18.10.2012

Samson et Dalila –ooppera tuo Savonlinnan Oopperajuhlille intohimoa ja kahden kerroksen lavaratkaisun

Savonlinnan Oopperajuhlat aloittaa 5. heinäkuuta 2013 Camille Saint-Saënsin teoksella Samson et Dalila. Se tuo Olavinlinnan lavalle ratkaisun, jossa ooppera tapahtuu koko lavan täyttävässä kahdessa kerroksessa.

Ooppera pohjautuu Vanha testamentin kertomukseen, jossa israelilaiset on viety filistealaisten vankeuteen. ”Tuomme oopperan nykytilanteeseen, esim. kaapataan laiva, koulu tai elokuvateatteri, jossa alakerrassa ovat kaapatut ja ylhäällä vahtivat kaapparit”, kertoo ohjaaja Guy Montavon, Erfurtin oopperan johtaja.

Visuaalinen maailma on ajatonta ja paikatonta. Kahden kerroksen lavaratkaisu korostaa tilannetta kertoen vallan rakenteesta; valloittajilla on ote kaikkeen, mitä alakerrassa tapahtuu.

Ooppera on tarina mahdottomasta rakkaudesta

Dalila on kaunis, häikäilemätön filistealaisnainen, joka tekee kaikkensa valloittaakseen Samsonin, heprealaisten sotapäällikön ja voimamiehen, rakkauden. Dalila hurmaa Samsonin ja saa tietää, että voima on tämän hiuksissa. Samsonin hiukset leikataan, hän menettää voimansa ja näkönsä.

”Dalila on Savonlinnan versiossa upea diiva, Matahari-hahmo. Samson laitetaan kiertämään myllynkiveä, joka Olavinlinnassa tulee olemaan pieni, moottorilla toimiva pyöreä lava, jota käytetään muutoinkin tässä tuotannossa”, kertoo Hank Irwin Kittel, oopperan lavastaja ja puvustaja.

Oopperan lopussa Samson saa voimansa takaisin ja hävittää Dagonin temppelin ja siellä mekastavat viholliset. ”Lopun ratkaisu hakee vielä muotoon, mutta luvassa on näyttävä päätös”, lupaa Guy Montavon.

Samson et Dalila on yhteistuotanto Erfurtin oopperan kanssa. Hank Kittelin suunnittelemat lavasteet valmistetaan Saksassa ja ne tulevat lähes valmiina Savonlinnaan toukokuussa. Puvut valmistetaan osittain Saksassa ja Suomessa. Oopperan kapellimestari on Jacques Delaĉote.

Samson et Dalilan kantaesitys oli 2.12.1877 Weimarissa ja esityskieli oli saksa, mutta tämän jälkeen oopperan esityskieli on ollut ranska. Suomessa teosta ei ole esitetty vuosikymmeniin.

Oopperan pääpari Samson on tenori ja Dalila on mezzosopraano.

Oopperan kohokohdat ovat toisen näytöksen Dalilan aaria Mon cœurs´ouvre à ta voix (Sydämeni avautuu äänestäsi) sekä kolmannen näytöksen näyttävä bakkanaali. Oopperassa on mukana 100 hengen kuoro ja myös baletti.

Etusivu