19.10.2020

Salla Ahvenjärvi on Haapavesi Folk Music Festivalin uusi toiminnanjohtaja

Salla Ahvenjärvi on valittu Haapavesi Folk Music Festivalin uudeksi toiminnanjohtajaksi. Edeltävä pitkäaikainen toiminnanjohtaja Pirjo Karjalainen luovuttaa paikkansa lokakuun aikana. Ahvenjärvi luotsaa Haapavedellä myös kaksivuotista Voimaa kulttuurista -hanketta, jonka tarkoitus on vakiinnuttaa ja kehittää festivaalia.

Ahvenjärvi on valmistunut Turun yliopistosta (FM) pääaineenaan kulttuurihistoria sekä Lapin yliopistosta pääaineenaan matkailututkimus (YTK). Hiljattain Suomeen paluumuuttanut Ahvenjärvi on koordinoinut Suomen Budapestin Instituutin FinnAgoran Finnish Film Days -elokuvafestivaalin ja tuottanut Budapestin suurimmalle animaatiofestivaalille Aniloguelle Finnish Focus -ohjelmakokonaisuuden 2017. Lisäksi Ahvenjärvi on viime vuosina kerännyt muuta kansainvälistä työkokemusta yritysmaailman tehtävistä Unkarissa ja Saksassa.

“Haapavesi Folkilla on vankka ja laadukas perusta, joka tarjoaa sopivasti kehitettävää mutta myös kutsuu kunnioittamaan perinnettä”, Ahvenjärvi toteaa. “Luvassa on mielenkiintoisia haasteita esimerkiksi turvallisen tapahtumatuotannon varmistamisessa koronariskin aikana ja kansainvälisen yhteistyön lisäämisessä.”

Haapavesi Folkin taiteellisena johtajana on toiminut kaudesta 2017-2018 alkaen kansainvälisesti arvostettu harmonikkataiteilija Teija Niku.

Vuosina 2016-2017 taiteellisina johtajina toimivat Piia Kleemola-Välimäki ja Petri Hakala, ja 1989-2015 Timo Hannula, joka toimii festivaaliviikkoon kuuluvien Folk-kurssien johtajana.

Kesän 2020 festivaali peruttiin koronatilanteen vuoksi. Ajoissa perutusta festivaalista ei koitunut suurta taloudellista takaiskua yhdistykselle, mutta Haapavedelle henkinen tappio oli suuri, sillä festivaalista on ammennettu energiaa ja elämäniloa pitkää talvea varten yli 30 vuoden ajan. Seuraava festivaali toteutetaan 32. kerran 1.-3.7.2021. Välivuoden jälkeistä festivaalia ollaan jo suunnittelemassa ja odotettavissa on jälleen laadukas ja monitaiteellinen kansainvälinen musiikkijuhla, josta Haapavesi tunnetaan. Edeltävän eli kesän 2019 festivaalin kävijämäärä oli Finland Festivalsin laskentakaavan mukaisesti laskettuna yli 13 000. Osaan tapahtumista on ilmainen sisäänpääsy ja lapsille järjestetään vuosittain oma Lastenpäivä-ohjelma.

Jo 34. kertaa järjestettävillä Folk-kursseilla opettaa suomalaisia ja ulkomaisia huippumuusikoita.