02.06.2010

Runokuu räiskyy ranskalaistunnelmissa 26.8. – 1.9.

Helsingin juhlaviikkojen ohjelmistoon kuuluva Runokuu-festivaali valtaa kaupungin 26.8. – 1.9.2010. Luvassa on ennennäkemättömän laaja kirjo erilaisia tapahtumia, joissa lyriikka yhdistyy niin arkkitehtuuriin kuin akrobatiaankin. Festivaalin teemamaa on tänä vuonna Ranska. Festivaalin pääjärjestäjät ovat Nuoren Voiman Liitto ja Helsingin kaupunginkirjasto.

Taiteiden yönä 27.8. Runokuu juhlii Kulttuuriareena Gloriassa monitaiteisen ohjelman voimin: lyhytelokuvat, improvisoinnit sekä chansonin sävelet siivittävät kahdenkymmenen upean runoilijan esiintymisiä läpi illan. Taideteollisen korkeakoulun opiskelijoiden taidetta ja designia on myynnissä paikan päällä. Huikea ilta päättyy jazzin, surffin, countryn, bluesin sekä noiserockin säveliin Sling Quintet, Shortcomings ja The Caravaners -yhtyeiden noustessa lavalle.

Lauantaina 28.8. Runokuu marssii Pääkaupunkiseudun Partiolaisten ja Kassandrakuoron tahdissa tukikohtanaan Kolmen sepän patsas. Lasipalatsin Akkunaan rakentuu tableau vivant -kuvaelma surrealistisen iltapäivän aikana. Perinteiseen tapaan runot ilahduttavat helsinkiläisiä myös liikennevälineissä Runokuu-festivaalin ja HSL:n yhteisessä Runoja raiteilla -kampanjassa.

Perinteikäs Elävien runoilijoiden ilta yllättää uudistuneella ohjelmistollaan Savoy-teatterissa sunnuntaina 29.8. Suomentaja Kai Niemisen ja Minna Padilla & The Helsinki Koto Ensemblen yhteisesiintyminen vie kuulijat suomalais-aasialaisiin tunnelmiin. Esityksen taustalla nähdään japanilaisia varjokuvia. J.K. Ihalaisen ja Sándor Vályn runoperformanssi sekä ilma-akrobaatti Heini Koskisen ja runoilija Juuli Niemen runosirkus vahvistavat illan maagista tunnelmaa. Illan päättää brittiläis-jamaikalainen dub-runoilija, muusikko, rastafari Benjamin Zephaniah, jonka suomenvierailua on odotettu pitkään. Runoissaan Zephaniah käsittelee globaaleja aiheita kuten rasismia, yhteiskunnallista epäoikeudenmukaisuutta, eläintenoikeuksia ja ympäristöongelmia.

Festivaalin päätöspäivänä 1.9. Musiikkiteatteri Kapsäkissä lumoudutaan Erik Satien musiikista ja teksteistä pianisti Jenni Lappalaisen ja näyttelijä Tuukka Vasaman tulkitsemina. Ranskalaisen illan kunniavieraana on kansainvälisesti suuresti arvostettu ranskalainen kirjailija ja matemaatikko Jacques Roubaud. Monipuolisessa tuotannossaan hän on pysynyt uskollisena kokeellisen Oulipo-kirjallisuusryhmän säännöille onnistuen samalla koskettamaan myös lukijoidensa tunteita syvällisesti. Monet Roubaud’n teksteistä on jo ehditty nostaa aikakautemme klassikkoteoksiksi.

Runokuun koko ohjelma löytyy festivaalin verkkosivuilta: www.runokuu.fi. Esitteitä on jaossa kirjastoissa, kirjakaupoissa ja eri kulttuuritapahtumissa elokuun alusta alkaen. Runokuun tapahtumiin on vapaa pääsy lukuun ottamatta Savoy-teatterin Elävien runoilijoiden iltaa (18 €) sekä Ranskalaisen runouden iltaa (10 €).

Helsingin juhlaviikot järjestetään 20.8.-5.9.2010.

Helsinki Festival