07.07.2021

Runokivi paljastettiin Kajaanin Runoviikolla – Suven runoilija on Kai Nieminen

47. Kajaanin Runoviikko järjestetään 7.–11. heinäkuuta. Tänään keskiviikkona 7.7. on Runoviikon avajaiset ja eilen Eino Leinon päivänä Suven ja runon juhlaa vietettiin lipunnoston merkeissä sekä Kaj ja Jussi Chydeniuksen ulkoilmakonsertissa, johon osallistui noin 230 kuuntelijaa.

Runokiven julkistus Kaukametsän pihalla keräsi runouden ystävät yhteen vuoden tauon jälkeen. Vuoden 2021 Suven runoilija on Kai Nieminen. Hän on valinnut runokiveen säkeen:

 

ja me aloimme rakentaa

parempaa maailmaa

ja siinä meillä

riittääkin työtä

 

Niemisen esikoisrunokokoelma Joki vie ajatukseni ilmestyi vuonna 1971. Nieminen on arvostettu ja palkittu sekä runoilijana että japanilaisen runouden kääntäjänä. Runoviikolla nähdään Eero Ojalan tekemä esitys Kuun ja meidän välillä. Se on Ojalan toinen pitkä monologi Niemisen runoista.

– Kai Niemisen runous ui sydämeeni lämpimän huumorin sävyttämillä havainnoilla arjesta. Hän tuo iloa ja valoa elämään ja havainnoi koko maailmaa, ihmisenä olemista. Runot ovat hyvin humaaneja, Outinen kertoo valintansa perusteluja.

Runoviikon avajaisissa perinteisen Kajaani-puheen esittivät kahden sukupolven näyttelijät, isä ja tytär, Taisto ja Wenla Reimaluoto Hannu Väisäsen tekstin pohjalta. Avajaisissa kuultiin lisäksi kantaesityksenä Kaj Chydeniuksen lauluiksi säveltämät runot sekä viime vuoden että tämän kesän Suven runoilijoilta Tua Forsströmiltä ja Kai Niemiseltä.

Runoviikkoa on valmisteltu THL:n ja OKM:n ohjeiden mukaan. Lisäksi on oltu yhteydessä paikallisiin viranomaisiin, kuten alueen pandemiapäällikköön.
Lippuja on myynnissä puolet kapasiteetista.

www.runoviikko.fi