08.03.2022

Salo – Lasten Laulukaupunki: Uusien lastenlaulujen sävellyskilpailun finalistit valittu

Salossa on tuotettu uutta lastenmusiikkia jo usean vuosikymmenen ajan. Salo – Lasten Laulukaupunki ry järjestää tänä vuonna Lastenlaulufestivaalit jo 32. kerran ja yhtenä tunnettuna osana tapahtumaa toteutetaan myös kaikille lauluntekijöille avoin uusien lastenlaulujen sävellyskilpailu. Kilpailun sadosta tuotetaan järjestyksessään 27. Salossa Soi -tallenne.

Sävellyskilpailuun saapui määräaikaan mennessä 66 uutta lastenlaulua. Lauluntekijöiden ikähaitari on laaja: nuorin lauluntekijä on 10-vuotias ja vanhin 83 -vuotias. Tämä on hieno osoitus siitä, että lastenlaulut ovat kaikkien sukupolvien yhteinen asia.

Lastenlauluissa on erityisen tärkeää kunnioittaa lapsuutta ja lapsia. Lasten maailmasta löytyy loputtoman paljon laulujen aiheita, joista lapset itse voivat innostua laulamaan tai pysähtyä kuuntelemaan. Laulaminen tuo hyvää mieltä, rauhoittaa tai aktivoi, auttaa oppimaan ja antaa mahdollisuuden kokea voimakasta yhteisöllisyyttä – kaikki lapset tarvitsevat musiikkia.

Finaaliin valittiin seuraavat laulut

Mukava kana, sävellys Mia Kavasto ja sanoat Mia ja Tara Kavasto, Helsinki

Koulutie, sävellys ja sanat Niko Liukkonen, Lahti

Hipsu Tipsu, sävellys Mikko Koskela ja sanat Päivi Tuulikki Koskela, Oulu

Jääprinsessoja, sävellys Paula Riihimäki ja sanat Pauli Leppänen, Oulu

Täti Atsa-Leean puutarhassa, sävellys Marco Oey ja sanat Jaakko Löytty, Tampere

Pahviraketti, sävellys ja sanat Ville Karttunen, Järvenpää

Mä rakastan tanssii, sävellys ja sanat Juha Mäki ja Sofia Mäki, Kerava

Ystävän odotus, sävellys Mikko Olkinuora ja sanat Juha Hujanen, Helsinki

Lähti laulu lapasesta, sävellys Leena Salonen ja sanat Yrjö Tiilikainen, Riihimäki

Haitarinoita, sävellys ja sanat Kyösti Salmijärvi ja sanat Markus Lampela, Oulu

Sambakärpänen, sävellys ja sanat Sarianna Tammilehto, Tampere

Pikku pakko puijata, sävellys Jussi Rasinkangas ja san. Rauli Nordberg, Kempele

 

Esiraadissa olivat mukana luokanopettaja, montessoriohjaaja ja kuorolaulaja Pirjo Sinervo, musiikkiopiston rehtori ja musiikin maisteri Annika Viitanen ja Lasten Laulukaupungin edustajana päiväkodin johtaja Siv Ilola.

Tämän vuoden sävellyskilpailun sadosta voi sanoa, että laulujen aihepiiri oli laaja ja yhteisenä nimittäjänä oli valoisuus ja positiivisuus. Raadin yhtenä arviointiperusteluna finalisteja valittaessa oli se, että tekstin ja melodian pitää selkeästi tukea toisiaan, jotta laulun koko ilmeestä tulee uskottava, ehjä ja yhtenäinen. Raadin mielestä melodian ei myöskään pidä olla liian yksinkertainen, vaikka kyse on lastenlaulusta. Lapset tarvitsevat kussakin ikävaiheessa omalta musiikiltaan sopivasti haasteita ja toisaalta laulujen melodioiden pitää olla erotettavissa toisistaan ja tunnistettavia myös pelkkinä melodioina. Laulujen tulevaan käyttöön ja käytettävyyteen liittyen raati lähettää kaikille vielä toiveen, että sallitaan lasten luontaisen äänialan kehittyä ja lasten laulujen helähtää kauniisti heille sopivassa sävellajissa.

Finaaliin valituista lauluista tehdään tallenne ”Salossa Soi 27”, jolle tulee lauluista myös karaoketaustat.

Voittajat selviävät värikkäässä finaalikonsertissa, Salossa 11.6.2022. Finaalikonsertissa tuomaristo valitsee voittajat ja yleisö saa äänestää oman suosikkinsa.

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

11.06.2024

Salo – Lasten Laulukaupunki: Salossa palkittiin Vuoden 2024 uusia lastenlauluja ja Lasten talentteja

6.-9.6.2024 järjestettiin Salossa 34. kerran lastenlaulufestivaalit. Perjantaina 7.6. kisasivat Salon torilla Lasten Talent -ehdokkaat. Kisa pääsi ukkosmyrskyn ja voimakkaan raekuuron jälkeen alkamaan lähes ajallaan ja esiintymislavan reunalla nökötti koko kisan ajan aito lumiukko, jonka Pentti…

05.06.2024

Salo – Lasten Laulukaupunki: Hyvätuuli -palkinto 2024

Salo – Lasten Laulukaupunki ry myöntää vuosittain Hyvätuuli -palkinnon ansioituneelle musiikintekijälle, joka on merkittävällä tavalla vaikuttanut suomalaiseen lastenmusiikkiin. Palkinnon perusti vuonna 2003 Alla Bergen, jonka elämäntyönä koko Lasten Laulukaupunki on syntynyt. Itse palkinto on Edu…