03.07.2023

Sakari Vinko Taidekeskus Salmelan Nuorten kuvataidekilpailun voittajaksi

Myös ukrainalaiset taiteilijat vahvasti kärkikaartissa.

Taidekeskus Salmela julkisti lauantaina Nuorten kuvataidekilpailun voittajat. Kilpailu järjestettiin kuudetta kertaa ja ensimmäisen kerran siihen osallistui myös ulkomaisia taiteilijoita, nyt Ukrainasta.

Voittajaksi tuomaristo valitsi taidemaalari Sakari Vinkon. Toiseksi sijoittui ukrainalainen kuvanveistäjä Sergii Shaulis ja kolmanneksi tekstiilitaiteilija Melissa Sammalvaara. Anita ja Olavi Seppäsen muistosäätiö jakoi lisäksi kannustuspalkinnon yleisön suosikille, taiteilija Juliana Hyrrille sekä erikoispalkinnot Sakari Vinkolle, Kateryna Yehorovalle ja Oksana Mykhankolle. Myös Yehorova ja Mykhanko ovat Ukrainasta.

Kilpailuun haki 326 kuvataiteilijaa. Heistä näyttelyluokkaan ja loppukilpailuun valikoitui 18 taiteilijaa, joiden teoskokoelmat ovat esillä Taidekeskus Salmelan Domanderin alueella koko kesän. Kilpailu on järjestetty yhteistyössä Mäntyharjun kunnan ja Anita ja Olavi Seppäsen muistosäätiön kanssa.

Taidemaalari Marika Mäkelän johtamaan tuomaristoon kuuluivat taidealan asiantuntija Wenzel Hagelstam, taideasiantuntija Pauliina Laitinen, FM Taina Myllyharju, kuvataiteilija Jan Neva sekä Taidekeskus Salmelan toiminnanjohtaja, konsuli Tuomas Hoikkala.

Hoikkalan mukaan kilpailun taso oli tänä vuonna kova ja aivan erityisesti sitä kirittivät ukrainalaiset.

”Valinnat osuivat mielestäni mukavasti kohdilleen, koska palkittujen joukossa oli maalari, kuvanveistäjä ja tekstiilitaiteilija. Ja samalla kertaa useita eri tekniikoita.” Hän kertoo myös, että yhteistyö jatkuu uusienkin ukrainalaisten taiteilijoiden kanssa taas ensi talvena.

”Tarjoamme heille mahdollisuuden asua ja työskennellä Taidekeskus Salmelan residenssissä.”

1. LähiTapiolan nimikkopalkinto 4 000 euroa: Sakari Vinko (s.1994). Vinko on helsinkiläinen taidemaalari, joka tutkii töissään ihmistodellisuuden luonnetta kuvallisten vertausten ja mielikuvien kautta. Teokset kutsuvat katsojat tarkastelemaan ja kyseenalaistamaan, ja ne herättävät paljon kysymyksiä. Ominaista on myös eräänlainen outous, jossa arkinen kohtaa kohtalokkaan, tuttu vieraan ja orgaaninen synteettisen. Lähestymistapa juurruttaa teokset maalauksen pitkään historiaan, mutta aiheet ovat ajankohtaisia.

2. Mäntyharjun kunnan nimikkopalkinto, 2 700 euroa: Sergii Shaulis (s.1985). Shaulis on kuvanveistäjä Ukrainan Harkovasta. Shaulis tutkii töissään ihmisen sisintä ja käyttää siihen perinteisiä metallitekniikoita, kuten valua ja hitsausta sekä nykyaikaista 3D-teknologiaa. Voimakkaissa, räjähdysherkissä veistoksissa on yhtä aikaa läsnä inhimillinen tunne ja taidokkaasta materiaalinkäsittelystä syntyvä käsitteellinen lataus.  Viimeisen yhdeksän vuoden ajan Shaulis on käsitellyt veistoksissaan sotaa. Hänen teoksiaan on yksityisissä kokoelmissa Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Australiassa.

3. Taidekeskus Salmelan nimikkopalkinto 1 800 euroa: Melissa Sammalvaara (s. 1991). Sammalvaara on lankaa ja seikkailuja rakastava tekstiiliaiteilija, joka viihtyy niin Helsingissä kuin leirinuotiollakin. Luonnossa häntä inspiroivat erityisesti sammalet. Sammalvaara on valmistunut Aalto-yliopistosta ja vapaaksi taiteilijaksi hän ryhtyi vuonna 2019. Sen jälkeen Sammalvaara on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä ja osallistunut ryhmänäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla.  Moderneissa ryijyissään hän tarkastelee nykyihmisen luontosuhdetta erilaisin pinnoin, materiaalein ja tekniikoin. Kutomalla, tuftaamalla, neulomalla ja solmimalla tehdyt ryijyt kasvavat seinillä runsaina ryppäinä ja levittäytyvät rihmastoineen hellästi mutta määrätietoisesti. Yhden neliömetrin tekemiseen saattaa kulua jopa sata tuntia ja yhteen teokseen keskimäärin kuukausi. Lisäksi hän hyödyntää ryijyissään kierrätysmateriaaleja, keramiikasta tehtyjä ja laserleikattuja, virkattuja kappaleita, jotka vievät teokset kokonaan uusille tekstiilitaiteen alueille.

