05.07.2023

Runokivi paljastettiin Kajaanin Runoviikolla – Kajaani-puheen piti filosofian lisensiaatti Pirkko Lahti

47. Kajaanin Runoviikko järjestetään 5.–9. heinäkuuta. Tänään keskiviikkona 5.7. oli Runoviikon avajaiset ja tänään julkistettiin 20. runokivi Kaukametsän pihalla. Vuoden 2023 Suven runoilija on Arja Tiainen. Hän on valinnut runokiveen säkeen:

JOKIN MINUSSA ETÄISESTI

MUISTUTTAA IHMISTÄ.

20. Runokivi paljastettiin juhlavasti, kun Runoviikon ystävät lukivat ääneen edellisten vuosien runokivet. Kajaanin Runoviikon taiteellinen johtaja Sina Kujansuu keksi runokivet vuonna 2004. Ne muodostavat polun, jota pitkin tulevaisuudessa kuljetaan ja luetaan runoilijoiden säkeitä.

Arja Tiainen on Runoilijan ääni -haastattelussa torstaina 6.7. kello 13 Kajaanin kirjastossa.

Runoviikon avajaisissa perinteisen Kajaani-puheen piti psykologi, filosofian lisensiaatti ja Suomen Mielenterveysseuran pitkäaikainen toiminnanjohtaja Pirkko Lahti. Hän puhui kulttuurin merkityksestä mielenterveyteen ja aloitti puheensa näin:

”Suomalainen yhteiskunta rakastaa numeroita ja mittareita. Tiede on numeroita ja ne vakuuttavat, ovat faktaa. Numeroihin perustuen saadaan rahaa, tarve on osoitettu.

Kulttuuri on kokemuksellista. Sitä ei voi mitata, paitsi tapahtumien määränä. Laadullisesta vaikutuksesta ei ole mittareita. Sama koskee mielenterveyttä. Hyvä ja paha olo on subjektiivista kokemusta, ei numeroin kuvattavaa. Siksi kulttuurin vaikutusta on vähätelty samoin kuin mielenterveyden ongelmia. Myöskään rahaa ei näille sektoreille juuri tipu, koska ns. fakta puuttuu. Ihmisten omat toteamukset taiteen/kulttuurin vaikutuksesta eivät riitä, eivät ahdistuksen tai masentuneisuuden kokemuksetkaan.”

Kajaanin Runoviikko jatkuu sunnuntaihin saakka, jolloin viimeisenä esityksenä nähdään Anna-Mari Kähärän musiikkia suomalaiseen runouteen.

Kajaanin Runoviikon liput ovat myynnissä sekä Kajaani Infossa että Lippupisteissä.

Lisätietoja: www.runoviikko.fi

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

08.07.2024

30. Veikko Sinisalo -kilpailun on voittanut näyttelijä Eeva Kaihola esityksellään Lieveilmiö Kajaanin Runoviikolla

30. kerran järjestetyssä Veikko Sinisalo – kilpailussa finaalissa nähtiin kuusi tasokasta nuorta esiintyjää. Kilpailun finaaliesitykset olivat korkeatasoisia, omaehtoisia ja voimakkaasti ajassa eläviä teoksia. Nuorten tekijöiden tematiikassa esiin nousi erityisesti sanomisen tahto ja taiteella vaikuttaminen. Raati,…

08.07.2024

Suurin osa Kajaanin Runoviikon esityksistä myytiin loppuun – Käyntimäärät edellisen vuoden tasoa, tulotavoitteet ylittyivät 

Yli puolet Kajaanin Runoviikon maksullisista esityksistä myytiin loppuun. Myytyjen lippujen määrä nousi samaan kuin vuonna 2023, vaikka esityksiä oli edellistä vuotta vähemmän. Tähän vaikuttivat sekä kesästä 2023 poikkeavat esitystilat että ensimmäistä kertaa toteutettu Runoviikon festivaalipäivä,…