10.08.2016

Sanataide kohtaa kamarimusiikin Oulun juhlaviikoilla

Oulun juhlaviikot jatkuvat tällä viikolla sanataiteen ja kamarimusiikin parissa. Lisäksi ohjelmistossa on yllättävä ilma-akrobatiaesitys metallijätepihalla ja mediataideteos Paikka.

Kirjallisuus ja klassinen musiikki kohtaavat sanataidefestivaali Oulun Muusajuhlien ja kamarimusiikkifestivaali Oulunsalo Soin yhteistyönä toteuttamassa Sympaattinen Sympaali -konsertissa lauantaina. Taiteilija-kirjailija Hannu Väisänen lukee otteita tuoreesta romaanistaan Elohopea ja mezzosopraano Virpi Räisänen ja pianisti Jouko Laivuori poimivat kirjan sivuilta säveliä. Väisänen vierailee myös loppuunmyydyssä Tähdet Tähdet-konsertissa yhdessä tähtitieteilijä Esko Valtaojan kanssa.

Tänään alkavilla Oulun Muusajuhlilla on luvassa kaikkiaan noin kuusikymmentä sanataiteellista tapahtumaa kuuden päivän aikana. Ohjelmistossa on runoutta, kirjailijavierailuita ja kirjallisuuskeskusteluita, sarjakuvaa ja elokuvaa unohtamatta. Oulun Muusajuhlilla esiintyvät esimerkiksi Puupäähattu-palkittu sarjakuvataiteilija Ville Pirinen, kuvataiteilija Teemu Mäki ja kirjailija Pauliina Vanhatalo. Musiikkivieraina nähdään muun muassa Lulu-hitistään tunnettu Tuula Amberla ja kotiseudullaan harvemmin viime aikoina konsertoinut Mieskuoro Huutajat.

Keskiviikkona käynnistyvän Oulunsalo Soi -festivaalin konserttiohjelmistosta puolestaan on mahdollista nauttia myös Maikkulassa, Oulun keskustassa, Limingassa, Lumijoella, Oulunsalossa ja Yli-Iissä. Korkeatasoisissa konserteissa kuullaan vanhan musiikin mestareita ja nuoria lahjakkuuksia, kuten barokkipelimanniyhtye Barocco Borealea, Roozemanin nuorta sisarustrioa ja Lappeenrannan laulukilpailussa menestyneitä Suvi Väyrystä ja Jussi Juolaa.

Erilaisia näkökulmia Ouluun

Oululaislähtöisen ilma-akrobaatin Ilona Jäntin teos Porvarillinen Hämärä vie taidetta yllättävään paikkaan Ruskon teollisuusalueelle keskiviikkona ja torstaina. Jäntti esiintyy pimenevässä illassa metallijätepihalla, vieraanaan ruotsalainen notkeusakrobaatti ja käsilläseisoja Manda Rydman. Esityksiin pääsee vain ennakkolipulla.

Perjantaina vietetään mediataideteos Paikan avajaisia. Tyhjässä liikekiinteistössä Torikadulla sijaitseva Paikka tutkii taantumaa, tyhjyyttä ja kaupunkitilan merkityksiä. Teos sisältää valokuvanäyttelyn, ääninovellin, videoinstallaation sekä multimediaesseen, joista jokainen piirtää kuvan muuttuvasta Oulusta. Paikka on avoinna päivittäin 27. elokuuta saakka.

Oulun juhlaviikkoja vietetään 3. syyskuuta saakka. Monitaiteellisen ohjelmiston muodostavat Elojazz, Oulunsalo Soi, Oulun Muusajuhlat, Koiteli Elää, Oulun Taiteiden Yö, Oulun Musiikkivideofestivaalit, Ilmakitaransoiton MM-kilpailut ja Time Tunnel sekä Ekstrat- ja Oulun juhlaviikot esittää -tapahtumasarjat.

Koko Oulun juhlaviikkojen ohjelmisto löytyy osoitteesta www.oulunjuhlaviikot.fi. Viime elokuussa tapahtumat houkuttelivat noin 65 000 kävijää.