22.11.2022

Rosoista folkia, pirskahtelevaa polkkaa ja pelimannipoljentoa – Folklandian ohjelmisto on julki nyt!

Kansanmusiikin ja kansantanssin suurtapahtuma Folklandia järjestetään Baltic Princessillä 13.–14.1.2023 jo 26. kerran. Ohjelmistoa tähdittävät kotimaisen ja pohjoismaisen folkin eturivin artistit ja kiinnostavimmat kokoonpanot.

Etno-popartisti Vilma Jää yhdistää vuosisatoja vanhoja tarinoita elektroniseen musiikkiin. Kansanmusiikkia valtavirtaan vievän Jään musiikissa akustiset perinnesoittimet kanteleesta kampiliiraan sulautuvat synteettisesti tuotettuihin biitteihin suomalais-ugrilaisen lauluperinteen flirttaillessa pop-estetiikan kanssa. Vilma Jää lähestyy feministisen kantaaottavassa musiikissaan ajankohtaisia aiheita historian kautta, mikä paljastaa meille, kuinka surullisen vähän maailma on erityisesti monissa naisiin kohdistuvissa asioissa muuttunut.

Kielo Ilona on omaehtoinen folk-rock-yhtye. Bändin musiikissa kohtaa rosoinen folk, vaihtoehto-pop ja pohjoinen rock. Yhtye nauttii soundien etsimisestä, polyrytmipeleistä ja pitää pohjoisen pilkkeen silmäkulmissaan. Yhtyeen esikoisalbumi Kiireen kehtolaulu julkaistiin vuonna 2019 ja tällä hetkellä Kielo Ilona äänittää toista albumiaan.

Yhdeksi tämän hetken tyylitaitoisimmaksi kansanmusiikkiyhtyeeksi tituleerattu Luomuduo palkittiin Kaustisella vuoden 2022 Konsta Jylhä -kilpailussa ensimmäisellä sijalla. Luomuduo julkaisi esikoisalbuminsa Askola kesällä 2021. Levyllä kuullaan duon omia sävellyksiä ja tulkintoja perinnemelodioista ja mukana levyllä on myös korkean luokan vierailijoita.

Folklandialla nähdään myös The Moontwins, joka on 22-Pistepirkko-yhtyeestä tutun PK Keräsen sekä artisti Leija Lautamajan duo. Leijan melodiat yhdistettynä Keräsen ainutlaatuiseen lauluääneen synnyttävät tunnelmallisia balladeja, pop-kappaleita veikeästi sovitettuna ja yhdistettynä melankoliseen rock and roll -riffeihin. The Moontwins takaa ainutkertaisen kuulijakokemuksen.

Unkarista Folklandialle saapuu kansantanssiryhmä Art Essence. Ryhmä esittää perinteisiä unkarilaisia kansantansseja ja uusia kansantanssikoreografioita rakennettuina perinnemateriaalin pohjalle. Ryhmä luo esityksessä traditionaalisesta tanssista elävää, mielenkiintoista ja nautinnollista. Ryhmä on myös taitava Swing-tanssien tulkitsija.

Korkealuokkaista kansantanssia nähdään myös turkulaiselta PRO-kansantanssiyhtyeeltä. PRO on valittu Pispalan Sottiisin Vuoden kansantanssiyhtyeeksi 2022. PRO haluaa nimityksen myötä tuoda esiin varsinaissuomalaista kansantanssia ja rohkaista kaikkia heittäytymään mukaan kansantanssiin. Lisäksi Folklandialla esiintyvät kotimaisista kansantanssiryhmistä muun muassa Polokkarit, Motora, Siepakat, Raito, Ottoset, Kärri, Kimara ja Katrilli.

Katso koko Folklandian ohjelmisto osoitteessa folklandia.fi tai lataa tapahtumasovellus Eventos Mobile (koodi 4753). Folklandialle osallistuu lähes 100 esiintyjäkokoonpanoa ja yli 2000 risteilijää.

Festivaalin sivuille