13.04.2010

Rudresh Mahanthappa ja Michael Giles Rantajatsien pääesiintyjiksi

Raahen Rantajatsien 22. festivaalikesän kansainvälisiksi pääesiintyjiksi on kiinnitetty yhdysvaltalainen saksofonisti Rudresh Mahanthappa Codebook-yhtyeensä kanssa sekä Michael Giles Mad Band Englannista. Mahanthappa on yksi tämän hetken kiinnostavimmista nuorista muusikko-säveltäjistä. Intialaistaustainen Mahanthappa on nimetty Downbeat-lehden nousevaksi tähdeksi useita kertoja peräkkäin, ja hänen levytyksensä ovat saaneet useita kunniamainintoja eri medioissa. Suomessa hän esiintyy nyt ensi kertaa.

Brittiläinen Michael Giles muistetaan King Crimson –yhtyeen alkuperäisenä rumpalina. Hänen soittotapansa on vaikuttanut moniin nuoremman polven rumpaleihin niin proge- kuin jazzpiireissäkin. Raahessa esiintyvä Mad Band on uudehko trio, jota täydentää tällä keikalla kansanmuusikkonakin tunnettu alttoviulisti Geoffrey Richardson.

Rantajatsien muita kansainvälisiä esiintyjiä ovat kanadalainen saksofonistien voimaryhmä Shuffle Demons sekä belgialainen Manuel Hermia Quartet. Myös kotimainen esiintyjäkaarti on kovaa luokkaa: blueskitaristi Jo’ Buddy esiintyy sekä Ruiskuhuoneen klubilla että Ulkofantin päälavalla, missä nähdään myös Emma Salokoski ja Ilmiliekki, Tuomo sekä rumpali André Sumeliuksen Charles Mingus –projekti. Bio Huvimyllyssä puolestaan nousee lavalle saksofonisti Jorma Tapion kokoama yhdeksänhenkinen Sound&Fury, joka muistelee kymmenen vuotta sitten edesmennyttä rumpalilegendaamme Edward Vesalaa. Sound&Furyn kokoonpanossa nähdään alkuperäinen puhallinsektio, jossa Tapion lisäksi soittavat Pepa Päivinen, Tane Kannisto ja Matti Riikonen. Raahelaista taiteilijakuntaa edustaa Laura Lehtolan Klaara-yhtye.

Raahen Rantajatseja juhlitaan 29.-31.7.2010 Raahen puukaupungin merellisissä maisemissa Ulkofantissa, Ruiskuhuoneella ja Bio Huvimyllyssä. Festivaalia tukevat Raahen kaupunki ja Opetusministeriö.

http://www.rajatsi.fi