13.07.2023

Sastamala Gregoriana -festivaali alkaa tänään

Sastamala Gregoriana -festivaali, joka on tullut tunnetuksi korkeatasoisesta musiikkiohjelmastaan ja upeasta tunnelmastaan, järjestetään 13.–16. heinäkuuta 2023.

Festivaali on vakiinnuttanut asemansa yhtenä Suomen merkittävimmistä klassisen musiikin tapahtumista, kerää yhteen kotimaisia ja kansainvälisiä huippuartisteja sekä innokkaita vanhan musiikin kuulijoita eri puolilta maailmaa. Avajaispäivänä on luvassa kaksi konserttia; iltapäivällä järjestettävä kamarimusiikkikonsertti ja illan kirkkokonsertti.

Festivaalin ensimmäinen konsertti järjestetään hiljattain menehtyneen rojalisti Markku Ellalan elämäntyöksi kasvaneen kuninkaallisen huvilan Villa Royalin tiloissa. Villa Royal on ensimmäistä kertaa Sastamala Gregorianan tapahtumasalina tänä kesänä. ”Lied aus der Ferne” -konsertissa esiintyvät Roberto Balconi (IT), tenori, Michael Fields (UK), romanttinen kitara ja Timo Peedu (FI), romanttinen kitara. Wienin kulta-aika oli myös kitaran kulta-aikaa: vuosina 1800–1840 vaatimattomanakin pidetyllä soittimella oli kiinteä osansa musiikillisten nerojen hallitsemassa maailmassa. Schubert ja Weber olivat itse mainioita kitaristeja ja sävelsivät monia lauluja kitaralle. Rossinin oopperasävelmiä jopa sovitettiin kitaralle ja Giuliani, todellinen kitaravirtuoosi ja yksi aikakautensa vaikutusvaltaisimmista säveltäjistä, viihtyi hyvin Beethovenin seurassa ja sai muun muassa kutsun soittaa selloa Beethovenin 7. sinfonian kantaesityksessä.

Lied aus der Ferne -konsertin ohjelmassa kuullaan 1800-luvun kauneimpia soolokitarakappaleita, rakkauslauluja ja kitaraduettoja. Villa Royalin ylellisten puitteiden keskellä voi kuvitella itsensä aikamatkalle wieniläiseen salonkiin ja nauttimaan kitarahuumasta, ”La Guitaromanie”.

Illan kirkkokonsertissa sveistiläinen Ensemble Parlamento kertoo tarinan Nibelungein laulun legendasta. Varhaisin versio tarinasta kirjoitettiin noin vuonna 1200 Passaussa, ja tarina pysyi suosittuna Tirolissa ja jopa Habsburgien keisarien keskuudessa. Kun Keisari Maksimilian I käski Nibelungenliedin kopioitavan Ambraser Heldenbuchiin vuonna 1515, toimeksiannon saanut kirjuri antoi teokselle sen päähenkilöä korostavan otsikon: ”Ditz Puech heysset Chrimhilt” (”tämän kirjan
nimi on Kriemhild”). Konsertin ohjelma keskittyy vastaavasti Kriemhildin hahmoon ja jäljittelee musiikillista ajanjaksoa, joka alkaa 1300-luvun germaanisella musiikilla ja päättyy 1500-luvun sävellyksiin. Baselilainen Ensemble Parlamento perustettiin vuonna 2021, ja se on esiintynyt muun muassa Sveitsissä ja Italiassa sekä Itävallassa vuoden 2022 Innsbrucker Festwochen der Alten Musikissa. Se on myös saanut äskettäin Schola Cantorum Basiliensisin syksyn 2022 ”Vier Jahreszeiten” -palkinnon.

Festivaalin tapahtumat levittäytyvät eri puolille kaupunkia ja tarjoavat monipuolista musiikin ilotulitusta koko loppuviikon ajan. Päivittäin järjestetään kaksi konserttia ja sunnuntaina 16.7. Pyhän Marian kirkon akustiikkaa tutkinut Pyry-Herkko Sadeaho luennoi suomalaisen kirjan museo Pukstaavissa.

Lisätietoja festivaalista, ohjelmasta ja lipuista löydät osoitteesta Sastamala Gregoriana

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

21.03.2024

Maailman paras mandoliinimies, sävelkylpyjä sylivauvoille, kaikkein kauneimpia kantaatteja – Sastamala Gregoriana soi 17.–21.7. italialaista musiikkia kuudessa eri konserttipaikassa

Sastamala Gregorianassa pääsee tänä kesänä musiikkimatkalle roomalaisen ylhäisön palatseihin, Vatikaanin taivaallisten aarteiden äärelle ja Rooman salaisiin puutarhoihin. Festivaali järjestetään tänä vuonna jo 28. kerran. Festivaalin viiden tapahtumapäivän aikana järjestetään yhteensä 14 erillistä tapahtumaa, joista kahteen…