Anita ja Olavi Seppäsen muistosäätiön kannustuspalkinto yleisön suosikille, 2 000 euroa: Juliana Hyrri (s. 1989)

Yleisön suosikki on helsinkiläinen Juliana Hyrri, joka on myös Taidekeskus Salmelan kesän 2023 Nuori taiteilija. Hyrrin työt koostuvat maalauksista, kollaaseista, tekstiilitaiteesta ja installaatioista. Niitä kaikkia leimaavat tilallinen leikki ja illuusio. Kollaasit ja visuaalisesti näyttävät maalaukset kuvaavat huoneita, joissa perspektiivit vinoutuvat mahdottomiksi ja kolmiulotteiset teokset luovat tiloja näyttelytilan sisään. Pysähtyneisyyden tunne tuo näennäisen herkkiin kuviin myös melankoliaa ja uhkaavuutta. Omaleimainen tekniikka, akvarellimaiset pastellipinnat, siveltimen liikkeen huolettomuus ja taustan karamellinväriset kohteet kutsuvat silmän sukeltamaan töihin yhä uudelleen ja uudelleen.

Anita ja Olavi Seppäsen muistosäätiön erikoispalkinnot, 3 kertaa 1 000 euroa: Sakari Vinko, Kateryna Yehorova (s. 1991) ja Oksana Mykhanko (s. 1992). Ukrainalainen kuvataiteilija Kateryna Yehorova tekee taidegrafiikkaan viittaavia guassimaalauksia. Kerronnallinen kuvailmaisu ja illanhämyä ja satukirjoja muistuttava väripaletti luo maalauksiin tunnistettavan ja harmonisen tyylin. Teosten lähtökohta on taiteilijan oma havainto ympäristöstään; usein maalausten maisemat ja tilat ovat tunnistettavia, todellisia paikkoja. Ukrainalainen muotoilija ja kuvataiteilija Oksana Mykhanko työskentelee pääasiassa grafiikan menetelmin ja käyttää myös kollaasitekniikkaa, tekstiilejä, maalauksia ja digitaalisia välineitä. Tärkein teema on arkkitehtuuri, joka heijastsaa alueellisia, kulttuurisia ja yksilöllisiä eroja. Salmelan näyttelyssä häneltä on esillä teoksia Sodan kartta -sarjasta.

Taidekeskus Salmela

Taidekeskus Salmela on Suomen suurin kuvataidefestivaali, jossa on vieraillut 33 kesän kuluessa yli 800 000 vierasta.

Toimintaan kuuluvat olennaisesti myös kesäiset konsertit ja muut tapahtumat omalla puistonäyttämöllä ja Mäntyharjun kirkossa.

Kuvataidenäyttely keskittyy monipuoliseen suomalaiseen nykytaiteeseen, moderneihin kokoelmiin ja 20–30 taiteilijan vaihtuviin näyttelyihin. Meneillään oleva 34. kesä esittelee päärakennuksessa muun muassa Björn Weckströmin, Jorma Hautalan ja Raimo Utriaisen kokoelmia. Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalolla on Riitta Nelimarkan Hassuna 2 -näyttely.

Kesän 2023 konserttivieraita ovat heinä-elokuussa DDT Jazz Band solistinaan Johanna Försti, Jarkko Ahola ja Guardia Nueva, Anna Puu trio, Tuomari Nurmio & FOLX, Sir Elwoodin hiljaiset värit, Matti Salminen yhdessä Lilli Paasikiven ja Mari Palon kera, Waltteri Torikka ja Salmela Festival Orchestra sekä Hector & His Power Band.

Tutustu taiteilijoihin ja pysy ajan tasalla Salmelan kuulumisista seuraamalla meitä Facebookissa, Instagramissa ja Youtubessa: @taidekeskussalmela

www.taidekeskussalmela.fi

Taidekeskus Salmela on avoinna 10.6.-13.8.2023.

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

04.06.2024

35-vuotisjuhlanäyttely ja Wiipuri-ooppera Taidekeskus Salmelan kesässä

Viipurin kaupungin menetyksestä tulee kuluneeksi 80 vuotta kesäkuun 20. päivä 2024. Taidekeskus Salmela tuo menetetyn kaupungin kunniaksi Puistonäyttämölle ainutlaatuisen oopperaesityksen 28. ja 29. kesäkuuta. Kaupungin historiaa erityisesti toisen maailmansodan ajalta käsittelevä teos on ensimmäinen Viipurista…

17.01.2024

Taidekeskus Salmelan ja Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalon kesän näyttelyohjelma

Taidekeskus Salmelan kesän 2024 kuvataiteilijat on julkistettu. Kutsunäyttelyn teemoja ovat tänä vuonna muun muassa ihmisen ja luonnon suhde, myytit ja mytologia ja konkretismin perintö, jota avaa Lars-Gunnar Nordströmin syntymän satavuotisjuhlakokoelma. Salmelan päärakennuksessa on esillä Tuomo…

04.12.2023

Taidekeskus Salmelan juhlavuoden konserttiohjelmassa oopperaa ja kulttiyhtyeitä

Taidekeskus Salmelan kesän 2024 konserttiohjelma on julkistettu. Tuttu viihde-, taide- ja kevyen musiikin sekoitus nojaa tänä vuonna Salmelan oman oopperaproduktion ja suurten popsävelmien kontrastiin. Perinteisessä avajaiskonsertissa, joka tällä kertaa järjestetään Mäntyharjun kirkossa, kuullaan kuorolaulua, kun…