!
Sastamala Gregoriana 13.-16.7.2023 – teemana musiikin kaupunki Wien
Vanhan musiikin festivaali Sastamala Gregorianassa soivat tänä kesänä wieniläiset sävelet, kun teemana on Wien – musiikin kaupunki. Nelipäiväisen festivaalin ohjelmassa on kahdeksan konserttia, festivaalin pääkonserttisalin Sastamalan Pyhän Marian kirkon erinomaista akustiikkaa esittelevä luento sekä kaksi Wien-teemaista päivällistä. Tapahtuman taiteellinen johtaja on englantilainen luutisti Michael Fields.
Jokaisena festivaalipäivänä järjestetään kaksi konserttia. Iltapäivisin on kamarikonsertti kello 15–16.30 joko viehättävän Vanhakylä gårdin pääsalissa tai kuninkaallisen huvilan Villa Royal Finlandin rokokoosalissa. Iltaisin kello 19–21 järjestetään kirkkokonsertti akustisesti upeassa Sastamalan Pyhän Marian kirkossa. Kaikki konsertit sisältävät 30 minuutin väliajan.
Kamarikonsertteihin paikkoja on saatavilla rajoitetusti ja myytävät liput ovat numeroimattomat. Sastamalan Pyhän Marian kirkossa järjestettäviin konsertteihin
myydään numeroidut istumapaikat neljästä eri katsomosta. Liput ovat myynnissä ennakkoon Lippu.fi-myyntikanavissa ja myyntipisteillä sekä R-kioskeilta kautta maan.
Festivaalille saapuu ensikertaa esiintymään kansainvälisesti nousujohteista uraa tekevä ranskalais-yhdysvaltalainen sopraano Héloïse Bernard yhdessä englantilaisen
The Linarol Consort of Viols’in kanssa. Hiljattain Sveitsin Baselissa perustettu, ja jo useasti palkittu, naisista koostuva ja naisteemaisia konsertteja esittävä Ensemble Parlamento herättää Nibelungein laulun kostonhimoisen kuningatar Kriemhildin tarinan eloon keskiaikaisin ja varhaisrenessanssin sävelin.
Vanhan musiikin ohella erityisesti festivaalin kamarikonserteissa on kuultavissa myös uudempaa, klassista musiikkia. Wieniläisklassismin tuulahduksia festivaalille tuovat muun muassa Mozartin Kegelstatt-trion ja Beethovenin Gassenhauer-trion ohjelmassaan esittävä suomalainen Trio Origo. Sekä Trio Origon että maailmanmaineeseen nousseen baritoni Jussi Lehtipuun ja unkarilaisen pianistin Petra Somlain konsertissa soi fortepiano.
Muita festivaalilla esiintyviä yhtyeitä ovat pirkanmaalaislähtöiset Pirkanmaan Barokki ja Cantus Alaudae sekä monesta suomalaisesta vanhan musiikin huippumuusikosta luotu lauluyhtye Cappella Imperiale.
Festivaalin sivuille